Dec 14
Бургаският куклен театър ще прави „Тумба-лумба” в Дом „Витгенщайн” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 16 Октомври 2012г. 15:21ч.

Актьорите Георги Минков (вляво), Диян Русев, Неделина Роселинова и Румяна Кралева (вдясно) в спектакъла „Тумба-лумба”. Снимка: © ДКТ-Бургас/Дом „Витгенщайн”ВИЕНА. Водещото театрално събитие за октомври в програмата на Българския културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) е спектакъла „Тумба-лумба” на Държавния куклен театър - Бургас. Постановката на Христина Арсенова, която е подходяща както за големите, така и за малките почитатели на Мелпомена, ще се играе на 18 октомври, четвъртък, от 19.00 ч. в Театралната зала на института (Parkgasse 18, 1030 Wien), съобщиха от БКИ.

Десетте етюда, от които е изградена пиесата, представят картини от традиционния бит и култура на българския народ - празничното хоро, с което се посреща настъпването на пролетта; обичаят да се „вричат един на друг” младите, като си „напиват” водата или си „крадат” китката; обредът за плодородие; радостта, която изпълва сърцата с настъпването на есента -времето, в което българинът „бере плодовете” на своя труд...

„Тумба-лумба” е словесен образ на ритъма и звученето на старейшината на народните инструменти - тъпана. Ритъм, който пулсира със сърцето, вибрира в кръвта и раздвижва цялата ни същност в жизнерадостен, хармоничен танц - танцът на живота, казват създателите на спектакъла. Фолклорната постановка рисува изгрева на слънцето, пъстротата на сезоните, възторга от плодородието, радостта от битието. Дълбоко от корените на народното творчество, ритъма на Тумба-лумба изпълва душите ни с неподправена веселба и оптимизъм...”

Постановката „Тумба-лумба” е подходяща както за големите, така и за малките почитатели на Мелпомена . Снимка: © ДКТ-Бургас/Дом „Витгенщайн”Нейните отделни фрагменти са картини от трудовия бит, любовните закачки и мистични преживявания на българина, представени със средствата на един различен, обреден куклен театър. А характерните игри с предмети от бита, които развиват въображението на малкото дете, го подготвят за срещата му с големия свят...

Митичните образи от българския песенен фолклор - черният и белият овен, символи на Горния и Долния свят; змеят, който краде най-хубавата мома в селото; играещата мечка, която носи здраве в семейството - всички тези персони оживяват пред зрителя в сцени, изпълнени с много жизнерадост, хумор и много ритъм - допълват от културния институт в австрийската столица.

Сценографията на „Тумба-лумба” е на Емиляна Тотева, а зрителите ще видят забележителните актьорски превъплъщения на Георги Минков, Диян Русев, Неделина Роселинова и Румяна Кралева. Музикалното оформление е по теми от българския фолклор.

Цените на билетите за постановката са: 10 EUR, 12 EUR, 15 EUR, а ограничени количества все още могат да бъдат закупени от 10.00 до 16.30 ч. в Дом „Витгенщайн”.

Снимка: © burgaspuppets.comДържавен куклен театър - Бургас е професионален театър за деца, основан през 1954 г. От 1962 г. придобива статут на държавна институция. В театъра са работили и работят плеяда от талантливи актьори, които с много любов и ентусиазъм защитават престижния репертоар на трупата.

ДКТ-Бургас има над 250 реализирани постановки, над 10 000 изиграни представления пред близо 3 милиона зрители. Театърът е правил турнета в Европа, Азия, Африка и Америка; носител е на редица индивидуални и колективни награди от Национални прегледи и международни фестивали.

Трупата поддържа репертоар от минимум 20 заглавия, като всеки сезон се играят 4 нови постановки и се изнасят близо 300 представления.

През 2002 г. директорката на театъра Христина Арсенова беше наградена от Министерство на културата с плакет и грамота за приноса й в развитието на българския театър. Четири години по-късно, ДКТ-Бургас стана първият куклен театър у нас, носител на учредената от министъра на културата Награда за най-високи финансови показатели и изключителни творчески постижения.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 16 Октомври 2012г. 15:44ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ