Dec 13
Скулпторът ВАСКО ВАСИЛЕВ: Не мога да се наситя на човешката красота PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Вторник, 09 Юни 2015г. 18:54ч.

Скулпторът Васко Василев - олицетворение на търсещия, разумния, талантливия, вдъхновения, на обичащия човек... Снимка: © Личен архивНие, художниците, сме елита, магьосниците, посланиците на Духовността и Светлината, казва талантливият артист, който от 2007 г. живее в Ню Джърси, САЩ.

* * *

- Годините в училището по каменообработване в Кунино са едно от най-красивите преживявания в живота ми!..

- В Америка, освен да имаш голям талант на художник, е необходимо някой да те забележи и да поиска да инвестира в теб...

- Експериментът е много съществена част от моята работа - да поема риска, дори да се проваля ще знам, че съм опитал...

- Желая да посветя времето си изцяло на изкуството...

- Великодушие!..

- Израснал съм с болката на моите ромски събратя, на близките си, на това да не си приет, или на това дали ще бъдеш приет...

- Неграмотността възпроизвежда невежество и нищета...

- Обичам да се разхождам из Ню Йорк безцелно, просто се радвам на хората!

* * *

Васко Василев с хоровия диригент Кирил Търпов, организатор на Bulgarian Seasons in New York Arts Festival по време на изложбата в The Curb Art Space Gallery. Снимка: © Личен архив на Кирил ТърповЗа последен път с теб се видяхме през лятото на 2002 г. Оттогава се случиха много неща. Един ден разбрах, че си заминал за САЩ. Мечта, случайност, цел или...?

- През пролетта на 2002 г. направих осмата си самостоятелна изложба, която се състоя в Народното събрание със скулптура и рисунки . Мотото на изложбата беше „Послания от Духовния свят”, с подзаглавие „Душата няма етнически произход”. Куратор на експозицията беше Пепа Илиева. По-късно получих покана от Международния симпозиум по скулптура Кросиг в Германия, чиито организатори харесали проекта ми. Темата беше „Райската градина”. За там изпълних в пясъчник скулптурата „Рог”, а в последните дни успях да направя още една пластика в камък - „Бик”, която с още три други бронзови пластики взе участие в изложбата в Am Ratswall Gallery, в Ланкрейс Битерфелд (Landkreis Bitterfeld) в Германия.

В Америка отидох за първи път през 2003 г., по покана на брат ми Стоимен Василев - за шест месеца в Ню Джърси. Това съвпадна с колежа на сина ми Благовест, който беше приет да учи в Graceland University в Айова, така че заминахме заедно.

Това гостуване определено повлия върху желанието ми да се преместим да живеем в САЩ. Привлече ме „принцесата на изкуствата”, както в Ню Йорк наричат музея „Метрополитен” (Metropolitan Museum), както, разбира се, и безбройните галерии...

По това време се запознах с Джон (Jhon Burns), който имаше студио и нужда от скулптор. Хареса ме, дори намери адвокат за документите ми за работна виза. Подготовката им отне четири години, а и информацията за всички мои изяви до онзи момент трябваше да бъдат преведени...

През пролетта на 2007 г. получих покана от Кирил Търпов (Kiril Tarpov), организатор на Bulgarian Seasons in New York Arts Festival, да направя изложба в The Curb Art Space Gallery, която се намира в центъра на Ню Йорк. Тогавашният консул на България Николай Милков откри изложбата, а след това получих покана да направя изложба и в българската Консулска служба в Ню Йорк, по-късно през същата година. Рисунките за изложбата в Консулството бяха на Марина Попска - едно слънчево момиче, с което се запознах на пленера в Тайа, Унгария през 2005 г.

По време на изложбата се срещнах с Бистра Миловански (Bistra Milovansky) - адвокатка, българка, която задвижи процедурата за Зелена карта като художник. Наложи се да бъдат подновени много от документите, бяха необходими и още много други, но този път комуникацията беше по-добра, освен това имах и огромната помощ на сина ми, който направи преводите. Отне ни точно два месеца всекидневна работа. На третия месец получих работна виза, а след още три и Зелена карта, заедно с дъщеря ми, тъй като тя все още нямаше навършени 21 години. Всичко стана много бързо и организирано. Синът ми завърши колежа същата година, цялото семейство бяхме на дипломирането, а след това и на изложбата. Жена ми подаде документи и тя също получи Зелена карта, но две години по-късно... Ето така останахме да живеем в САЩ. Нямам представа, как точно да го нарека: мечта, случайност, мистерия, магия или предопределение... Може би всичко взето заедно!

Възторгът от изкуството...  Снимка: © Личен архивВаско Василев - зная поне четирима души с това име, които са посветили живота си на изкуството. Смяташ ли, че има нещо загадъчно, дори свръхестествено, сякаш това съчетание на имена предполага особено предопределение? Свети Василий ли е твоят покровител?

- С радост и с благодарност нося името на дядо ми Васил, по бащина линия, а той се е родил на 14 януари - в деня на Свети Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска - по стария, Юлиански календар, когато се празнува и Циганската Нова година.

Казват, че Свети Васил покровителства ромите, спасил ги е от гнева на Господ, смекчил наказанието им, но все пак трябвало да напуснат райските градини и сами да се грижат за прехраната си. Старите хора разказват как се е случило: „Веднъж група роми решили да се забавляват с Господа, намазали лицата си със сажди, скрили се под един мост и когато наближил наизскачали с крясъци и викове, а Той едва не припаднал. Тогава ги изгонил, заради високомерието им” (по разкази на стари роми). Някои твърдят, че става въпрос за свещената Шамбала, те били посветени в различни изкуства, музика, танци, кукловодство, включително и да виждат в бъдещето...

Дядо ми е бил висок, бял, с царствена осанка, голям веселяк, умеел да пее, бил сладкодумен. Плетял кошници, имал слабост към конете, купувал и продавал само най-хубавите... Обичал семейството си, общувал с всякакви хора, бедни и богати, българи, цигани, турци, арменци и евреи, сърби, власи и македонци. Пътувал е много, имал е много приятели, всички обичали бай Васил. Думата му била закон, отгледал е 10 деца и им дал добро възпитание.

Определено вярвам, че някои качества се предават към наследника на името. Рисуването съм наследил от баща си, а той вероятно от дядо. Като дете обичах да му помагам. Правеше железни огради, столове маси, свещници и полилеи, знаех точно какво му трябва, работехме в пълен синхрон без думи. Преди да направи, каквото и да е, взимаше молив, линийка и бял лист, за да нахвърля идеята си. Това беше магичен процес. В тези моменти разбирах, че има невидим свят отвъд белия лист, а човекът с молива бе магьосник. Така се пристрастих към рисуването. Обичах също да рисувам заедно с по-големите ми братовчеди, да постигна тяхното ниво. За мен те бяха, като богове!..

Връчването на годишните награди на „Романо ило” („Циганско сърце”) през 1996 г. Снимка: © Личен архивСвети Васил е най-обичаният сред нас ромите, наричат го още О Бахтало Васили, ще рече „Късметлията Васил”. Вероятно е моят покровител, защото наистина съм късметлия. Намирал съм изход от много трудни ситуации. Винаги съм усещал някакво витално присъствие, на подпомагане от Висши нива...

Предпочетох Васко Василев да бъде артистичното ми име по няколко причини: първо, заради по-добрата звучност; второ, затова, че още от дете всички се обръщаха към мен по този начин, и трето - на първата ми самостоятелна изложба в „БонАрт”, галеристката беше направила много красив плакат с мои пластики и с това име, поставено наред с прекрасните творби на големия български график Иван Нинов. Беше ги разпространила из цяла София. По-късно, когато се занимавах с радиестезия и нумерология, научих още много неща за вибрацията и кодовете в името ми. Името е латинско и има по-голяма сила на латиница: VASKO VASSILEV.

Името може да разкрие потенциалните възможности на личността, нещо като житейска карта. Всяка буква има силата на своето място и в целия ансамбъл.

При мен много добре съвпада 7-годишен период на силата на излъчване на всяка буква. Душата идва, за да припознае тялото, с което започва пътешествието си. Следват години на обучение, приключения, поражения и победи, докато Героят получи опитности и бъде достоен за Сватбата. Душата се свързва с Ума във вечен съюз, докато смъртта ги раздели!

VASKO VASSILEV

3 V - победа, в началото, средата и края, вектор в синхрон с гравитацията/ низходящ;
2 А - два Ангела пазители, алфа, начало, възходящ вектор, подпомагане, издигане, левитация;
3 S - мъдрост, дижение, трансформация, Светлина;
К - ключ, креативност, приемане, чувствителност, интуиция;
О - омега, Ом, врата, завършеност, цялост, Бог;
I - одухотвореност, материализация, медиатор, левитация;
L - устойчивост, медитация, тишина, Любов, отдаване;
Е - енергия, щедрост, искреност, всеотдайност.

Васил означава Цар. Василевс е Император, господар, човек с голяма мощ, сила; Властелин на материалния свят!Последна промяна от Вторник, 09 Юни 2015г. 21:19ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ