Dec 13
МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ: Нищо и никой не може да замести родината ми PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Понеделник, 12 Септември 2011г. 09:06ч.

Световноизвестният музикант Мартин Пантелеев е новия главен диригент на Софийска филхармония. Снимка: © Личен архивВсеки следващ концерт е вълнуваща крачка в развитието и усъвършенстването ми като личност и музикант, казва главният диригент на Софийска филхармония.

На 5 октомври т.г., световноизвестният български музикант Мартин Пантелеев, ще дебютира като главен диригент на Софийска филхармония. Първият концерт от 83-ия сезон на авторитетния оркестър ще предложи на почитателите на класическата музика вълнуваща програма от произведения на Панчо Владигеров (1899-1978) - Рапсодия „Вардар”, Морис Равел (Joseph-Maurice Ravel; 1875-1937) - „Болеро”, Густав Малер (Gustav Mahler; 1860-1911) - Adagietto из Симфония № 5 и на Антон Брукнер (Anton Bruckner; 1824-1896) - Te Deum.

Въпреки изключително натоварената си програма, маестро Пантелеев беше любезен да даде специално интервю за artnovini.com, което предлагаме на вашето внимание.

Мартин Пантелеев е роден през 1976 г. в София. Започва да учи цигулка на 4-годишна възраст. От 1996 г. живее и работи в Германия, като има ангажименти с различни оркестри из целия свят.

От 1983 до 1995 г. учи в НМУ „Любомир Пипков”. Завършил е НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където изучава цигулка при проф. Йосиф Радионов и дирижиране и композиция при акад. Васил Казанджиев и Пламен Джуров. По-късно посещава майсторските класове по цигулка на проф. Захар Брон (Zakhar Bron) в Хамбург и проф. Ифра Нийман (Yfrah Neaman; 1923-2003) в Майнц и Лондон.

През 1995 г. диригентът става лауреат на Втора награда за композиция и на Специалната награда за изпълнение на Шуберт на Международния конкурс „Земята и хората” в София. Четири години по-късно, като втори диригент на Филхармония на нациите (Philharmonia of the Nations), създадена от Леонард Бърнстейн (Leonard Bernstein; 1918-1990) и проф. Юстус Франц (Justus Frantz), концертира в САЩ, Китай, Русия и Германия.

През 1999 г. е премиерата на неговата Първа симфония, дирижирана от Юстус Франц. Произведението е изпълнявано в Берлин, Франкфурт и на фестивала „Шлезвиг-Холщайн” (Schleswig-Holsten Musikfestival). За тази творба Мартин Пантелеев e номиниран за Davidoff Prix.

Премиерата на симфоничната му поема „Две” е през 2000 г. по време на Фестивала на нациите в Бад Вьорисхофен, Германия - издадена е на CD. Друга негова творба - Концерт за ударни и оркестър е изпълнен за първи път в Пекин от симфоничния оркестър на града с диригент Лихуа Тан и солист Ли Биао.

Като солист Мартин Пантелеев участва в редица престижни фестивали - в Rheingau Musik Festival и MDR MusikSommer в Германия, а от 2002-а организира форума Kammermusik Tage в Барт, Германия. Година по-късно заедно с пианиста Дерек Хан (Derek Han) и Марио Брунело (Mario Brunello) - виолончело, като солист на Camerata Salzburg, изпълнява Тройния концерт на Бетовен на Международния фестивал „Джордже Енеску” (George Enescu Festival) в Букурещ. През същата година в Бад Вьорисхофен дирижира премиерата на своята Симфония № 3, която заедно със Симфония № 1, след това записва със Симфоничния оркестър на БНР. През юни 2010, дирижира с успех Софийска филхармония на международния фестивал в Клагенфурт, Австрия. От миналата година е музикален директор на фестивала „Дни на класиката - Балчик”, чието второ издание се състоя през август т.г.

Мартин Пантелеев е изключително талантлив цигулар, диригент и композитор. Снимка: © Личен архивМартин Пантелеев е дирижирал Берлинските симфоници, Симфоничния оркестър на Шлезвиг-Холщайн, Германия; Симфоничния оркестър на Лече, Италия; Нидерландски симфоничен оркестър; Камерния оркестър на Концертгебау, Амстердам; Националния симфоничен оркестър на Украйна, гастролирал е със Софийски фестивален оркестър в САЩ и Холандия. Гостувал е и на Филхармоничния оркестър на Кейптаун, ЮАР (Cape Philharmonic Orchestra), с който през март 2011 изнесе 19 концерта в САЩ. Това турне се превърна в историческо събитие, тъй като досега оркестър от Африка, изпълняващ класическа музика, никога не е свирил в Америка!

През 2007 г., за своето творчество и концертна дейност из целия свят, музикантът е удостоен със специална награда от Министерството на културата и Съюза на българските композитори.

Диригентският дебют на Мартин Пантелеев със Софийската филхармония е през 2004 г., с изпълнението на Симфония № 1 на Малер. От 2006 той е постоянен гост-диригент, а от октомври 2009 и щатен диригент на филхармонията.

 

От 2009 г. сте щатен диригент в Софийска филхармония, а през Сезон 2011/2012 ще сте главен диригент на този престижен оркестър. Бихте ли казал, кои ще са основните ви приоритети?

- За мен позицията на главен диригент на Софийска филхармония е изключително радостно събитие, огромна чест, както и голяма отговорност. През този сезон, моята цел е да мотивирам артист-оркестрантите в трудната ситуация, свързана с ремонта на нашата любима Зала „България”, да представим атрактивен и качествен музикален афиш, както и да популяризираме оркестъра в чужбина.

На 5 октомври ще дирижирате концерта, с който ще бъде открит 83-ият сезон на Софийска филхармония. Започвате с великолепна програма! Какво да очаква публиката след това?

- Тази година заедно с ръководството на Софийска филхармония се постарахме да поканим като гости на оркестъра прекрасни артисти, концертиращи в Европа и САЩ. В тази връзка съм щастлив да спомена имената на италианеца Фабио Бидини (Fabio Bidini) - пиано; австриеца Дитер Флури (Dieter Flury) - флейта; германеца Щефан Дор (Stefan Dohr) - валдхорна и американеца Филип Куинт (Philippe Quint) - цигулка. Разбира се, нашата публика ще има възможността за нови срещи с изтъкнатите и любими български изпълнители Албена Данаилова, Георги Черкин, Александър Сомов и Светлин Русев. В областта на оркестрово изкуство, за мен и моите колеги от Софийска филхармония, ще е предизвикателство и повод за висша интерпретаторска наслада, изпълнението на вълнуващи творби като Симфония № 11 от Дмитрий Шостакович (1906-1975), Симфония № 3 от Густав Малер...  

Предполагам, че през есента ще имате ангажименти не само в Германия, където живеете от 15 години, но и с оркестри в други държави, а до Рождество ще дирижирате и шест концерта (от цикли „А” и „Б”) на филхармонията в София. Как ще успеете с таза натоварена програма?

- Бих казал, че съм изключително щастлив, дори благословен, да се занимавам професионално с това, за което винаги съм мечтал. Наистина, програмата ми е натоварена и до Рождество съм ангажиран не само в България и Германия, но и в ЮАР, Македония и Испания. Въпреки това за мен всеки следващ концерт е вълнуваща крачка в развитието и усъвършенстването ми като личност и музикант.

През сезон 2011/2012 на българската публика предстоят вълнуващи срещи със Софийска филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев. Снимка: © Личен архивСофийска филхармония е институция с безспорен авторитет и има великолепен оркестър, но много хора биха си казали, Мартин Пантелеев е млад, изключително талантлив, работи с престижни оркестри от цял свят, защо му е да се връща тук - нито могат да му платят, това което заслужава, нито условията за работа са нормални... Какво бихте им отговорили?

- Нищо и никой не е в състояние да измести или да замести родината ми и усещането да съм част от нея. Винаги съм се възприемал като активен участник в концертния живот на България и сега се радвам, че ми предстоят още повече срещи с нашата публика.

Преди две години в едно интервю казахте, че е необходим Закон за спонсорството, иначе ще ни бъде трудно в бъдеще. Е, сега, две години по-късно, в България няма такъв закон и очевидно ще ни става още по-трудно. Тази ситуация не ви ли притеснява?

- Да, тази ситуация ме притеснява, но повече ме тревожи факта, че като отделна личност, не съм в състояние да помогна много. Но, надявам се, с каквото мога, да бъда полезен в разрешаването на текущите проблеми пред които е изправена Софийска филхармония.

През април ви гледахме с пианистката Лида Кънчева в изключителния концерт по творби на Бетовен (Ludwig van Beethoven; 1770-1827) - какво предстои на Panteleev Duo?

- В момента завършваме работата по новия албум на Panteleev Duo, чиято премиера предстои. Подготвяме се и за различните участия, които ще имаме предимно в Германия. Много сме радостни, че през декември т.г. ще гостуваме в София с една от нашите любими програми Suite Populaire.

В началото на август се проведе второто издание на фестивала „Дни на класиката - Балчик 2011”, на който сте музикален директор. Как премина тазгодишното издание?

- Много съм благодарен на община Балчик, на „Албена” АД, на г-н кмета Николай Ангелов, както и на г-н Сава Тихолов, за поетата инициатива и подкрепата, която ни оказаха, при осъществяването на този проект. Тази година имахме възможността да се насладим на изпълненията на невероятни солисти и ансамбли от България, Германия, САЩ и Аржентина.

Изключително вълнуващ за мен беше концертът, с който открихме второто издание на фестивала, тъй като това бе премиерното ми изпълнение със Софийска филхармония като главен диригент.

Имате отлична представа за „конюнктурата” на световната музикална сцена. Някои експерти смятат, че популярността на класическата музика намалява, но пък сме свидетели на събития като „Концерт в лятната градина” във Виена, който всяка година посещават над 100 хиляди души или на тв формати, които спечелиха изпълнители на оперна музика... Какви са тенденции?

- Според мен, тенденциите са насочени към появата на по-лесно достъпно за широката публика изкуство, което смесва, така да се каже, „строгата“ класическа музика с по-модерни музикални направления като поп и рок музика. Това музикално явление вече има своите изпълнители, последователи и публика. Смятам, че за нас, класическите музиканти, тази ситуация е добра, защото моите лични наблюдения показват, че при публиката на т.нар. crossover проекти се забелязва голям интерес и към оригиналните класически композиции, които са използвани като основа.

Благодаря ви за интервюто! Пожелавам ви успех!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 12 Септември 2011г. 16:47ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ