Dec 11
Сандро Арабян и неговият арменски род PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Неделя, 16 Декември 2012г. 21:38ч.

Изложбата „Моят арменски род” на Сандро Арабян включва 20 цветни и черно-бели фотографии. Снимка: © artnovini.com  СОФИЯ. Очите им сякаш са пълни със сълзи. Но това е само привидно - очите им просто са такива - добродушни, тъжни, но искрящи от живот и от несломима надежда... Като на истински арменци... Те са и „героите” на двадесетте вълнуващи цветни и черно-бели портрета от изложбата „Моят арменски род” на младия фотограф Сандро Арабян, подредена в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 (IV етаж).

Чичо Арто. Леля Ани. Баба Дорица - едната от двете любими баби на Сандро. Скулпторът Хари Арабаян - неговият баща. Алек, харвардски възпитаник и негов братовчед - най-младият „модел” в експозицията. Чичо Сурен - автомонтьорът. Чичо Хаик - фармацевтът...

Всички снимки са направени в Бургас, като половината от тях - в Държавния куклен театър. Идеята на младия фотограф е да постави своите „модели” в „хомогенна среда, доколкото е възможно”. За снимките в морския град той носи свое осветление, сам аранжира сесиите, а резултатът е наистина впечатляващ. Всяка фотография е своеобразна вселена, изпълнена с история, откровеност, достойнство... Санрдо Арабян, който след по-малко от месец завършва бакалавърска степен в Нов български университет (и започва магистърска), показва забележително за своите години (роден е през 1988 г.) майсторство в работата със светлината, по отношение на композицията, в експонацията, и разбира се, при цялостното осъществяване на идеята си.

Едно от безспорните достойнства в творбите на младия фотограф е работата му със светлината. Снимка: © Сандро Арабян„Всеки път тръгването ми от Бургас е много емоционален момент и винаги снимам баба си”, казва Сандро. „В тази изложба съм включил портрети на повечето мои роднини по бащина линия, тъй като те са много интересни като личности...”

Фотографът споделя, че най-вълнуващ за него е портретът, особено, когато пред обектива му застават възрастни хора, чийто житейски път е изписан върху лицата им и в очите им. Според него, това важи с пълна сила и за арменските му роднини, като в тях той вижда не само настоящето им, но смята, че в очите им може да се прочете и частица от историята на този горд народ. „Когато те идват в България, идват без да знаят език, без да познават никого, без никакви пари, и въпреки това успяват да оцелеят и да намерят своя втори дом. Именно това е и една от причините да ги снимам” - допълва артистът.    

Когато човек попадне между двете редици с фотографии, едно от първите впечатления е тяхното „живописно” въздействие, изразяващо се в драматичното карваджистко „киароскуро” (chiaroscuro) при моделирането на образите - от тъмно към светло. Което, впрочем, е и в пълна хармония с тяхното излъчване и с характера им.

Портрет на скулптора Хари Арабян. Снимка: © Сандро Арабян„Трудността при снимките беше тривиална - липсата на време. Живея в София, а те в Бургас - отивам там и се намесвам във всекидневието им. Моята задача беше да ги извадя от това, което правят всеки божи ден и да ги накарам да ми отделят от времето си”, разказва Сандро. „В някои случаи ходех в домовете им, друг път - те идваха в театъра... Въобще, това беше нещо като „семейно събиране”, по време на което опознах тези, които досега не познавах и дори успях да разбера какво е отношението им към фотографията - оказа се, че нямат много снимки в албумите си. Но пък имат своя история. В повечето случаи те говореха своето, а аз - моето, но беше изключително интересно да ги слушам. Впечатли ме, че всички те много държат на арменския си произход; те са голяма общност, която е извънредно солидарна помежду си - качество, което у нас, българите, все по често липсва...”

„...След снимките, моите роднини ми станаха още по-близки. Те никога не бяха участвали във фотосесия. Докато работехме, всички коментираха колко са възрастни. Но ако бяха на 20, едва ли щеше да е така интересно. Сега успях да погледна в живота им...” - завършва разказа си младият фотограф.

Самостоятелната изложба „Моят арменски род” на Сандро Арабян ще бъде на разположение на почитателите на художествената фотография до 21 декември, петък.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 16 Декември 2012г. 23:08ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ