Nov 17
Започна кампания „Светини” за запазването на стенописите в Сеславския манастир PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 07 Април 2013г. 21:33ч.

Авторката на книгата „Български фрески: празник на корена” Цветанка Еленкова разказва за стенописите в Сеславския манастир. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. Фондация „Покров Богородичен” обяви началото на кампанията „Светини”, която е посветена на запазването на стенописите в Сеславския манастир „Свети Николай Мирликийски”. Инициативата е подкрепена от Софийската света митрополия и Столична община.

Сеславската света обител принадлежи към манастирите от т.нар. Софийско светогорие. В запазения храм все още могат да се видят прекрасни стенописи, датиращи от началото на XVII в., за които се предполага, че са дело на прочутия иконописец свети Пимен Зографски и на негови ученици. Днес, обаче, в манастирската църква цари разруха и дух на изоставеност. Целта на организацията е да събере средства за консервация и реставрация на уникалните средновековни фрески и така тази светиня да се съхрани поколенията, казват инициаторите.

Книгата „Български фрески: празник на корена” съдържа десет есета и 125 фотографии. Снимка: © издателство „Омофор”Благородното начинание беше оповестено от изпълнителния директор на фондацията Пламен Сивов по време на премиерата на книгата „Български фрески: празник на корена” на преводачката и поетеса Цветанка Еленкова и с фотографиите на нейния колега и съпруг Джонатан Дън (Jonathan Dunne). Представянето на впечатляващото изследване се състоя на 6 април (събота) в ателие-книжарница Къща за птици (ул. „Проф. Асен Златаров” 22).

„Български фрески: празник на корена” е книга, посветена на фреските от Софийската Света гора, свързани с делото на духовния пастир на Дълбокото Възраждане - свети Пимен Зографски. Изданието съдържа десет есета и 125 фотографии от 26 манастира, чиито фрески, датирани между XIV в. и XIX в., имат безценна художествена и документална стойност. Според Павел Николаевич Евдокимов (1901-1970) - един от най-големите изследователи на иконописта, българската иконография, сравнена с тази на останалите православни народи, е най-силно пропита от „трагичното влияние на Сирия заедно със семитското измерение на Православието”...

„...За духовното трябва да станеш „крадец“ и да използваш по възможност всеки момент”, казва старецът Йероним, и като че ли тези негови думи се вписват най-отчетливо в контекста на настоящите християнски есета. Книгата е резултат от поклонничество до 140 български манастира, които посетихме със семейството ми в периода 2006-2012 г., и за връхна точка на което смятам срещата ни и приятелството с архимандрит Назарий, дядо Назарий, както го знаят всички, игумен на Кокалянския манастир тогава, и запознаването ни с уникалните фрески на Сеславския манастир. В който се влюбих завинаги...” - пише в книгата си Цветанка Еленкова.

Едно уникално изображение на Христос Пантократор с леко отворена уста от Алинския манастир. Снимка: © artnovini.com / © Джонатан Дън„...От дядо Назарий приех едва забележимия кръстен знак като щит, към който прибягваш преди всяко начинание; от единствената фреска за софийската Мала Света гора - „Проклинане на смоковницата”, научих, че Абсолютното Благо и Добро - Христос, дори когато проклина, всъщност благославя. И от ръцете Му вместо устреляване изхожда светлина. От Евдокимов разбрах, че фреските са вид йероглифи. А самите те ме научиха на това, което и Достоевски пише до своя близка: „Когато бях заточен в Сибир като революционер, създадох едно приятелство, и то такова приятелство и любов намерих в приятеля си, и така го обикнах и продължавам да го обичам, че не е възможно да се опише, така че даже истината да се намира извън моя приятел и приятелят ми да е извън истината, ще предпочета да остана с приятеля си, отколкото с истината.” Приятелят му бил Иисус Христос.

Българските фрески са пропити именно с тази любов към Приятеля Христос. И макар книгата да носи заглавието „Празник на корена“, което богословски се отнася към Богородица и по-специално към празника Благовещение, в случая то е приело едно по-широко значение - на Спасителя, на православието като корен на българския народ, благодарение на който е оцелял през вековете, на неговото Дърво на живота...”, казва още авторката на книгата.

Заедно с премиерата на „Български фрески: празник на корена”, в ателие-книжарница Къща за птици” беше открита и благотворителна изложба с фотографии на Джонатан Дън, които са включени в книгата. Фотосите се продават на символичната цена от 40 лв., а средствата от тях ще бъдат предоставени в полза на кампанията „Светини”. Дарения за запазването на стенописите в Сеславския манастир се набират и по сметка: Общинска банка IBAN: BG53 SOMB 9130 1027 9408 01.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 07 Април 2013г. 21:47ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ