Dec 14
Атанас Мацурев показва изключителни акварели в Le Papillon PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 02 Септември 2013г. 22:34ч.

„Лодка”. Художник: © Атанас МацуревВАРНА. Първата есенна експозиция на галерия Le Papillon през тази година, представя художника Атанас Мацурев с колекцията „На теб”, който е всепризнат виртуоз в акварелната техника. В продължение на месец - до 2 октомври, варненската публика ще има възможността за първи път да се наслади на самостоятелна изложба на един от най-изтъкнатите български майстори на акварела, който има собствено място в света на изящните изкуства, казват от галерията на ул. „Драгоман” 10.

Роден през 1975 г. в Банско, Атанас Мацурев (днес живее и работи в София) е художник с богата творческа биография - има 14 самостоятелни изложби и е участвал в редица общи; през миналата и през тази година води майсторски класове в Mосква, Петербург, Москва и Истанбул, а през 2014 г. предстои семинар и във Варна.

„Адам”. Художник: © Атанас МацуревПоетичен и вдъхновен, артист с превъзходна рисувална техника и запомнящ се стил, Мацурев безспорно е един от най-ярките млади таланти в българското - и не само - изобразително изкуство…

...Обличаш роклята си бавно
и излизаш бавно, докато зад теб
вратата се затръшва.
Само твоят дъх до мен остава
в мрака сутрешен, студен…

Ето какво споделя за своето творчество художникът:

Казвам се Атанас Мацурев и тук става дума за акварел. Когато за първи път открих тази техика, се почувствах истински свободен и разбрах, че точно това е, което искам да правя. Аз съм щастлив човек, който прави това, което може и обича. Акварелът е живописна техника, която предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване, с високи изисквания към художника, предполагащи концентрация, комбинирана със страст. Красотата на акварелната живопис се крие в бялото на хартията, лекотата на движението, прозрачността на цвета. Детайлът сам по себе си не е самостоен, той е част от цялото. Прелива се с по-мащабното, вплита се в общия поток и въздейства освен с идеята, също с боята, водата и хартията. От българските художници- акварелисти ми е повлиял Никола Маринов. Смятам, че той е много оригинален художник и страшно добър в техниката.

„Под покрива”. Художник: © Атанас МацуревПрекланям се пред красотата и силата на природата, пред простите и обикновени неща около нас. Камъкът, реката - всичко е едно цяло и това са природата и Бог. Те са различни, но и не са. Съществуват в едно измерение. Реализмът не е в това да постигнеш абсолютна прилика, защото тя е повърхностна и чисто външна. Опитвам се да уловя духа на всеки материал и да се докосна до нещата отвъд реалността. Търся фактура, която максимално да се доближи до същността на предмета. Например, в картината Палто”, за да пресъздам усещането за гладкост, използвах гладка хартия. Ако бях използвал грапава хартия, щеше да се получи нещо друго, хартията е също инструмент. Стремя се да предам на материята възможно най-много живот, защото живописта не е само цвят и форма, зад тях трябва да има мисъл. Мен ме интересува материята като енергия. Някои неща не ги изписвам толкова, колкото мога. Не е в това идеята, а да уловиш моментното трептене, което понякога изисква бърза работа. Цветята не се рисуват бавно, защото бързо се променят и увяхват. Трябва да се направи на мига, защото, ако се променят условията работата се преработва. Една четка може да промени цялата работа. Използвам различни четки. Една четка, ако я уцелиш, замества 10. Да знаеш точно коя ти е необходима и да разчиташ точно на нея - тогава правиш нещата с един замах. Освен четката използвам и други нетрадиционни похвати и методи. Например, работя с клечки. Имам една дъбова клечка - от едната страна е гладка, от другата е грапава, както е отчупена от дървото. Използвам също бръснарско ножче, шкурка, гъби. Понякога плат.

Разчитам 100% на интуицията. Нещо, което ми хареса, сядам и го правя, без да разсъждавам, първично и интуитивно. Доверявам се на това, което ми диктува обектът, който рисувам от натура. Никога не използвам снимки, а присъствам пред това, което искам да пренеса върху картината. Противник съм на използването на фотографии. Винаги рисувам от натура.

„Под покрива”, „Адам”, „Североизточен вятър”, „Август”, „Нощ”, „Врата”, „Очакване на бурята”... - това са имената на само част от колекцията истински акварелни перли, създадени от Атанас Мацурев за изложбата „На теб”, които показва варненската галерия Le Papillon.  

„Ботушите на Хайди”. Художник: © Атанас МацуревБиография:

1975 - роден в гр. Банско;
1994 - завършва Техникум по дърворезба в Банско;
2003 - илюстрира за издателство Simply Read Books, Ванкувър, Канада;
2004 - член на СБХ;
Член на Международната асоциация на Art IAA, UNESCO.

Самостоятелни изложби:

2000 - самостоятелна изложба - галерия Феста, София;
2001 - Тайни, галерия Sharon, София;
2001 - Пейзажи, галерия Феста, София;
2002 - Състояния, галерия Астри, София;
2003 - галерия Видима, Севлиево;
2004 - Моят свят, галерия Астри, София;
2004 - галерия Руси Карабиберов, Нова Загора;
2004 - участие в първи пленер по живопис, Нова Загора;
2005 - 13 голи, галерия Астри, София;
2005 - Пейзажи”, галерия Грита, София;
2006 - Стаи на мълчанието, галерия Грита, София;
2008 - Реализъм, Център-ателие Николай Шмиргела, София;
2009 - „Безвремие”, галерия „Ракурси”, София;
2010 - „Пейзажи”, галерия „A & B”, София.

Награди:

2011 - Първо място от Международния конкурс „Акварел”, Измир, Турция;
2011 - Първо място за Най-добър акварел на месец март в международния конкурс „Акварел“, Истанбул, Турция.

Творби на художника са притежание на частни колекции в България, Испания, Турция, Англия, Гърция, Холандия, Белгия, Канада, Норвегия, Унгария, Русия, Германия и САЩ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 02 Септември 2013г. 22:45ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ