Oct 23
СБХ представя 552 произведения от емблематичната ОХИ „Земята и хората ’82” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 24 Ноември 2013г. 13:26ч.

„Земята” през погледа на художника Владимир Коновалов. Снимка: © СБХСОФИЯ. На три етажа, в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка” 6, са експонирани 552 оригинални творби и репродукции (също и текстова част) от емблематичната Обща художествена изложба (ОХИ) „Земята и хората”, която беше проведена преди тридесет години - през 1982 г. - в град Добрич (тогава - Толбухин). Тази ретроспектива изпълнява част от намерението на СБХ да погледне към 120-годишната история на организирания художествен живот у нас, и по-специално към 70-те години на ХХ в. - период, непознат за по-младите поколения, а днес позабравен и от действащите тогава генерации, казват организаторите на изложбата.

Пластиката „Голо тяло” на Снежана Симеонова. Снимка: © СБХ Наименованието й е „Едно десетилетие”, а прегледът на изкуството, обозначен в този времеви диапазон, се простира между 1972 и 1982 г. Експозицията е изградена от произведения, участвали в изложбата „Земята и хората”, сега допълнена от отделни творби, показвани в изданията от 1972 и 1977 г. През 70-те, този изложбен формат отразява съществени процеси в изкуството и е една от най-важните художествени прояви от близкото минало, смятат изследователите на българското изобразително изкуство.

„Изложбата осветява своеобразен процес на промяна в мисленето, а за избрания отрязък от време, това означава и навлизане на нови поколения на художествената сцена. Свободното, неизкушено от политически идеологеми мислене съжителства с конформизма, често му се противопоставя, а понякога двете крайности общуват помежду си. Тази противоречивост проличава от показаните творби и изяснява много от драмите на времето”, допълват от художническата организация.

Пълнолуние” от Димитър Арнаудов (1933-1989). Снимка: © СБХ„Днес, една обективна оценка би била подкрепена от много от избраните творби. Става дума за живопис, графика, рисунка и скулптура, каквито са видовите характеристики на повечето ОХИ от този период. Стремежът е да се възстанови видът на изложбата такъв, какъвто е бил, без да се проявява субективност при селекцията от днешна позиция. Съвременната оценъчна стойност зависи от динамично променилата се публика и рефлексии, като историята се вижда само през очите на изкуството. А може би това е истинската история? Не става дума и за хронология, така както тя се разбира от позицията, която избираме. Всъщност говорим за обективност, доколкото това е възможно. В най-голямата степен на възможностите ни”, споделят инициаторите на ретроспективата.

Изложбата „Едно десетилетие” отбелязва и юбилея (50 години) от основаването на художествената галерия в Добрич, като повечето представени творби са от нейния фонд, а малка част са собственост на Софийска градска художествена галерия.

Почитателите на изобразителното изкуство могат да видят мащабната експозиция до 21 декември т.г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 24 Ноември 2013г. 13:41ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ