Dec 12
Ръководството на СБХ подкрепи министъра на културата Вежди Рашидов PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 26 Април 2015г. 11:50ч.

От СБХ изтъкнаха положителната роля на министър Вежди Рашидов при разрешаване на казуса със сградата на Съюза на ул. „Шипка” 6 в София. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. През изминалата седмица, в общественото пространство се възобнови протестът срещу министъра на културата Вежди Рашидов и искането за неговата оставка, този път заради скандала с хориста Георги Петров от Камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният”, който беше уволнен заради несъгласието му с отношението към артистите, участвали в концерта (да пеят без хонорар) в катедралата Паржиката Света Богородица (Notre-Dame de Paris), съпътстващ откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България” в парижкия Лувър (Musée du Louvre). След този случай, в национален ефир, Рашидов заяви: „Ще му дадем 100 лева, за да се успокои...” Именно това изказване провокира недоволството срещу министъра...

* * *

От Съюза на българските художници (СБХ) изразиха подкрепата си за министъра на културата. Предлагаме на вашето внимание пълния текст на писмото, което разпространи Любен Генов, председател на СБХ:

До
Г-н Росен Плевнелиев
Президент на Р България

До
Г-жа Цецка Цачева
Председател на Народното събрание на Р България

До
Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Р България

До
Г-н Вежди Рашидов
Министър на културата на Р България

До медиите

Уважаеми госпожи и господа,

В качеството ми на председател на Съюза на българските художници считам за необходимо да изразя личната си позиция в подкрепа на министъра на културата господин Вежди Рашидов. Предвид създалата се ситуация намирам за меко казано неуместно на основата на лична неприязън и субективизъм да се иска оставката на министъра на културата, с цялото ми уважение към правото на изразяване на лично мнение от всеки. Въпреки критиките и отправените към неговата личност нападки съм длъжен да отбележа, че безспорно Вежди Рашидов има огромна заслуга за разрешаването на едни от най-сериозните казуси, съпътствали най-новата история на СБХ, подкрепял ни е в десетки трудни ситуации и безрезервно е подпомагал дейността на нашата творческа организация. Това, което той прави за българската култура няма аналог през последните две десетилетия. Едно от множеството доказателства за това е и представянето на България в Париж с изложбата „Епопея на тракийските крале” и богатата програма от съпътстващи културни прояви. Предстои откриването на новия музей „Национална галерия Квадрат 500” - също едно изключително важно събитие за развитието на българското изкуство.

Уважаеми госпожи и господа,

Струва ми се, че в името на нашето национално достойнство би било по-добре да загърбим дребнавост и предразсъдъци и да се опитаме да оценим постигнатото над личните страсти. Преди да отричаме и да обвиняваме да се научим обективно да отчитаме и признаваме положителните качествени резултати.

Заедно с мен на страната на министър Рашидов застават: Анжело Красини - зам. председател на СБХ, Димитър Грозданов - зам. председател на СБХ, проф. Десислава Минчева - член на ИБ на СБХ, Ивайло Дженев - член на ИБ на СБХ и много други колеги.

С уважение,

Председател на СБХ:

Любен Генов

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 26 Април 2015г. 12:29ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ