Nov 17
СБХ ще представи 15 български художници от Унгария, в изложбата „Диалог III” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 14 Юли 2015г. 12:26ч.

Живопис, скулптура, графика, текстил, анимация, сценография, костюми и архитектура ще покажат на „Шипка” 6 (17-30 юли) от Групата на българските художници, живеещи в Унгария. Снимка: СБХСОФИЯ. Експозиция с произведения на български художници и приложници от Унгария, наречена „Диалог III”, ще бъде представена от 17 до 30 юли т.г. в галерията на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка” 6. Съорганизатори на изложбата са Институт „Балаши” - Унгарски културен институт и дружество „Български културен форум”, заедно със СБХ, съобщиха от художническата организация.

Българската общност в Унгария разполага не само с богато минало и редица институции, но и притежава забележителен интелектуален потенциал, който представлява по впечатляващ начин културните ценности на нашата народност, казват организаторите на арт събитието. Един от най-ярките представители на сънародниците ни в дунавската страна е Групата на българските художници, живеещи и работещи в Унгария. Формацията е създадена през 1999 г. като част от дружество „Български културен форум”, с което си сътрудничи много успешно. Художниците, участници в групата, са и членове на дружеството, което в голяма степен подпомага работата им, като организира и осъществява техни изложби в страната и чужбина, публикува каталози с творбите им и ги популяризира чрез своите други издания.

Художниците и приложниците, които ще бъдат представени в „Диалог III”, работят в различни стилове и направления, но са обединени от своя произход. Много от тях са завършили своето образование в България, други - в Унгария, но съдбата и битието им са пряко свързани и с двете страни, а в творбите им са преплетени елементи и на двете национални култури, като по този начин те дават своя дял за пъстротата и богатството и на общата европейска култура.

Почитателите на изобразителното изкуство, които посетят експозицията на „Шипка” 6, ще могат да видят произведения на Миролюба Гендова - живопис, Антони Дончев - скулптура, Боряна Конц-Маевска - текстил, Милена Владимирова - текстил, Карой Саренчев - живопис, Женя Бозукова - живопис, Огнян Кожухаров - скулптура, Клаудия Орос - сценография и костюми, Ненко Балкански - живопис, Естер Кнейс - текстил, Петър Лукач - архитектура и графика, Жужана Естер Кожухаров - анимация, Росен Русев - графика, Мария Тури Чьоргеи - живопис, и Ангел Радулов - живопис.

Откриването на изложбата „Диалог III” ще се състои на 17 юли (петък) от 18.00 ч. в залата на IV етаж.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 14 Юли 2015г. 12:33ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ