Dec 17
Проф. Петя Бъговска със „Златното клонче” 2015 на artnovini.com PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 19 Декември 2015г. 22:25ч.

Проф. д-р по изкуствознание Петя Бъговска с наградата „Златното клонче” 2015. Снимка: © artnovini.comБългарската музикантка е сред водещите имена на световното контрабасово изкуство.

СОФИЯ. Световноизвестен музикант, солист и педагог проф. д-р Петя Бъговска (Prof. Ph.D. Petia Bagovska) е тазгодишният лауреат на наградата „Златното клонче”, която сайтът за изкуство и култура artnovini.com връчи за четвърта поредна година. Тържествената церемония се състоя днес - в първия ден на Рождественските празници - в столичната галерия Savov. Призът беше връчен на виртуозната контрабасистка от големия български скулптор Ивайло Савов (Ivaylo Savov), който е автор на позлатената изящна статуетка.

Предлагаме на вашето внимание поздравителното писмо до проф. Петя Бъговска от Марио Николов, главен редактор и основател на artnovini.com:

Известният български скулптор Ивайло Савов, който е автор на изящната статуетка, приветства носителката на наградата и гостите на изисканото тържество. Снимка: © artnovini.comЗдравейте!

Добре дошли в прекрасната галерия „Савов”, където днес сайтът за изкуство и култура artnovini.com ще връчи за четвърти пореден път наградата „Златното клонче” - позлатена статуетка, изработена от големия български скулптор Ивайло Савов.

Без никакво колебание екипът на сайта избра за лауреат на приза „Златното клонче” 2015 световноизвестната музикантка, солистка и педагог проф. д-р по изкуствознание Петя Бъговска. Отличието й се връчва за нейния новаторски принос в развитието на българското и световното контрабасово изкуство, за нейния изключителен музикален талант и за всеотдайността й като преподавател, за нейните многобройни студенти, които радват почитателите на Музиката по цял свят.

По време на кореспонденцията ни с проф. Бъговска, в която обсъждахме детайлите около връчването на наградата, тя със съжаление ми припомни част от интервюто за в. ПАРИ, което направихме с нея през 1999 г. (сякаш беше вчера!): „Ние работим за Европа и подготвяме музикантите за там, а не за България.” и допълни: „Днес - 15 години по-късно - положението е същото - повечето от тях заминават в чужбина, а в близко време ние ще трябва да закриваме нашите оркестри, защото тук няма да има музиканти. Вече сме „изчезващ вид”...”

Кой би работил по този начин? Независимо от противоречивото ни битие, въпреки неимоверните трудности, често преминаващи границата, отвъд която понятието „мотивация” вече не съществува... Ние от artnovini.com сме убедени, че това може да бъде само един истински влюбен в Изкуството човек, какъвто според нас е проф. Петя Бъговска.

И няколко думи за досегашните носители на наградата „Златното клонче”: неин първи лауреат - през 2012 г. - стана известният български поет и писател Владимир Луков (2012); през 2013 г. призът отиде при Елица Караенева, основателка на сп. „Българите в Австрия” и блога bulgaren.org, а през миналата година присъдихме отличието на българската режисьорка Майя Виткова, чийто пълнометражен дебют - филмът „Виктория”, от вчера - 18 декември, вече е на голям екран и у нас.

Благодаря ви за вниманието!

Пожелавам ви весела Коледа и щастлива Нова година! Бъдете влюбени и вдъхновени!

Честита награда и много-много успехи, проф. Бъговска!

С искрено съжаление, че не сме задно в този момент

Ваш Марио Николов

По-късно вечерта, проф. Петя Бъговска написа в своя профил във facebook: „Специална благодарност към екипа на www.artnovini.com, начело с Марио Николов, които ежедневно посвещават енергия и сили в създаване на адекватно виртуално културно пространство, изпълнено със събития и новини, но и с оценка и признание към постиженията на българските творци. Благодаря за наградата и за прекрасната статуетка на Ивайло Савов.

Мили приятели, празниците ни са много по-малко от делниците..., но те се помнят и осмислят живота ни - нека в живота на всеки един творец има повече такива прекрасни моменти, изпълнени с признание и обич!”

Проф. Петя Бъговска благодари на екипа на artnovini.com, на автора на „Златното клонче” и на присъстващите в галерия Savov. Снимка: © artnovini.com* * *

ПЕТЯ БЪГОВСКА e завършила Националната музикална академия „Панчо   Владигеров” (НМА) при проф. Тодор Тошев (1919-1993) - основател на съвременната българска контрабасова школа. След дипломирането си js специализира в Италия при маестро проф. Франко Петраки (Prof. Franco Petracchi).

Музикантката е представяла редица самостоятелни рецитали и е водила майсторски класове в много страни на Европа и Америка; удостоявана е с престижни награди от български и международни конкурси. Петя Бъговска е професор, доктор по изкуствознание, и днес преподава в НМА.

От 1989 до 1992 г. работи във Финландия, където активно концертира и същевременно е първи контрабас на Lappeeranta Symphony Orchestra в град Лаперанта.

В периода 2004-2006 г. живее и преподава в Wright College of Chicago в Съединените щати, изнася лекции в университети на Чикаго, Оклахома, Мичиган, Индианаполис, Филаделфия и Тексас. Работила е с Chicago Pop’s Orchestra, World Symphony Orchestra, Springfield Symphony и е била солист на Northwest Chicago Symphony.

През 2005 г. и 2007 г. представя България на Световните фестивали на басистите, които се провеждат в Мичигън и Оклахома.

От 2004 г. до 2015 г. участва активно в големи европейски фестивали в Полша, Германия, Чехия, Франция, Словакия, Дания и др., където се представя с рецитали и майсторски класове. Била е жури на национални и международни конкурси в България, Сърбия, Германия, Чехия, Словакия.

Изтъкнатата музикантка има два солови албума: Gallery (1999) и One bass, one woman (2005). Участвала е голям брой записи за радио и телевизия.

През 1999 г. издава монографията „Студия за контрабас”, а през 2011 г. книгата „Контрабас - традиции и бъдеще”. Организира бас фестивали в София през 2009, 2011, а преди месец - от 23 до 26 ноември, по нейна идея в столицата се проведе Академичен бас фест 2015. Във мащабния форум взеха участие изтъкнатият румънски музикант Петру Юга (Petru Iuga) - контрабас, Богдан Станев ­- пиано, както и магистри и студенти от класовете по контрабас на проф. д-р Петя Бъговска и на доц. д-р Цветомир Лазаров.

Текст под снимка: Проф. Петя Бъговска със свои студенти. Снимка: © Личен архив на Ника Марио НиколоваСъс своята работа изпълнителката създава традиции за съвременните бас ансамбли, като дейността й и е високо оценена навсякъде по света. Много от студентите й, сред които са 19 носители на национални и международни награди, работят в престижни оркестри у нас. В статията La Voix Bulgaire - Petia Bagovska, публикувана в Double bassist (London, 2000) - едно от водещите специализирани списания в света, авторът я поставя сред „жените-новатори, чиято дейност като педагог, солист и музикант, е с изключителен принос за развитието на световното контрабасово изкуство...”

На нейната личност и творчество са посветени десетки материали в български и чуждестранни медии. През февруари 2014 г., най -престижното международно издание за струнни инструменти - The Strad (London), направи специално интервю за постиженията й като изпълнител и педагог.

От 2012 г. до 2015 г. проф. Петя Бъговска е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България. Член е на Изпълнителния комитет на Международната организация на музикантите - FIM.

Награди:

2014 - Награда „Борис Христов” на Министерство на културата;
2010 - „Музикант на годината” на Българско национално радио;
2007 - „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци;
2006
- „Българин на годината” в Съединените щати;
1982
- Първа награда и златен медал от Националния музикален конкурс, България.

Сред творбите на скулптора Ивайло Савов. Снимка: © artnovini.com* * *

ИВАЙЛО САВОВ е роден на 20 февруари 1961 г. в Русе. Завършил е специалност „Керамика” в Художественото училище в Троян (1980) и „Скулптура” в Националната художествена академия (1994) в класа на проф. Димитър Бойков. Живее и работи в София.

За първи път авторът показва свои творби през 1990 г. в Националната изложба „Скулптура” на „Шипка” 6, София, и в парижката Galerie Lehalle. Следват изяви в галерия Le Nouveau Mur, Женева; Европейски салон за изкуства (Europ ‘Art), Женева (1992); галерия Theatre de Pochede la Grenette, Веве, Швейцария; „Крида арт”, София (1994); Galerie du Lac, Нион, Швейцария; галерия „Досев”, София (1995); Galerie Lotus, Виена; Fallet Gallery, Женева, Швейцария (1996); галерия Campo & Campo, Антверпен, Белгия (1997); Anixis Gallery, Баден, Швейцария (1999) и др. През 2000 г., след конкурс в Женева, той създава монументалната бронзова скулптура „Ликорна” (еднорог), която символизира духовната чистота в западноевропейската митология.

Ивайло Савов е сред водещите имена в съвременната българска скулптура. От 2004 г. скулпторът работи с престижната аукционна къща Hotel des Ventes в Женева. Той е сред малцината съвременни художници, които имат постоянна експозиция в швейцарската Zabbeni Gallery. В салоните й, които се намират в Женева, Веве и Берн, неговите произведения са изложени заедно с образци на Джакомети (Alberto Giacometti; 1901-1966), Фернандо Ботеро (Fernando Botero; 1932) и Амадео Модилияни (Amedeo Modigliani; 1884-1920)...

Снимка за спомен от „Златно клонче” 2015... Снимка: © artnovini.comПо-важни изложби:

2011
- самостоятелна изложба в Националния археологически институт
с музей към БАН
- Централна зала;
2010
- четвърта самостоятелна изложба в „Галери дю Лак” (Galerie du Lac) - Нион, Швейцария;
2009
- самостоятелна изложба в GreenCat Gallery - Антверпен, Белгия;
- самостоятелна изложба - Далхайм, Люксембург, представен от GreenCat Gallery;
- самостоятелна изложба в галерия „Франк Кордие” (
Gallerie Franck Codier) - Лион, Франция;
2006
- самостоятелна изложба в хотел „Хилтън” (Hotel Hilton) - София;
2004
- официален артист на швейцарската галерия Zabbeni;
- участие в Европейския салон за изкуство MERK’ Art в Лугано, представен от галерия Zabbeni. В салона участват над 100 водещи галерии за модерно и съвременно изкуство;
2001
- галерия „Ле мироар де Метр” (Le Miroir des Maitres) - Женева, Швейцария;
- галерия „Алма” (
Alma Gallery) - Германия;
- галерия „Франк Мение” (
Franck Meunier Gallery) - Франция.

Избрани колекции:

- Национална художествена галерия
(
National Gallery of Fine Arts) - София, България;
-
Колекция „Джон Галиано”
(
Collection John Galliano) - Париж, Франция;
-
Колекция „Митал”
(
Collection Mittal) - Мумбай, Индия;
-
Колекция „Принц Филип”
(
Collection Prince Philippe of Belgium) - Брюксел, Белгия;
-
Колекция „Пенков”
(Collection Penkov) - София, България;
- Колекция „Арт Диалог”
(
Collection Art Dialogue) - Париж, Франция;
-
Колекция „Кромуел Арт”
(Collection Cromwell Art) - Монреал, Канада.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 20 Декември 2015г. 11:25ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ