Dec 11
Проф. Десислава Минчева показва най-новите си творби в галерия „Академия” PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Понеделник, 30 Май 2016г. 12:39ч.

Сред творбите от изложбата на проф. Десислава Минчева в галерия „Академия” има няколко великолепни пейзажа. „Водата (морето) е нещо специално, необяснимо красиво и което ме привлича неудържимо...” казва авторката. Снимка: © проф. Десислава МинчеваСамостоятелната й изложба в Националната художествена академия ще продължи до 17 юни.

СОФИЯ. Световноизвестната българска художничка проф. Десислава Минчева - едно от големите имена в съвременната живопис, открива на 30 май (понеделник) от 18.30 ч. в галерия „Академия” самостоятелна изложба с голямоформатни портрети, фигури и пейзажи. Творбите в експозицията, която е посветена на 60-годишнината на художничката, са предимно нови, създадени са през последните няколко месеца, съобщават от Националната художествена академия (НХА), където проф. Минчева преподава в Катедра „Рисуване”, специалности „Живопис” и „Скулптура”.

„Темата за природата и човека вълнуват и предизвикват авторката, която използвайки своята изобразителна техника ни показва силата и красотата им, въвличайки ни в един магичен свят от чувства и въздействия”, казват още от галерията на ул. „Шипка” 1 в столицата.

Портрет на художничката Калина Тасева. Снимка: © проф. Десислава МинчеваПортретите...

Изкуството, което проф. Десислава Минчева създава в този жанр, обезсмисля всички суперлативи. Дори и най-искрените. По ред причини, днес има много художници с виртуозна рисувална и живописна техника, майстори на колорита и прочее. Малцина, обаче, са онези, който успяват по така неповторим начин да проникнат зад видимото, зад граничната (защитна) преграда на лицето, да достигнат до дверите на Съкровеността и да отключат Храма на човешката душа. Да пресъздадат безбрежието от чувства, копнения, възвисяващи страдания и възторзи, които са истинската същност на човека, застанал пред статива на художника.

Фигурите, които рисува художничката, запленяват със своята загадъчност и необикновена вътрешна светлина. Снимка: © проф. Десислава МинчеваЗа пластичните измерения на тези портрети също едва ли има смисъл да говорим пространно, защото те са откровено въплъщение на вечния и неизбежен за всеки, чиято душа е обсебена от омаята на Изкуството, стремеж към красотата и съвършенството. Вълнуващото и вдъхновяващото е друго - върху платната й, сред темперните мазки и пастелните щрихи, се „срещат” по непринуден начин естетическите идеали на Античността и Ренесанса с (все още) изконните ценности на нашата цивилизация, едва оцеляващи сред виртуално-имагинерните блянове на объркания и непознаващ дори самия себе си XXI век. Но най-важна, разбира се, е удивителната чувствена хармония, която художничката успява да постигне чрез изразните средства на изобразителното изкуство между таланта си на великолепен рисувач и като интерпретатор (анализатор) на невидимите, дълбоки проекции на човешката психика. За да се убедите в това, е достатъчно да се вгледате в изумителните портрети, включени в експозицията: на голямата българска художничка Калина Тасева - майка на Десислава Минчева, на скулптора Емил Попов, на младия фотограф Сандро Арабян - синът й, на певицата Деница Серафимова...  

Акт... Снимка: © проф. Десислава МинчеваФигурите...

В тях сякаш витае неистовият копнеж по Изкуството, познат от творчеството на т.нар. Стари майстори - без да е норма и при цялата условност на понятието, въведено кой знае кога от кой знае кого... В нейните картини човешката фигура (в тази изложба основно на жени) е като изваяна от светлина. Но необикновеното в тази светлина е, че тя озарява човекът отвътре, от дълбините му... Мистична, сътворяваща, поетична светлина. Живописна метафора на величествената крехкост, преходност/непреходност, неповторимост на Вечната красота. Привличаща и изкушаваща...

Пейзаж от „северното ни море”... Снимка: © проф. Десислава МинчеваПейзажите...

Преди време проф. Минчева, каза в едно интервю за artnovini.com, че чрез пейзажите, които рисува, тя иска да изрази духовността по друг, „не по обичайния за нея начин”. И наистина, нейните пейзажи от „северното ни българско море” и от Китай, които показва в изложбата си в галерия „Академия”, са като начало на вълнуващо, енигматично пътуване, което провокира зрителя да се издигне над тривиалното, над всекидневното и да полети... към себе се. Не физически, а чрез душата си. В една иреална метафизична медитация. Навряно и затова в пейзажите на Десислава Минчева липсва всякакво човешко присъствие, защото би могло „да наруши целостта и самодостатъчността на природата и на преживяването”. И да наруши така необходимото ни безмълвие и съзерцание, в които най-добре бихме открили и опознали себе си...

Водата... Драматично, страстно тюркоазено море; спящи неразцъфнали лотоси сред синкавото сфумато на китайско утро; самотни лодки и загадъчни самовглъбени къщи сред оранжево-тъжните отражения на залеза... „Определено водата за мен е нещо специално, необяснимо красиво и което ме привлича неудържимо. Не мога да обясня защо. Има нещо в отраженията, което обърква, което размества реалното и нереалното, има загадка, има изменчивост и постоянство, спокойствие, но и заплаха... някаква женска двойственост... Водата е като обещание”, казва проф. Минчева.

Сюжетите от Китай заемат специално място в творчеството на авторката. Снимка: © проф. Десислава МинчеваКитай...Моят Китай не е оня Китай на техническите чудеса, а другият, старият, където усещаш, или ти се струва, че усещаш, романтиката и натрупаните все повече потъващи в прах години”, допълва изтъкнатата българска художничка.

По време на вернисажа в галерия „Академия” ще бъде представен новия каталог с творби на проф. Десислава Минчева от периода 2006-2016 г. Изложбата, която е част и от събитията по случай 120-годишнина от създаването на НХА, ще продължи до 17 юни 2016 г.

Снимка: © Личен архив * * *

Още по темата:

Проф. Десислава Минчева:
Не се страхувам да казвам думата „красота

* * *

Един портрет, олицетворяващ хармонията между перфектна рисунка и дълбок психологизъм... Снимка: © проф. Десислава МинчеваБиография

ДЕСИСЛАВА МИНЧЕВА е родена на 29 април 1956 г. в София. През 1981 г. завършва специалност „Живопис” в НХА, в класа на акад. Светлин Русев.

Художничката има над 45 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Нейни творби са във фонда на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, както и в редица общински и частни колекции в страната и чужбина: Франция, Холандия, Белгия, Германия, Великобритания, Гърция, Финландия, САЩ, включително в колекцията на проф. д-р П. Лудвиг (Аахен, Германия), колекцията на Юго Вутен (Белгия) и колекцията на Академията в Сиан (Китай).

Десислава Минчева е професор в НХА, София. За работата си в областта на рисунката художничката е отличена със Златен медал на фондация „Агаци”, Италия (2002). Проф. Минчева е изнасяла лекции в Академия „Ла Есмералда”, Мексико сити (2007); в Барселона, Испания (2008); в Екол де Боз’ар Париж, Франция (2008) и в Академия Брера в Милано, Италия ( 2009); в Академията в Сиан (2011, 2012) и през септември 2013 - в Академията в Ханджоу в Китай.

Портрет на Сандро. Снимка: © проф. Десислава МинчеваПроф. Минчева е член на Изпълнителното бюро на Съюза на българските художници; ръководи отдел „Международни отношения и връзки с обществеността” на организацията и редактор на Бюлетина на СБХ.

През 2008 г. издаде книгата „39 съвременни български художници” и е куратор на изложбата, с участието на авторите от изследването. От 2005 до 2009 г. е сътрудник по въпросите на изобразителното изкуство в списание Bravacasa.

През 2014 г. куратор на изложбата „20 съвременни български художници”, West Lake Museum, Ханджоу, Китай.

Проф. Десислава Минчева е участвала в АrtExpo, Ню Йорк (2001, 2002) и в Есенния салон в Париж (1991, 1992).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 30 Май 2016г. 13:35ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ