Dec 11
Пловдив очаква Национални есенни изложби 2016 през септември PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 24 Юли 2016г. 21:41ч.

Фрагмент от официалния плакат на арт форума, който ще бъде проведен в Пловдив през септември. Снимка: Национални есенни изложби Пловдив / Художник: © Милена Цочкова / Дизайн: © Софрони ВърбевАрт форумът, с който ще бъде открит Есенен салон на изкуствата 2016, ще продължи от 1 до 30 септември.

ПЛОВДИВ. Образът, отразен/видян, във всеобхватната противоречивост на Огледалото... Темата е основна за тазгодишното издание на традиционните Национални есенни изложби, които ще бъдат представени през септември в Балабановата къща (именно тук на 1 септември от 18.00 ч. ще се състои официалното откриване на арт форума), Къща „Хиндлиян” и Къща „Мексиканско изкуство” в Старинен Пловдив. С изданието, наречено ОГЛЕДАЛО, започва поредният Есенен салон на изкуствата 2016 в Пловдив, съобщиха организаторите на събитието.

Освен че Национални есенни изложби Пловдив са важна част от културния календар на града, те са форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън пространствата на галериите или музеите, където публиката традиционно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от уникалната архитектура на Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостния кураторски проект ще бъдат показвани едновременно девет/десет самостоятелни изложби - обстоятелство, което превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

Огледалото. В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, огледалото се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то е алегория на суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си. Само след месец - през септември, участниците в изложбите и публиката ще имат възможност да разсъждават за образа в неговата всеобхватност и противоречивост, допълват от екипа на арт форума.

Доц. д-р Галина Лардева говори по време на откриването на проекта „Ан пасан” в Пловдив през 2015 г. Вляво е проф. Чавдар Попов, а в дясно - зам.-кметът на града Стефан Стоянов. Снимка: © Национални есенни изложби ПловдивОт 2013 г. артистичен директор на Национални есенни изложби Пловдив е изкуствоведката д-р Галина ЛАРДЕВА, доцент по история и теория на изкуството в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, лектор по история на изкуството в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и водещ на програмата Визуални изкуства на ХХ век в Модерна академия по изкуствата в Пловдив. Доц. д-р Галина ЛАРДЕВА е свързана с Изложбите от 2000 г., когато представи проекта Визия/Звук. През 2008 г. e куратор на есенните изложби заедно с Красимир ЛИНКОВ в проекта Концепции за образа, а през 2012 г. работи по арт събитието съвместно със Светла МОСКОВА и Красимир ЛИНКОВ. Автор е на книгата „Изкуство на прехода. Проблемът неконвенционално изкуство в България” (изд. Жанет 45, 2008), както и на редица изследвания в областта на съвременното визуално изкуство.

През последните няколко години дейността на артистичния директор на Национални есенни изложби Пловдив изцяло промени концепцията за представяне на форума, с което беше създадена нова възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта „Форсиране на избора” (2013) бяха показани 10 художници, наскоро завършили професионалното си обучение, като целта беше да бъдат преодолени изкуствено установените границите между „младите” и „старите” в изобразителното изкуство. Тази линия беше допълнена и утвърдена и в проектите „Отстранени системи” (2014) и „Ан пасан” (2015), в които автори и куратори акцентираха върху осъвременяването на класическите медии, каквито са живописта, графика, скулптурата, рисунката и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други.

Важен акцент в Националните есенни изложби са представянето на нови за българската публиката имена, организирането на една дебютна изложба, както и участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Участниците в Национални есенни изложби Пловдив 2016 - от ляво надясно: Андрей Градечлиев, Деян Янев, Евелина Петкова, Иван Кюранов, Милена Бочукова, Милена Цочкова, Стела Василева, Яна Стойчева, Ясен Панов. Снимки: фейсбук-страница на Национални есенни изложби ПловдивАрт събитията от ОГЛЕДАЛО. Национални есенни изложби Пловдив 2016, в които ще участват девет художници, ще могат да бъдат разгледани от 1 до 30 септември.

В Балабанова къща ще представят свои творби Милена ЦОЧКОВА - живопис и рисунка; Андрей ГРАДЕЧЛИЕВ - фотографики и рисунки; Яна СТОЙЧЕВА - живопис; Ясен ПАНОВ - колаж.

В Къща „Хиндлиян” почитателите на изобразителното изкуство ще се срещнат с произведенията на Стела ВАСИЛЕВА - рисунка и обект; Евелина ПЕТКОВА - скулптура; Иван КЮРАНОВ - фотография.

В Къща „Мексиканско изкуство” ще бъдат изложени скулптури на Милена БОЧУКОВА и живопис на Деян ЯНЕВ.

Организатори на Национални есенни изложби Пловдив 2016 са: община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив” и фондация „Култура и съвременност”. Арт форумът се осъществява с подкрепата на: Национален фонд „Култура” и КЦМ 2000 АД Пловдив.

Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив 2016 ще има и разнообразна
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

9 септември 2016, петък, 19.00 ч.
Прожекция/предпремиера
на документалния филм „Дистанция”

ДИСТАНЦИЯ, швейцарска продукция, 75 мин.
Режисьор - Албена МИХАЙЛОВА
Продуцент - Албена МИХАЙЛОВА, Културинститут
Копродуцент - Райнхард МАНЦ, пойнт де вю ДОК, Базел
Монтаж - Нина АЛТЪПАРМАКОВА
Камери - Албена МИХАЙЛОВА, Веселин НАЧЕВ, Райнхард МАНЦ
Тон - Иван АНДРЕЕВ

Място: Дом на Киното (голям салон); Пловдив, ул. „Гладстон” 1.

* * *

17 септември 2016, събота, 11.00-14.00 ч.
Уъркшоп „Работилница за разбиране”
и фотоконкурс „Моето огледало”

Водещи: Мария ДИМЧЕВА и Дарина БОЙКИНА
Място: Къща „Хиндлиян”, двор

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа
на Национален фонд „Култура”.

* * *

Нощ/Пловдив 2016
Програма „Музеи и галерии”

23 септември 2016, петък

20.00 - 21.00 ч. Кураторска обиколка на доц. д-р Галина ЛАРДЕВА, артистичен директор на Национални есенни изложби Пловдив).
Стартира от Балабановата къща.

21.00 - 21.30 ч. Среща-разговор с Ясен ПАНОВ (колаж).
Балабанова къща, първи етаж.

21.30 - 22.00 ч. Среща-разговор с Иван КЮРАНОВ (фотография).
Къща „Хиндлиян”, веранда.

22.00 - 22.30 ч. Среща-разговор със Стела ВАСИЛЕВА (рисунка и обект).
Къща„Хиндлиян”, мааза.

22.30-23.00 ч. Среща-разговор с Деян ЯНЕВ (живопис).
Къща „Мексиканско изкуство”.

24 септември 2016, събота

20.00 - 21.00 ч. Кураторска обиколка на доц. д-р Галина ЛАРДЕВА, артистичен директор на Национални есенни изложби Пловдив).
Стартира от Балабановата къща.

21.00 - 21.30 ч. Среща-разговор с Милена БОЧУКОВА (скулптура).
Къща „Мексиканското изкуство”.

21.30 - 22.00 ч. Среща-разговор с Евелина ПЕТКОВА (скулптура).
Къща „Хиндлиян”, двор.

22.00- 22.30 ч. Среща-разговор с Яна СТОЙЧЕВА (живопис).
Балабанова къща.

* * *

Нощ/ Пловдив 2016
Детска програма

24 септември 2016, събота

16.00 - 20.00 ч. Втори семеен шах-турнир „Стария Пловдив”, организиран в партньорство с шахматен клуб „Локомотив” Пловдив. Участват до десет тандема (едно дете и един възрастен) по швейцарската система в пет кръга.

Главен съдия: Димитър ИЛЧЕВ
Място: Къща „Хиндлиян”, двор

26-30 септември 2016, 18.00 ч.

Изложба фотография „Портрет на публиката”
на Мария ДИМЧЕВА, Таня ВЪРБЕВА, Дарина БОЙКИНА

Място: Балабанова къща
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа
на Национален фонд „Култура”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 25 Юли 2016г. 11:01ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ