Dec 12
Фотографът Стоян Ненов, или истинският живот като 1/320 от секундата PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 26 Септември 2016г. 21:02ч.

Фотографът Стоян Ненов е един от безспорните асове в съвременното българско фоторепортерско изкуство. Снимка: © Doriyan Todorov photographyИзложбата на фоторепортера на „Ройтерс” в Чешкия център можете да видите до 18 октомври (вторник) т.г.

СОФИЯ. Когато на 15 август 2015 г. българският фоторепортер Стоян Ненов (Stoyan Nenov) от агенция „Ройтерс” (Reuters) прави своя вече знаменит кадър от македонската гара „Гевгелия”, в който полицай, размахващ палка, се опитва да попречи на бежанец да се качи през прозорец във влак, със сигурност не е очаквал, че няколко месеца по-късно ще стане първият българин, отличен с една от най-авторитетните награди за журналистика в света - „Пулицър” (Pulitzer Prize). Защото, просто, е вършел безкористно работата си, която безкрайно много обича. А поредното безспорно доказателство, че това е абсолютна истина, е неговата великолепна изложба „1/320 от секундата” (1/320 Second) с 12 фотографии, отразяващи бежанската криза в Европа.

Експозицията, която до 18 октомври показва Чешкият център (ул. „Г.С. Раковски” 100) в столицата, е част от третото издание на фестивала Фотофабрика, чиято тема през 2016 г. е „Конфликт”.

„1/320 от секундата е една от популярните настройки на скоростта на фотоапарата”, казват организаторите на изложбата. „Тя е универсална и гарантира до 90% успеваемост при снимки на хора в движение. Хората в движение са и фокусът на изложбата на Стоян Ненов. Понякога движението ги спасява, друг път то е единственото състояние, в което са себе си. И именно тогава, в тази 1/320 от секундата, човекът среща човека...” В истинския живот.

Фрагмент от изложбата „1/320 от секундата” на Стоян Ненов, която до 6 октомври т.г. представя Чешкият център. Снимка: © Doriyan Todorov photographyФоторепортерът Стоян Ненов беше отличен с наградата „Пулицър” за 2016 г. в категорията „Снимки от горещи новини” (Breaking News Photography) заедно с колегите си от фотографския департамент на „Ройтерс”, ръководен от Янис Бехракис (Yanis Behrakis), и с фоторепортерите Маурисио Лима (Mauricio Lima), Сергей Пономарьов (Sergey Ponomarev), Тайлър Хикс (Tyler Hicks) и Даниел Етер (Daniel Etter) от всекидневника The New York Times. Признанието е за тяхната работа при отразяването на драмата на стотиците хиляди емигранти, които заляха Европа през миналото лято.

Стоян Ненов е роден през 1982 г. в София. Започва да учи фотография в, днес, Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография през 1995 г. и преминава стаж като фоторепортер във в. „Демокрация”. От януари 2003 г. работи за една от най-големите информационни агенции в света - „Ройтерс”.

През 2013 г. печели първото място в категорията „Репортажна фотография” от конкурса „Снимка на годината”, а през 2014 г. и отличието за репортажна фотография на „Канон България”. Снимал е събитията на площад „Тексим” в Истанбул и драмата на киевския „Майдан”, в Палестина, Гърция, Македония, в Англия... В професионален план се възхищава от работата на световноизвестния бразилски социален и документален фотограф и фотожурналист Себастиао Салгадо (Sebastião Salgado; 1944).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 04 Октомври 2016г. 17:35ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ