Oct 21
Художникът Иван Стратиев показва нови творби от Париж в галерия „Париж” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 29 Март 2017г. 23:05ч.

Paris Mon Amour! - „Парижки замък II (2016), 37 х 45 см, акрил. Художник: © Иван СтратиевИзложбата на известния български живописец можете да разгледате до 15 април т.г.

СОФИЯ. Че Париж е мечта и копнение за всеки художник, в това няма никакво съмнение. Поредното одухотворено естетическо доказателство за притегателната и чувствена сила на този град е изложбата „От Paris в Париж” - живопис и други медии, на Иван Стратиев, който е един от най-изявените и интересни съвременни български художници. Къде е експонирана ли? Разбира се - в галерия „Париж” (ул. „Цар Самуил” 47).

Историята на тази изложба започва в далечната 1991 г., когато Иван Стратиев кандидатства за първи път в конкурса на Съюза на българските художници (СБХ) за специализация в ателиетата Cité internationale des arts в Париж, но творбата му „Голямото дърво”, която тогава представя, се е сторила твърде „особена” на част от журито и кандидатурата му е отхвърлена, разказва галеристката Надя Павлова.

Картината „Голямото дърво (1990), с която през 1991 г. артистът кандидатства за специализация в ателиетата на СБХ Cité internationale des arts в Париж, но кандидатурата му е отхвърлена. Художник: © Иван СтратиевПрез 2016 г. - 25 години по-късно, художникът кандидатства отново и през есента той вече твори в ателиетата на СБХ във френската столица. От вчера - 28 март, до 15 април, в експозицията си „От Paris в Париж”, артистът представя творбите, които създава по време на пребиваването си в града на Сена.

В своята изложба, която е негов дебют в галерия „Париж”, Иван Стратиев показва пред почитателите си и онази стара неодобрена картина, към която е запазил особен сантимент. Така публиката ще може да се проследи част от творческия път, който художникът извървява през изминалия четвърт век, и развитието, което неговото изкуство претърпява през този период...

По пътя на Ван Гог - „Къщи в Овер сюр Оаз” (2016), 24 х 30 см, акварел, платно. Художник: © Иван СтратиевВ Париж, Иван Стратиев изживява два трескави месеца, обзет от огромното желание да рисува и да се потопи в необятния свят на изобразително изкуство, което неслучайно е неизменна емблема на града от векове. Именно тук се раждат пейзажи в стила на кубизма и импресионизма, изпълнени в различни техники: акварел, пастел, маслени и акрилни бои, та дори и рисунки... с вино. Художникът пътува и до Овер сюр Оаз - селцето, където прекарва последните два месеца от живота си гениалният холандски постимпресионист Винсент ван Гог (Vincent Willem van Gogh; 1853-1890). Разхождайки се по стъпките на легендарния творец, Стратиев успява да скицира, а по-късно и да завърши два великолепни пейзажа с акварел върху платно.

Художникът създава още обекти и колажи, от които в изложбата си представя два опаковани броя на френския вестник Le Figaro, които са своеобразно намигване към Кристо (Christo; 1935), и биберон, намерен на парижка улица, а по-късно сложен в рамка - препратка към поп арта.

Изложбата „От Paris в Париж” има за цел да покаже един различен Иван Стратиев - освободен от очаквания, и един художник, рисуващ всичко, което душата му, вдъхновена от свободния парижки дух, е пожелала, допълват от галерия „Париж”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 29 Март 2017г. 23:20ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ