May 22
Великденски „Разговор с ангели” на художничката Станислава Стоянова PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Събота, 15 Април 2017г. 12:01ч.

Художничката Станислава Стоянова съчетава по-впечатляващ начин абстрактното изкуство със сакралните образци на Ренесанса - фрагмент от картината „Спомени” 2 (акрил, маслени бои върху платно, смесена техника; 100х100 см.). Снимка: © Станислава СтояноваEllinors House предлага вълнуващо пътешествие в света на Ренесанса и на абстрактната живопис.

СОФИЯ. Художничката Станислава Стоянова (Stanislava Stoyanova) е нарекла най-новата си експозиция „Разговор с ангели” - може би, най-подходящото заглавие за изложба по това време на годината, когато християнският свят съпреживява отново Възкресението Христово. Картините й, вдъхновени от италианския Ренесанс, са вълнуваща симбиоза между експресивна абстрактна живопис и фрагменти от вечните образци на Възраждането и могат да бъдат разгледани в Ellinors House - едно изящно пространство за изкуство, култура, мода и общуване, което се намира на столичната ул. „Цар Асен” 33.

„Истинското откривателско пътешествие не се състои в търсенето на нови гледки, а в гледането с нови очи”, казвал великият френски писател Марсел Пруст (Marcel Proust; 1871-1922), а в тези негови думи известната българска журналистка и културолог д-р Райна Дамяни намира „най-точното определение” за изложбата на Станислава Стоянова.

„Тази мисъл неотдавна ни подари в една от книгите си Лучия Джованини - визионер, писател и психоаналитик от най-ново поколение, една жена, вдъхновение и истина. Съжалявам, че Лучия няма да види тази изложба на Станислава, но не се знае, може би Ангелите ще се погрижат за това...”, споделя д-р Дамяни и допълва: „Талантливата авторка е много емоционално свързана с Италия и изкуството на Ренесанса; тази епоха дълбоко и по интересен начин я вълнува.

Това е изложба, в която не търсете религиозност, езотерика и преднамереност, напротив…Търсете искреност, търсете истини и разговори с ангелите, в които дори не вярвате, разговори, които се страхуваме да водим с времето и емоциите си. В ателието на Станислава, в един съвременен столичен квартал, картините и ме пренесоха назад, в един огромен, космичен като вибрация, живописен свят, във времето на Ренесанса, на венецианските потайности, но и в бъдещето, където без тези ценности, човешката цивилизация няма смисъл. Защото смисълът на живота, възкресението и бъдещето са в ръцете на онези творци, създаващи за хората ценности с жеста на непреходното...

Станислава Стоянова е нежен, дълбоко раним човек, но е много устойчив, честен и смел като живописец автор. Дълбоко и автентично, провокативно и смело тя подхожда в картините си към темите на Ренесанса, Възкресението и християнството в неговите автентични характеристики. Този разговор с ангели е ценен дар, както за непредубедените очи, така и за претенциозния поглед на колекционерите.

Изложбата на Станислава Стоянова е възкресение и за сетивата ни. Тя самата, без да подозира се оглежда в картините си, защото е една истинска мадона, която бди над детето си, сънувайки своите нови картини”, завършва известната журналистка.

„Спомени” 3, акрил, маслени бои върху платно, смесена техника; 100х100 см. Снимка: © Станислава СтояноваАлегории и метафори
в контекста на модерността -

така определя своите творби художничката. „Алегории от преживени случки и събития, раждането и смъртта, ангелите и демоните, от сравнения между доброто и злото, между бялото и черното, между минало и бъдеще, между класика и модерност, минало и съвремие... От това което сме били и това което ще бъдем”, допълва Станислава Стоянова.

Серията „Ангели”, която тя сега представя, са колажи с персонажи, взети от платната на великите майстори на Ренесанса - любимата епоха на художничката.

„За мен посланието е да вдигнеш летвата над всички останали и над всичко. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не чаках и това. Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда поне малко необикновена и различна...И въпреки погледа назад в миналото, въпреки извървения път и получените уроци, въпреки метаморфозите и натрупванията, моето време никога не е било, то винаги е и винаги ще бъде...”, разсъждава авторката. „Винаги ми задават въпроса: Защо? Защото така и не разбрах откъде минава пътят към щастието - с поглед назад или с поглед напред, с натрупвания или с очаквания, със страдание или възход... Просто понякога трябва да продължиш и да направиш следващата крачка. И винаги да искаш невъзможното, различното, неоткритото...”

Изложбата „Разговор с ангели” може да бъде разгледана и след Великденските празници - до 26 април.

* * *

Кратка биография

СТАНИСЛАВА СТОЯНОВА е завършила специалност „Текстил” (степен „магистър”) в Националната художествена академия (НХА) в класа на проф. Вихрони Попнеделев и проф. Анна Бояджиева през 1998 г. Художничката е участвала в редица колективни изложби, културни проекти, симпозиуми и пленери в България и в чужбина.

Избрани самостоятелни изложби

2015    живопис - галерия „Монев”, София
2011    „Фантастичната разходка” - галерия „Тандра”
2011    La Dolce Vita. Въображаемата реалност
           на невидимите светове
- галерия „Аросита”, София
2011   La Dolce Vita - Галерия 8, Варна
2007   „Еклектика в образи” -
           Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна
2005   „Еклектика в образи” - галерия „Лик”, София
2004   „Между утопията” - Художествена къща „Триадис”, София
2002   Metamorfosi е immagini - Музей на поезията, Арецо, Италия;
           куратор: Перла Качагуерра (Perla Cacciaguerra)
2001   галерия „Братя Кадинови”, София
2000   галерия „Жанет”, Пловдив
1999   Palazzo commune Gallery, Арецо, Италия
1998   Individuazioni - Mentana Gallery;
           куратор: Никола Нути (Nicola Nuti), Флоренция
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Събота, 15 Април 2017г. 12:21ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ