Jul 17
Националната художествена академия обяви Дни на отворените врати PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 15 Май 2017г. 22:02ч.

Националната художествена академия е най-старото висше учебно заведение в България. Снимка: © artnovini.comНай-старото висше учебно заведение в областта на изкуствата в България отваря всички свои ателиета за ученици и техните преподаватели на 16, 17 и 18 май.

СОФИЯ. Ръководството на Националната художествена академия (НХА) обяви Дни на отворените врати във всички свои ателиета на 16, 17 и 18 май 2017 г. и кани всички желаещи ученици и учители да ги посетят. По време на посещението си посетителите ще имат възможност да се срещнат с преподаватели и студенти, да разгледат ателиетата, да наблюдават учебния процес и да получат повече информация за условията за кандидатстване и за приемните изпити, съобщиха от образователната институция.

През 2016 г., с няколко запомнящи се събития, Националната художествена академия отбеляза 120 години от своето създаване. Днес в НХА следват студенти от 18 специалности: в областта на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Сега, повече от всякога, основните академични цели са свързани с повишаване качеството на обучението и съвместяването на постигнатото с новаторските методи на образование: процес, характерен за почти всички етапи от академичното съществуване. Благодарение на творческата активност на галерия „Академия” и на Музейната сбирка, международната и издателската дейност, художествените и образователните изяви на всяка една специалност, Академията се откроява като лидер в професионалното направление, допълват от ул. „Шипка” 1 в столицата.

Историята на най-старото висше учебно заведение в областта на изкуствата в България започва през далечната 1896 г. Началото поставя Държавното рисувално училище, създадено с Указ на княз Фердинанд (1861-1948). Благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици, сред които Константин Величков (1855-1907), проф. Иван Шишманов (1862-1928), Антон Митов (1862-1930), Иван Мърквичка (Jan Václav Mrkvička; 1856-1938), Борис Шац (1866-1932) и Иван Ангелов (1864-1924), в хода на своята дългогодишна история Рисувалното училище е не само център на художественото образование, но и фактор в цялостния художествен живот на страната, припомня сайтът на Академията.

От края на ХІХ и през целия ХХ в. тенденциите в образованието се променят, следвайки трайно развитието на художествените процеси в страната. През 1909 г. Държавното рисувално училище е превърнато в Художествено индустриално училище, а през 1921 г. е преименувано на Държавна художествена академия. От 1951 г., в продължение на почти 45 години, носи названието Висш институт за изобразително изкуство „Николай Павлович”, а от 1995 г. днешното си име - Национална художествена академия.

Като студенти, а по-късно и като преподаватели, през ателиетата на Академията преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура.

В рамките на Дните на отворените врати, ателиетата на всички специалности на НХА ще бъдат отворени за посещение от 10.00 ч. до 15.00 ч. на 16, 17 и 18 май.

АДРЕСИ, СПЕЦИАЛНОСТИ:

НХА, ул. „Шипка” № 1

Специалности: Живопис, Стенопис, Скулптура, Графика, Книга, илюстрация и печатна графика, Плакат и визуална комуникация, Изкуствознание.

НХА, бул. „Дондуков” № 56

Специалности: Мода, Индустриален дизайн, Живопис (ателие).

НХА, бул. „Цариградско шосе” № 73

Специалности: Резба, Сценография, Метал, Рекламен дизайн,
Дизайн за детската среда, Реставрация
.

НХА, бул. „Г.М. Димитров” № 100

Специалности: Текстил - изкуство и дизайн, Дизайн на порцелан и стъкло, Керамика.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 15 Май 2017г. 22:11ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ