Jul 16
Започва петото поредно издание на София Прайд Арт седмица PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 04 Юни 2017г. 14:44ч.

Пърформарът Voin de Voin (вдясно) по време на арт изложението viennacontemporary 2015. На 7 юни, от 17.00 ч., артистът ще представи своя пърформанс The Sexorcist в Aether, София. Снимка: © artnovini.comПрограмата на събитието включва представления, пърформанси, изложби и представяния на книги.

СОФИЯ. Петото издание на София Прайд Арт седмица, което започва в понеделник, 5 юни, ще предложи на софиянци и гостите на града богата програма от българско и чуждестранно тематично изкуство. Представления, пърформанси, изложби и представяния на книги ще дадат чрез изкуството нови гледни точки към човешките права и равенството на гражданите с нехетеросексуална ориентация както в България, така и по света, съобщават инициаторите на събитието.

„София Прайд Арт седмица не е само за ЛГБТИ общността. Тя е за всички, които са жадни за изкуство и които чрез него достигат до нови прозрения. Макар все още да има хомофобия, липса на разбиране и нетолерантност, седмицата на изкуствата преди София Прайд вече пет години прави онези малки стъпки, които да променят това. Радвам се, че постигаме положителна промяна чрез езика на изкуството и се надявам да видя рекорден брой посещения на събитията в София Прайд Арт седмица”, казва Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд 2017.

Своеобразното откриване на София Прайд Арт седмица 2017 ще се състои на 5 юни от 19.30 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща” с пърформанса Gender(Fluid) - поредица от пърформативни действия със седем предмета, която има за цел да изследва темата за пола и половите роли посредством импровизация. Зад Gender(Fluid) стоят The Strawberry Finns, в чийто състав са Angelica Nightingale и Константин Кучев.

Акцент в програмата на седмицата на изкуствата преди София Прайд 2017 са две международни изложби, които ще бъдат показани. Първата експозиция е на Крис Микалеф от Малта, който ще представи своя серия от фотографии, заснети под вода. REGNVM - Подводни портрети ще бъде открита в Gallery 2.0 (ул. „6 септември”) на 6 юни от 19.00 ч.

Втората изложба ще събере от 9 до 18 юни в Yalta club Art Room творби на 44 артисти от 27 страни. Началото на експозицията The Gallery Project започва през лятото на 2016 г. като отворена покана за ЛГБТИ артисти от цял свят да създадат свои собствени онлайн галерии в интернет. Досега, там са публикували свои произведения над 50 творци, а платформата остава отворена за артисти, които да участват и да споделят своето изкуство на тази тема.

На 7 юни галерия Credo Bonum ще бъде домакин на представянето на книгата „Колко е голяма голямата любов”, в което ще участва и нейния автор автора Явор Веселинов.

Също на 7 юни, но от 17.00 ч., артистът Voin de Voin ще представи своя пърформанс The Sexorcist в Aether (ул. „Княз Борис I” 39). На следващия ден - 8 юни, от 19:00 ч., в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс ще бъде показано десетото юбилейно представление #PRIDE (входът е с билети). Това е документален вербатим спектакъл, в разказва историите на участници в първото Прайд шествие в София през 2008 г., както и разкази на хора, външно свързани със събитието.

Десетото мирно ЛГБТИ шествие, на техни близки и приятели в България - София Прайд 2017, ще се проведе на 10 юни в столицата. Темата на изданието е „Да прогоним предразсъдъците” и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения. Шествието ще започне в 18.00 ч. от Паметника на Съветската армия.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 04 Юни 2017г. 14:55ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ