Jul 16
Изложбата Save Me на Станислава Стоянова, или абстракцията като „следващо аз” на реалността PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Неделя, 04 Юни 2017г. 14:55ч.
В новата си изложба Станислава Стоянова представя девет абстрактни платна, обединени с името SAVE ME. Снимка: © [a]cube contemporary art galleryХудожничката представя най-новите си картини в столичната [a]cube contemporary art gallery до 15 юни.

СОФИЯ. Съхраняването на абсолютната реалност в абстракцията... Тази необхватна и неконвенционална идея, провокира художничката Станислава Стоянова (Stanislava Stoyanova) да създаде девет от най-новите си творби специално за камерното пространство на [a]cube contemporary art gallery (ул. „Любен Каравелов” 9), чийто интериор сякаш е минималистична проекция на вселенската безмерност и енигматичност. Именно тази идея е и метафизичната основа, върху която е изградена нейната нова изложба - SAVE ME, продължаваща до 15 юни.

Ако приемем, че основната [теоретична] цел на абстрактното изкуство е отдалечаването от действителността, чрез съчетаването на определени цветови взаимоотношения и интерпретации на формата, предизвикващи у съзерцателя различни и многопластови асоциации, то можем да кажем, че картините на Станислава Стоянова по някакъв начин противоречат на тази цел. Но пък именно в това противоречие, нейните платна успяват по елегантен, ненатрапчив и силно въздействащ начин да хармонизират усещанията на зрителя. Творбите й навлизат дълбоко в онези духовни проекции на личността, там където като в алхимично тайнство се извършва метаморфозата реалност-абстракиция-реалонст, позволяваща да бъдат преосмислени и дефинирани [вероятно] по нов начин хуманните, моралните, етически и естетически кодове, изграждащи и оправдаващи съществуването на... личността.

Днес, творческите търсения на художничката са насочени към цвета, неговата интензивност, плътност, динамика, ритъм, но към една по различна живописна техника. Снимка: [a]cube contemporary art gallery © Станислава СтояноваСтанислава Стоянова представя цикъл картини - смесена техника. Абстрактен експресионист, с фин детайл и ювелирна в колорита, Станислава ни показва ярки работи, с поглед, както в макрофотографията, които предават чувство, нарисувано на един дъх… Ако се опитам да търся сравнение в музиката, то определено ще посоча „Първа симфония” от Сергей Прокофиев, казва галеристът арх. Енил Енчев, куратор на изложбата.

Картините, които художничката показва в SAVE ME, са продължение на възходящия път, започнат с една от определящите за нейното изкуство изложби - La Dolce Vita. Въображаемата реалност на невидимите светове” (2011), в която тя по ярък и запомнящ се начин дефинира концепцията си за абстрактното изкуство: „Това е една изложба - експеримент с модерната красота и енергия.” Една изложба инспирирана от „идеята за омагьосани и копнеещи за любов хора, готови за един по-духовен живот, търсещи нови усещания, обградени с музика, поезия и природа.” Артистичен експеримент, в който чрез отдалечаването от реалността и превръщането й в абстракция, художничката трансформира, преоткрива и преосмисля действителността за себе си, за своята публика, за света...

Абстрактното изкуство като символ на съхранената реалност. Снимка: [a]cube contemporary art gallery © Станислава СтояноваДнес, шест години по-късно, Станислава Стоянова казва: „На една от предишните си изложби с абстрактни работи, представих композиции, вдъхновени основно от природата и с идеята за La Dolce Vita (Сладък живот). Посланието й беше да се радваме на живота и да се наслаждаваме на удоволствията от него. В абстрактните композиции доминираше усещането за пейзаж, за природа... Цялостното въздействие беше за хармония, но и за динамика и за баланс в композиция и цвят. С проекта за изложбата SAVE ME, всъщност, нямам усещането, че съм се променила - просто съм „следващата” аз. Това е част от пътя - да ставаме, да бъдем различни. Статичността, покоят, сигурността са състояния, които ни карат да се въртим в един кръг, да тъпчем на едно място, водят до застиналост. Може би и в това е щастието ни - че можем да се променяме. Да търсим, да откриваме, да променяме, развиваме, да бъдем „следващото аз”. Затова сега творческите ми търсения се насочиха към цвета, неговата интензивност, плътност, динамика и ритъм. Както и към една по различна живописна техника...

Станислава Стоянова с галериста, известен български архитект и художник Енил Енчев. Снимка: © [a]cube contemporary art gallery...Моята идея е, в тази изложба е да пресъздам един обект видян само от гледната точка, която ме интересува, и да игнорирам всички останали детайли, работейки по еднакъв начин с различни обекти, които дефинират специфична имплементация на някакво абстрактно поведение.

SAVE ME е заглавието, искащо да дефинира процеса на създаване на произведенията в тази изложба. Пътят им от една по-голяма рисунка, вземането понякога на детайл от нея, селектирането му, обработката му, разграждането или вграждането му в по-голяма, играта с нея. Идеята е да бъде съхранена абсолютната реалност в абстракция. SAVE ME, и under creation - в процес на създаване, са думите, които ме интересуваха при работата ми по този проект.” - допълва художничката.

Посланието, което Станислава Стоянова отправя към почитателите на изобразителното изкуство с изложбата си в [a]cube contemporary art gallery, e откровено и вдъхновяващо: „да съхраним всичко ценно и стойностно - ново и старо, класическо и модерно, да селектираме и запазим всичко ценно в живота ни, в отношенията ни, в изкуството, в творчеството си, да обединим миналото с бъдещето, технологиите с трептящото рисуване на ръката, и най-вече - да съхраним себе си в динамиката на времето, в което се намираме... Защото нашето време е било, но то е, и винаги ще бъде...”

* * *                                                                                                                                    

Художник: © Станислава СтояноваБИОГРАФИЯ

СТАНИСЛАВА СТОЯНОВА е родена през 1971 г. в София, където живее и работи. През 1998 г. завършва Националната художествена академия (НХА) в София. Има редица участия в различни проекти, свързани със съвременно визуално изкуство, а творческият й път включва самостоятелни изложби в Италия и в България.

По значимите международни участия на художничката са на Арт панаира за съвременно изкуство в Ханджоу, Китай (2014) и Contemporary Istambul (2014), където е представена от галериите „Юзина”, „София” и Stephan Stoyanov Gallery (Ню Йорк). През 2015 г. тя участва и в проекта Imago Mundi на фондация Benetton, съпътстващо събитие на Венецианското биенале.

От 2007 до 2013 г. е работила като асистент по живопис в НХА; преподавател в детска академия „Юзина”; като арт консултант в частни галерии и като административен директор на фондация „Съвременно изкуство” (2015-2016). През 2016 г. създава Ателие за изкуствa BLUESS - експериментална арт платформа за деца и възрастни.

Избрани самостоятелни изложби

2016   „Разговор с ангели” - Ellinor’s House, София
2015
   живопис
- галерия „Монев”, София
2011   „Фантастичната разходка” - галерия „Тандра”
2011   La Dolce Vita. Въображаемата реалност
       
    на невидимите светове
- галерия „Аросита”, София
2011   La Dolce Vita - Галерия 8, Варна
2007   „Еклектика в образи” -
          Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна
2005  „Еклектика в образи” - галерия „Лик”, София
2004  „Между утопията” - Художествена къща „Триадис”, София
2002  Metamorfosi е immagini - Музей на поезията, Арецо, Италия;
          куратор: Перла Качагуерра (Perla Cacciaguerra)
2001  галерия „Братя Кадинови”, София
2000  галерия „Жанет”, Пловдив
1999  Palazzo commune Gallery, Арецо, Италия
1998  Individuazioni - Mentana Gallery;
          куратор: Никола Нути (Nicola Nuti), Флоренция

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 04 Юни 2017г. 16:49ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ