Dec 12
В галерия „Стубел” започна „търсенето” на Erotica Universalis PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 28 Август 2017г. 19:22ч.

Съдържанието на изложбата EU/*Erotica Universalis беше обвито в загадъчност още при подреждането на творбите. Снимка: Answer 51Изложбата-живопис на деветимата млади художници ще продължи до 15 септември.

СОФИЯ. Вдъхновени от свободолюбивия дух на великия френски художник Густав Курбе (Gustave Courbet; 1819-1877) - един от последните представители на романтизма и основоположник на реализма в живописта, от днес, 28 август, девет млади български художници се впуснаха в търсене/изследване на енигматично-провокативните проекции на вселената, наречена „еротика”. В изложбеното пространство на столичната галерия „Стубел” (ул. „Коста Лулчев” 2 B).

Студентите (каква по-подходяща възраст за провеждане на подобни артистични проучвания по темата!) на проф. Андрей Даниел в Националната художествена академия, пазеха с ревнивата грижливост на алхимик до последно скрита своята изложба-формула за EU/*Erotica Universalis (дори и в снимките си във facebook). Единственият отговор на въпроса за съдържанието на тяхната втора обща експозиция като група Answer 51, можеше да бъде открит само в текста на изкуствоведката Олимпия Даниел, който тя написа преди дни в... Париж (какво по-подходящо място за подобни размисли!) и който сега предлагаме на вашето внимание: „Еротика универсалис” е новата и втора тема на групата Answer 51. След бъдещето, което идва достатъчно бързо, еротиката е следващият достоен „противник”, който си заслужава да бъде проучен. И те го правят - всеки за себе си, безстрашно, както изследователят, който не се бои да навлезе в непознатото, въоръжен с наблюдателност, разбира се, със знания, но и с интуиция, без страх от зараза, с чувство за изпълняване на дълг към човечеството. В края на краищата, без еротика няма човечество...

Участниците в изложбата са студенти на проф. Андрей Даниел. Снимка: галерия „Стубел”Търсенето на рецепта за еротика универсалис е като търсене на рецепта за щастие универсалис - съществува хипотетично, но е непостижимо; всеки е длъжен да изработи своето щастие, а като художник - да навлезе в тази територия, която ще му дава гориво и ресурси дълги години. Да намира своя modus vivendi, да направи собствената си рецептура - кому лечебна и сладка, кому горчива и отровна. И като артист, да умее да се заиграва с демоните си, да ги опита и да ги опитоми или да се остави да го овладеят. И всичко това, в името на изкуството...и на публиката. Безспорно това, което се е получило, са нови, силни, запомнящи се картини. Поезия. И ако някой се сети, че хвърлят ръкавица на Курбе (LOrigine du monde, 1866; Musée dOrsay, Paris), ще им признае, че го правят талантливо и ще усети, че се подчиняват единствено на режима на свободата.”

Дали Answer 51 са хвърлили ръкавица на Курбе или той хвърли своята (по възможно най-провокативния, откровен и безстрашен начин) на няколко поколения художници (поне за двеста години напред) още през 1866 г., вече е станало ясно - мистерията на Erotica Universalis е открита/разбулена и всеки, който посети галерия „Стубел” до 15 септември навярно ще успее да открие частица от личния си magnum opus (еликсир на живота), чрез който поне за миг (о, миг прекрасен, спри...) да постигне съвършеното освобождаване на своята воля/свобода...

* * *

В изложбата EU/*Erotica Universalis със свои творби участват младите художници: Константин Костов, Яна Стойчева, Марта Райхел, Трепка Петкова, Дина Стоева, Мая Стойкова, Тина Хамзе, Мирослав Миронов и Северина Даниелова.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 28 Август 2017г. 20:36ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ