Dec 12
Столичната галерия „Нюанс” разкрива необятната духовна Вселена на Лика Янко PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 12 Септември 2017г. 16:13ч.

Художничката Лика Янко е един от най-оригиналните автори в българското изобразително изкуство от втората половина на XX в. Снимка: © галерия „Нюанс”Изложбата е посветена на 50-годишнината от първата й самостоятелна експозиция, скандално свалена, защото не отговаряла на „времето”.

СОФИЯ. Изложба, посветена на първата самостоятелна изява на известната българска художничка от албански произход Лика Янко (1928-2001), предлага на почитателите на изобразителното изкуство от 13 септември (откриване: 18.30 ч.) столичната галерия „Нюанс” (ул. „Иван Денкоглу” 42) Преди половин век - през 1967 г. - в галерията на бул. „Руски” 6 е открита дебютната изложба на художничката, но пет-шест дни по-късно експозицията е свалена под предлог, че Лика Янко е показала три неодобрени картини, припомнят от галерията.

Днес, 50 години по-късно, галерия „Нюанс” събира нейни произведения, за да отдаде почит към смелия дух и индивидуалното светоусещане на Лика Янко. През 60-те и 70-те г. на XX в. нейните картини са смятани за прекалено „модернистични” за тогавашната българска действителност, но въпреки че художничката не е прави друга самостоятелна изложба до 1981 г. - тогава тя е поканена лично от Людмила Живкова (1942-1981) - нейното изкуство, определяно като част от западноевропейския авангард, е познато и признато в цял свят.

В своите творби Лика Янко често използва в картините си копчета, стъкълца, камъчета, мидички, бродерии... Снимка: © галерия „Нюанс”Лика Янко впечатлява не само художествената критика, но и публиката, със стила, който тя сама създава и намира в творческият си път. Авторката използва често в картините си копчета, стъкълца, камъчета, мидички, бродира недетайлни, причудливи форми върху платното си. Символиката на нейните образи не подлежи на обяснение. Тя не обяснява и същността на тематиката, но предлага на всеки да разкрие нейния смисъл само - както го усеща с душата си... „Човек трябва да разбере болката, да се опре на съвестта, за да намери превъзходството, съдържащо се в различните реалности... Чрез природата усетих Вселената, намерих философския поглед към духовността...”, казва Лика Янко в едно интервю през 1998 г., когато Съюзът на българските художници представя нейна голяма ретроспектива.

Изложбата с живописни творби на Лика Янко в галерия „Нюанс” ще продължи до 8 октомври т.г.

* * *

Лика Янко е родена на 19 март 1928 г. в София, в семейство на албанските емигранти Лазар и Фросина. От дете рисува; расте замечтана и с богато въображение. Записва се балет, за да изучава балерините на Едгар Дега (Edgar Degas; 1834-1917). Учи във Френския колеж в София, повлиява се от творчеството на Сезан (Paul Cézanne; 1839-1906), Гоген (Paul Gauguin; 1848-1903), Ван Гог (Vincent van Gogh; 1853-1890) - когото смята за свой вдъхновител и учител, и др. През 1946 г. постъпва в Художествената академия, където учи живопис в класовете на проф. Дечко Узунов (1899-1986) и проф. Илия Петров (1903-1975). В картините й преобладава белият цвят, защото според нея това е цветът на Бога. Търпелива, всеотдайна и неотстъпваща пред силните на деня, както споделя самата тя, Лика Янко остава вярна на себе си и на своето творческо кредо до последния си ден - 22 юни 2001 г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 12 Септември 2017г. 16:23ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ