Jul 17
Непоказвани акварели на Александър Капричев в галерия [a]cube contemporary PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 03 Октомври 2017г. 10:16ч.

Впечатляващите творби на художника Александър Капричев (1945-2008) все повече провокират интереса на колекционерите иценителите. Снимка: © artnovini.comПочитателите на абстрактното изкуство могат да видят изложбата „Есенни етюди” на големия български художник до 7 октомври.

СОФИЯ. Сред многообразието от събития, което предлага есенната арт палитра в столицата, има една изложба, която истинските ценители на изобразителното изкуство не бива да пропускат - „Есенни етюди” с 11 непоказвани досега великолепни акварела на художника Александър Капричев (1945-2008). Творбите са изложени в камерното пространство на [a]cube contemporary gallery (ул. „Любен Каравелов” 9) до 7 октомври т.г. „Единадесет виртуозни произведения, рисувани в края на 90-те години на миналия век, носещи характерния почерк на автора… единадесет помена за един голям артист”, казва кураторът арх. Енил Енчев за изложбата, с която беше открит новия сезон на единствената в столицата галерия, представяща само абстрактно изкуство.

Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис и е автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, както и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени, които в стилово отношение могат да бъдат отнесени към лиричната абстракция или към абстрактния експресионизъм, пише официалният сайт, посветен на неговото творчество.

Въпреки че от 1999 до 2006 г. Александър Капричев живее в Англия, където работи в ателиетата на Independent Studios в Лестър и в Бирмингам, неговото изкуство вече е познато на българската публика: през лятото на 2010 г. ретроспективната му изложба с живопис, рисунки, акварели (до 1999 г.) беше показана в ГХГ „Борис Георгиев” - Варна, а през есента на същата година и в галерия „Средец” на Министерството на културата в София. През 2011 г. Галерия 8 във Варна пък представи за първи път самостоятелна изложба с акварели на художника, а основни аспекти от графичното му творчество - през пролетта на 2013 г. Изложби на артиста бяха експонирани още в галерия „София” на Българския културен институт в Лондон („Живописни съзерцания”, 2013), в галерия „Академия” на Националната художествена академия („Енергийни пространства”, 2014) и т.н. През тази година, от 29 март до 2 април, негови произведения бяха изложени в рамките на London Art Biennale в Олд Челси Таун Хол в британската столица.

Вдъхновен от традициите на националното и световно изкуство, художникът изгражда свой индивидуален, отличим стил, който днес продължаваме преоткриваме в цялата му вдъхновяваща виталност.

Акварелът заема специално място в творчеството на варненския художник. Снимка: © artnovini.com„Акварелите [на Александър Капричев] са лирични, изпълнени с меко разливане на живописната материя. Тук-там се появяват спонтанни линии, удари на четката, пластически акценти. На отделни места художникът сякаш оставя да „говори” самата неравност, грапавина на хартията, на листа, върху който е положен акварелът...”, казва за акварелното творчество на художника проф. Чавдар Попов.

В свой текст, посветен на творчеството на артиста, изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачва, директор на ГХГ „Борис Георгиев” - Варна, споделя: „...Неоспорими негови достойнства са задълбоченият интерес към пространството, както и разработването на изобразителния и психологическия смисъл на основните живописни изразни средства за форма и цвят, в духа на модернизма... Структурната цялост на живописните произведения на Александър Капричев е изградена върху „алюзията или впечатлението от преживяно време или времето, което е в развитие” (както се изразява самият художник в един от своите есеистични текстове), но има кодови опорни точки в реалността. Те са тези, които отключват въображението му и го правят невероятно чувствителен и различен към конкретната художествена задача... Цялостното впечатление от творбите на Александър Капричев е, че те са повече от абстракция, защото отиват отвъд формалното отношение на цвят и форма...”

Изложбата „Есенни етюди” в [a]cube contemporary в София е поредното потвърждение за изключителната живописна (и не само) ерудиция на Александър Капричев, който макар и чрез една често смятана за лирична техника като акварела (при това, сега, само с няколко произведения), показва своята творческа мощ и с изумителна лекота съумява да преведе зрителя от унеса-левитация на романтично съзерцание до необозримите простори на метафизиката, където човек се надява да потърси и да намери част от своите най-важни отговори...

Капричев директно ни предава емоционални импулси с всяка една творба, със завоалираната цел не само да ни развълнува, а и да повлияе на атмосферата около нас” - казва Тимоти Уорингтън (Timothy Warrington) от Международната конфедерация на арт критиците (International Confederation of Art Critics) и допълва: „Гениалността на Капричев e в свободата на експресивността, проявена чрез върховните и инстинктивни усещания, които влияят директно на колективното съзнание. Прекрасното отсъствие на нагласени структури, концепции и методи, води до завладяващата аура на изобилието и виталността, където космическата енергия и субективната сила неизбежно се сплитат.

Настоящата експозиция с акварели, макар и камерна, недвусмислено разкрива пред ценителите на абстрактното изкуство, че - по думите на проф. Свилен Стефанов от НХА - „при Капричев отношението към изкуството е видимо интелектуално, при същевременна демонстрация на свръхчувствителност по отношение на композицията и колорита. Не знам кое от двете е първо и кое идва после и едва ли има значение. По-важното, е че виждаме един рядък художник - поради факта, че той не просто е усетил абстракцията като комбинаторика на форми в пространството, а е намерил онзи особен интелектуален дух на познанието, съчетан с ярък индивидуализъм. Защото това е скрития смисъл на абстрактното изкуство - да стои отвъд елементарното и логичното и да бъде обърнато не към социума, а към винаги личното съпреживяване.”

И за финал: подарете си едно вдъхновяващо многоцветно преживяване с изложбата „Есенни етюди” на Александър Капричев. В галерия [a]cube contemporary - само до 7 октомври.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 03 Октомври 2017г. 10:28ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ