Dec 12
Галериите се променят, за да оцелеят PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 29 Октомври 2017г. 22:47ч.

Изразните форми в представянето на изобразително изкуство могат да имат и неконвенционални проекции. Изложба в... контейнер. Снимка: © artnovini.comХудожниците все по-често заобикалят галеристите, показват новите тенденции на пазара на изкуство.

В ПОСЛЕДНИТЕ години пазарът на изобразително изкуство е арена на драматични събития: оглушителното спукване на „големия арт балон” през 2008-2009 г.; рекордните продажби на големите аукционни на открити търгове; някои нереално високи цени, платени за неособено впечатляващи произведения; свърхпредлагането на изобразително изкуство в глобален мащаб и т.н. Тези събития логично рефлектираха и върху пазарните стратегии на много галеристи, които за да оцелеят в безбрежния и бурен арт океан предприеха различен, понякога напълно нестандартен, подход, както става ясно от публикацията в авторитетния сайт theartnewspaper.ru (оригинално заглавие: In the wake of a wave of closures, galleries are adapting to survive by Anny Show; theartnewspaper.com), която предлагаме на вашето внимание.

* * *          

АРТ ДИЛЪРИТЕ все по-често се отказват от класическия модел на галерията в полза на временните изложби в чужди пространства, виртуални платформи и домашни експозиции.

Високите цени на наемите, изнурителния цикъл на художествените изложения и развитието на онлайн платформите доведоха до това, че много галерии от ниския и от средния ешалон се отказват в полза на по-икономични и нестационарни бизнес модели.  

За арт дилъра Антъни Рейнолдс (Anthony Reynolds) повратният момент настъпил, когато изтекъл срока на договора за наем на неговата лондонска галерия и собственикът на помещението обявил, че увеличава цената двойно. След 32 години непрестанна работа в три различни пространства, през 2015 г. Рейнолдс затвори постоянната си галерия. „Всъщност, аз се освободих от диктатурата на единственото пространство, - обяснява той. - В него постоянно се налага да се инвестира, а художниците са длъжни да си блъскат главата над това, как да го използват. Беше интересно да се измисли, как да организирам нормалната работа на галерията без постоянно изложбено пространство.”

Антъни Рейнолдс продължава да представя същите 20 художници, с които работи до затварянето на галерията си, като през последните две години организира техни изложби в други комерсиални галерии, в т.ч. в Annely Juda Fine Art, в брюкселската Independent Régence и в барселонската Àngels. Истории, подобна на тази се случват все по-често.

Бурните процеси на световния арт пазар (и на пазара на недвижими имоти) правят така, че много от традиционни галерийни пространства все по-често ще излизат от „фокус”. Снимка: © artnovini.comКратковременните изложби

Баснословните суми, необходими за откриването на галерия и високите режийни разходи, породиха истинска вълна от поп-ъп (Pop-up) и краткосрочни проекти. В Ню Йорк месечният наем за хранилище (депо) в Долен Ийст Сайд (югоизточен Манхатън) може да стигне до 5000 USD, а за средно ниво галерия от 450 кв.м. в Челси (в Уест сайд, Манхатън) до 35 хил. USD. Според Едуард Уинкелман (Edward Winkleman), основател на изложението Moving Image, преди да започне работа, за подготовката на помещението, начинаещият галерист ще трябва освен да плати тримесечен наем, но и да вложи между 20 хил. и 100 хил. USD.

През януари тази година Джордж Марш (George Marsh), съсобственик на William Benington Gallery, закри своята галерия за съвременна британска скулптура, за да се заеме със скулптурния парк в Бъкингамшир и организирането на изложби в Лондон в сътрудничество с други галеристи. Сега той планира да закупи жилищна сграда, за да оборудва там изложбено пространство. „На хората им е трудно да си представят как в домашния интериор ще се впишат голямоформатни скулптури. Това, обаче, ще помогне да бъде решен проблема.” - казва той.

Превръщането на гостните и спалните във временна галерия е само един от способите, към които прибягват търговците на изобразително изкуство, за да се приспособят към новите реалности и за да оцелеят. В ролята на остроумни - макар и понякога тесни - в експозиционни площадки се превръщат паркинги, фризьорски салони, игрални зали и дори каросериите на превозни средства.

Джоуел Меслър (Joel Mesler) започнал кариерата си на арт дилър преди 14 години и за това време успял да разработи пространства и в поп-ъп формат, и като стационарни галерии, сред които са Untitled и Feuer/Mesler. През май той се завърна от Манхатън в Ийст Хемптън (Лонг Айлънд) и откри там сезонна галерия, обслужваща знаменитости и собствениците на домове в този известен с каменистите си плажове район. Новата галерия на Меслър се казва Rental. „Днес художествената среда живее по принципите на естествения отбор: главното са оцеляването и адаптацията, - смята той. - Модели като Rental са ефективни в условията на променящия се пазар”.

Снимка: © artnovini.comХудожниците заобикалят галеристите

Популярните през 60-те и 70-те години на миналия век специални пространства, ръководени от художници отново преживяват период на разцвет. През 2013 г. художничката Лола Бънтинг (Lola Bunting) основа некомерсиалното пространство 53 Beck Road в... гостната на своите родители в Хакни, Лондон. „Направих това заради недостига на некомерсиални пространства, където могат да бъдат представяни художници” - казва Бънтинг. „Не мога да твърдя, че работя изцяло извън арт пазара, но нямам намерение да правя комерсиална галерия.” - допълва художничката.

Холи Уилтъс (Holly Willats), основателка на годишния тридневен фестивал Art Licks Weekend, в който участват млади художници и нови галерии от всички райони на Лондон, споделя, че през миналата година в „домашни” пространства са се представяли 10% от изложителите, което е „забележителен скок” в сравнение с предишните години.

Художниците от Ню Йорк и Лос Анджелис също взимат нещата в свои ръце. Най-известното художествено обединение в Манхатън - Canada, съществува от 2000 г., а сред „най-свежите” начинания в тази посока напоследък са Park View Gallery в Лос Анджелис, която се намира в дома на писателя Пол Сото (Paul Soto) в района на парка „Макартър”, и Teen Party - пространството, което през 2016 г. откри в своята квартира в Бруклин писателят и редактор Скот Индрисек (Scott Indrisek).

По време на шестото изложение Unseen Photo Fair в Амстердам, което беше проведено през септември, се появи нова секция Co-op, която представи 13 художествени групи и инициативи, ръководени от художници, като сред тях бяха Britto Arts Trust от Бангладеш и колумбийското дружество Colectivo +1. Пътните разходи на участниците в тази секция, както и стойността на някои материали, бяха платени от организаторите на изложението. За сравнение - наемането на щанд на Photo London може да достигне до 30 хил. GBP - неимоверно голяма сума за артистите без галерия, която да ги представя. „До миналата година задължително условие за участие беше наличието на изложители с физическо пространство, но днес в света на галерите протичат такива раздвижвания и промени, че изложенията неизбежно трябва отчетат този факт”, убедена е Емилия ван Линден (Emilia van Lynden), художествен директор на Unseen.

Уебсайтове вместо стени

След цифровата революция много пазари се преместиха в интернет пространството, но за голяма част от тях ценността и уникалността на произведенията на изкуството автоматично означаваха, че те не могат да бъдат продавани онлайн. Според проучването на рейтинга на най-популярните интернет платформи The 2017 Hiscox Online Art Trade Report, бъдещото на цифровия арт пазар ще определят не дигиталните новатори, а вече съществуващите играчи, например - аукционите къщи.

Но Тцзе Чун (Tze Chun), която през 2010 г. основа работещата изключително онлайн галерия Uprise Art, това не я плаши. Когато тя пусна своя проект, на пазара нямаше играчи, които да прилагат „истинският модел на галерия” в глобалната мрежа. Вървейки срещу течението, Uprise Art търгува с оригинални творби, а не с тиражи, които по принцип се продават по-добре онлайн заради тяхната възпроизводимост и достъпност. Галерията на Тцзе Чун работи с художниците така, както това правят традиционните галерии: представя ги; предлага обратна връзка и консултации по въпроси, свързани с изграждането на кариерата им; продава техните произведения; привлича към тях вниманието арт изложенията и организаторите на изложби... За да създаде у клиентите си усещането за уникалност, в сайта на Uprise Art се предлагат безплатни частни услуги от арт консултант. Освен това, галеристката поддържа страница с биографиите на художниците, която според нея „придава на сайта по-личен характер”.

С идеята да доближи своя онлайн модел към „посещение на галерия”, където можете неочаквано да откриете нови за себе си неща, Тцзе Чун се е отказала от филтри и каквото и да е сортиране на сайта. Галеристката споделя: „Това е пълна противоположност на Amazon art. Тук ценовият диапазон е от 100 USD до 50 хил. USD, има също и раздел с произведения не по-скъпи от 800 USD. Независимо от това, че бизнесът на Чун започна бързо да носи приходи, тя признава, че „условията за продажба на изобразително изкуство в мрежата са както и преди - все така неспокойни”. Според нея, хората започват да свикват с възприемането на визуалната информация онлайн, и колекционерите започват по-уверено да купуват изкуство през интернет. Но, очевидно, да бъде заменена напълно реалността, все пак е невъзможно.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 29 Октомври 2017г. 23:19ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ