Oct 18
Селма Тодорова показва „С*нежност” акварели alla prima в галерия „Абсент” PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 07 Ноември 2017г. 22:27ч.

Галеристката Диана Стайкова (вляво) и художничката Селма Тодорова по време на откриването на юбилейната ѝ изложбата „С*нежност” в столичната галерия за акварел „Абсент”. Снимка © Антонио Георгиев-ХаджихрисвъЮбилейната изложба на известната българска художничка ще продължи от 7 до 21 ноември.

СОФИЯ. Нежността е водещо послание в творчеството на художничката Селма Тодорова, независимо от изразни средства и похвати, които използва. В юбилейната ѝ изложба, която ценителите на изящното изкуство могат да видят от 7 до 21 ноември в галерията за акварел „Абсент” (ул. „Цар Самуил” 37), усещането за нежност е в неразделна връзка с онази енигматична заскреженост и снежна чистота, характерни за рисуването с акварел alla prima.

В тази изложба е разгърнато цялото богатство на акварелната техника с многообразието от похвати, жанрове и различни видове хартия, без това по никакъв начин да променя посланието на изложбата, наречена „С*Нежност”. Освен картини създадени a la prima, посетителите ще имат удоволствието да се насладят и на акварелни илюстрации и портрети, казват от столичната галерия.

„Голо тяло”, акварел, 76 х 56 см. Художник: © Селма ТодороваПовечето от представените произведения са създадени през 2017 г., но в експозицията са включени и картини, които участвали в изложби като Световното триенале на акварела в Сеул, Корея, през 2015 г., в Международната изложба Urbino in Aquarello - Италия (2017), наградени творби от Международно биенале на акварела в Хуа Хин, Тайланд (2016) и от тазгодишния конкурс на Съюза на българските художници (СБХ) за специализация в Сите дез Ар - Париж през 2018 г.

В последните дни на изложбата „С*Нежност” - на 18 и 19 ноември, в галерия за акварел „Абсент” художничката Селма Тодорова ще проведе майсторски клас на тема „Портрет с акварел”. По-късно, със създадените творби, галерията ще организира изложба, а най-добрите участници в майсторския клас ще бъдат отличени с награди, осигурени от известни фирми за художествени материали.

„Обикновено художникът не говори. Говорят платната му. И тези, на които те говорят, било професионалисти или любители, откриват различни пластове в многоликия промисъл на една творба или тематично свързани художествени произведения. Това е силата на изкуството - да докосва по различен начин различните хора”, обича да казва известната българска художничка.

„Пелопонес”, акварел. Художник: © Селма Тодорова * * *

СЕЛМА ТОДОРОВА е родена на 7 ноември 1962 г. в София. Завършила е Национална художествена гимназия „Илия Петров” през 1981 г. и специалност „Плакат” в Националната художествена академия през 1989 г., в класа на проф. Иван Газдов. Сред нейните преподаватели е проф. Александър Поплилов (1916-2001). Член на СБХ и на и AIAP.

Художничката твори в различни области на изобразителното изкуство: живопис (пейзаж, портрет, голо тяло), графичен дизайн, оформление на корици, илюстрация на книги, работи и в областта на писания шрифт. От 1990 г. Селма Тодорова участва активно в художествения живот и е представяла свои творби в редица изложби, арт симпозиуми и форуми в България, Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Италия, Испания, Индия, Пакистан, Китай, Южна Корея, Франция, Мароко, ЮАР, САЩ и др.

Авторката е ръководител на фондация IWS България и е куратор и организатор на Международното акварелно триенале, чието първо издание беше проведено през 2016 г. във Варна.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 07 Ноември 2017г. 22:42ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ