Dec 12
Вселената Калина Тасева в галерия „Арте” PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Неделя, 12 Ноември 2017г. 16:50ч.

Художничката Калина Тасева. Снимка: © Сандро АрабянИ на 90-годишна възраст голямата българска художничка продължава да твори, вдъхновена от Вечната красота.

СОФИЯ. Столичната галерия „Арте” (ул. „Г. С. Раковски” 183 А) предлага на ценителите на изящното изкуство уникална изложба, посветена на 90-годишнината на голямата Калина Тасева - един от доайените на българската художествена сцена. В експозицията са събрани творби от три поколения автори, представители на нейната артистична фамилия: на самата Калина - живопис, на нейния съпруг - великолепният график Юлий Минчев (1923-2006), живопис на нейната дъщеря - световноизвестната художничка проф. Десислава Минчева, и на нейния внук - талантливият млад фотограф Сандро Арабян (Sandro Arabyan).

Освен изключителна художничка, Калина Тасева е личност, която е далеч от всекидневната банална суета, далеч от болезнената амбиция за слава - нейният свят и нейното изкуство са докосване до Хармонията и Съвършенството на [възможната] Вечна красота, до които човек може да достигне по един-единствен начин - с любов, искрена и всеотдайна.

Пейзаж от Калина Тасева. Снимка: © Сандро АрабянПочти по същото време, но преди пет години, в интервю за artnovini.com, Калина Тасева сподели: „...Нямам усещането, че изкуството ми е нещо изключително, невероятно, за да говорим за катарзис. Просто го правя... Зная какво е създало човечеството - в Древен Египет, Елада, Предренесанса и Ренесанса, православните стенописи и иконописта... Тогава хората са създали една по-съвършена действителност. Те са недостижими... Аз се старая да правя от това, което ми е дадено, най-доброто - колкото и малко да е то…”

Днес, художничката, макар и на тази достолепна възраст, продължава да бъде „в плен” на своята съдба - живописта, и показва десетина от най-новите си картини, нарисувани през последните няколко месеца: пейзажи от любимата Пиринска Македония, изящни натюрморти, един вълнуващ портрет на нейния баща Петър Тасев...

„Майка ми отдавна не може да отиде до любимите си хълмове и дървета. Но зареждането при нея идва вече не отвън, а от някъде дълбоко в спомените и усещанията, където обикновените физически закони отстъпват безсилно на заден план. Често ми се случва да казвам, особено напоследък, че има нещо свръхестествено в това, което тя прави. Нямам рационално обяснение как човек, който почти не излиза от стаята си, е в състояние да сътвори такива светове - жизнени, вибриращи, ярки и плътни, категорични, даже резки, съвременни, тотално лишени от суетност и преднамереност и изстрадани… всъщност нещо като първообрази на природата.” - каза по повод съвместната им изложба през октомври 2015 г., също в галерия „Арте”, нейната дъщеря.

Юлий Минчев, „Старият цирк”, линогравюра. Снимка: © Сандро АрабянКолкото и да е странно, името на Юлий Минчев - прекрасен график от световна величина, е слабо познато на почитателите на изобразителното изкуство в България, особено на младото поколение, а неговите произведения отдавна липсват на българския арт пазар. „Той беше изключително скромен и отдаден на работата си човек”, споделя Десислава Минчева.

Художникът е известен и като илюстратор, съвместно с Калина Тасева, на голям брой книги за деца и юноши, както и като оформител на популярното до 90-те години на миналия век списание „Антени”. Юлий Минчев е един от основателите на дружеството „Приятели на Индия” и дългогодишен художествен редактор на клубното списание „Светилник”. Той е съставител и оформител на двутомния албум „Войните на България”.

Макар и малко на брой, творбите на Юлий Минчев (сред тях „Старият цирк”, „Бутилки”, „Родопско село”, „Екран III), представени в изложбата, показват неговия широк творчески диапазон в областта на графичното изкуство, а също и брилянтна му техника на работа...

Проф. Десислава Минчева, „Портрет на майка ми”. Снимка: © Сандро АрабянРазличен творчески натюрел, но със същото като на своите родители разбиране за мисията на Изкуството в историята на човешката цивилизация - [пре]създаване на Красотата, Десислава Минчева е включила в експозицията само портрети.

„Изкуството на проф. Минчева (портрети, фигури, пейзажи, фотография) обезсмисля всички суперлативи, дори и най-искрените” - написах за юбилейната й изложба в галерия „Академия” през юни 2016 г. „В портретите, които рисува, именитата художничка по неповторим начин прониква зад видимото, зад граничната (защитна) преграда на лицето, за да отключи Храма на човешката душа, за да пресъздаде безбрежието от чувства, копнения, възвисяващи страдания и възторзи, които са истинската същност на човека, застанал пред статива на художника...” Доказателства ли? Да, просто вижте (дори само) двата портрета на Калина Тасева и този на синът й Сандро - изключителни!

Калина Тасева. Снимка: © Сандро АрабянСандро Арабян. Възходът на този млад фотограф е повече от осезателен. В изложбата той представя няколко уникални снимки на „вселената” Калина Тасева. Фотографиите са заснети с такава експресивна мощ, дълбочина и реалистична откровеност, каквито едва ли би постигнал друг, освен близък до художничката човек, но не само като родство, а най-вече като духовно проникновение. Особено вълнуващ е онзи тюркоазен синьо-зелен акцент (сред любимите цветове на художничката) в повечето от снимките, който повежда зрителя към безкрайността и вечността на копнежа за претворяването/ сътворяването на Красотата и който преизпълва съцето/душата с благоговение и възторг пред безкомпромисната сила и смелостта да бъдеш себе си цял живот...

„Тази календарна година беше изпълнена с множество знакови събития в богатото арт пространство на столицата. Едно от най-важните за нас е дълго чаканата юбилейна изложба на голямата българска художничка Калина Тасева- казва Гергана Борисова от галерия „Арте”. „Сега от позицията на достолепните й 90 години, най-малкото, което можем да кажем, че това е истинско геройство - на тази възраст да успее да подготви повече от десет картини, за да зарадва своята публика и многобройните си почитатели. Единици са авторите в историята на българската живопис, които са имали толкова дълъг творчески път. Всяка изложба на Калина Тасева е силна, освободена и мощна, изложба на жена, отдадена изцяло на магията на изкуството...

...Благодарим на Калина за стоицизма, упоритостта и високия професионализъм, с който винаги ни удивлява и ни кара да затаим дъх. Честит юбилей и все така до всички нас - силна и неподражаема!”, допълва галеристката.

Първата съвместна изложба на Калина Тасева и на проф. Десислава Минчева се състоя в началото на лятото на 2103 г. в галерия „Арте”, а заедно с Юлий Минчев и Сандро Арабян, това е тяхното първо съвместно представяне, което можете да видите до 27 ноември т.г.

Портрет на Петър Тасев - бащата на художничката Калина Тасева. Снимка: © Сандро Арабян* * *

БИОГРАФИИ...

КАЛИНА ТАСЕВА е родена на 5 юни 1927 г. в София, в семейството на Славка (племенница на Яне Сандански) и Петър Тасеви. Баща й е журналист в спрения през 1944 г. вестник „Мир”, а по-късно работи във в. „Ден”. Дядото на Калина - Лазар Тасев (съратник на Яне Сандански и Гоце Делчев) и баба й Анастасия са от Битоля.

През 1952 г. Калина Тасева завършва специалност „Живопис” в Художествената академия в София, като студентка на проф. Дечко Узунов (1899-1986) и на проф. Илия Петров (1903-1975).

Започва творческия си път с картини на историческа и възрожденска тематика. Нейната творба „Левски пред съда” създава образа на Апостола на българската свобода, който помнят поколения българи. След него се редят голямоформатни исторически композиции и портрети на комити - значими образи в българското изобразително изкуство.

Пейзажът е един от любимите жанрове на Калина Тасева . Снимка: © Сандро АрабянРаботи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа и участва във всички Общи художествени изложби (ОХИ), организирани от Съюза на българските художници (СБХ), чийто член е от 1953 г.

Избирана е многократно в ръководството на художническата организацията. От 1984 г. е член-кореспондент на Съюза на австрийските художници „Кюнстлерхаус” (Künstlerhaus), Виена. Носителка е на множество престижни отличия, сред които са наградите „Владимир Димитров-Майстора” (1974), „Захари Зограф” (1975), Награда на Второто триенале на реалистичната живопис (1976), награда „Никола Петров” (1999); както и на ордените „Народна република България” - първа степен (1984) и „Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен (2008).

През 1976 г. получава званието „Заслужил художник”, а през 1984 г. и „Народен художник”.

Освен в България, Калина Тасева представя свои творби в Хамбург, Франкфурт, Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Анкара, Аахен и т.н. Нейни произведения са собственост на НХГ, СГХГ и на редица художествени галерии в страната и в чужбина.

Юлий Минчев, „Екран III”, линогравюра. Снимка: © Сандро Арабян* * *

ЮЛИЙ МИНЧЕВ е роден във Варна на 1 август 1923 г. През 1944 г. завършва Военното училище в София. Участва в Отечествената война (1944-1945), награден е с Кръст за храброст и множество други военни отличия. През 1946 г. се уволнява от армията и постъпва в Художествената академия в София, където през 1952 г. завършва специалност „Графика” при проф. Веселин Стайков (1906-1970) и илюстрация при проф. Илия Бешков (1901-1958). От 1954 г. е член на СБХ, а от 1960 г. и на Съюза на българските журналисти. Дълги години е член на ръководството на секция „Графика” на СБХ; зам.-председател на Творческия фонд на СБХ; зам.-директор на Националната художествена галерия - София; главен художник на в. „Септемврийче”; главен художник на издателство „Отечество”.

Юлий Минчев е представял своето изкуство в самостоятелни изложби в Берлин, Прага, Будапеща, Варшава, няколко пъти в България - през 1997 г. в зала „Райко Алексиев” в София. Художникът е участвал в представителни изложби на българското изобразително изкуство в Индия, Великобритания, Мексико, Япония, Франция, Швеция, Куба и др., както и в авторитетни международни биеналета на графиката: в Лугано (1968), Сао Паоло (1965), Краков (1971), Интерграфик - Берлин (1963, 1965, 1967, 1971), Варна - всички издания, в ХХ-ото юбилейно издание на биеналето в Любляна (2005), а също и във всички издания на Международното триенале на графиката в София.

Артистът е носител на Годишната награда за графика и илюстрация (1963, 1966, 1967, 1970, 1971), на Голямата награда за графика „Веселин Стайков” (1975), на орден „Червено знаме на труда”, на орден „Кирил и Методий” II степен (1973).

Напуска този свят на 4 февруари 2006 г. в София.

Текст под снимка: Проф. Десислава Минчева, „Портрет на Сандро”. Снимка: © Сандро Арабян* * *

ДЕСИСЛАВА МИНЧЕВА е родена в София. През 1981 г. завършва специалност „Живопис” в Националната художествена академия (НХА), в класа на акад. Светлин Русев.

Художничката има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Нейни творби са във фонда на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, както и в редица общински и частни колекции в страната и чужбина: Франция, Холандия, Белгия, Германия, Великобритания, Гърция, Финландия, САЩ, включително в колекцията на проф. д-р П. Лудвиг (Аахен, Германия), колекцията на Юго Вутен (Белгия) и колекцията на Академията в Сиан (Китай).

Десислава Минчева е професор в НХА, София. За работата си в областта на рисунката художничката е отличена със Златен медал на фондация „Агаци”, Италия (2002). Проф. Минчева е изнасяла лекции в Академия „Ла Есмералда”, Мексико сити (2007); в Барселона, Испания (2008); в Екол де Боз’ар Париж, Франция (2008) и в Академия Брера в Милано, Италия ( 2009); в Академията в Сиан (2011, 2012) и през септември 2013 - в Академията в Ханджоу в Китай.

Проф. Минчева e била член на Изпълнителното бюро на Съюза на българските художници и ръководител на отдел „Международни отношения и връзки с обществеността” на организацията, както и редактор на Бюлетина на СБХ.

През 2008 г. издаде книгата „39 съвременни български художници” и е куратор на изложбата, с участието на авторите от изследването. От 2005 до 2009 г. е сътрудник по въпросите на изобразителното изкуство в списание Bravacasa.

През 2014 г. куратор на изложбата „20 съвременни български художници”, West Lake Museum, Ханджоу, Китай.

Проф. Десислава Минчева е участвала в АrtExpo, Ню Йорк (2001, 2002) и в Есенния салон в Париж (1991, 1992).

Калина Тасева. Снимка: © Сандро Арабян* * *

САНДРО АРАБЯН е роден през 1988 г. в София. През 2012 г. завършва бакалавърска степен по фотография в Нов български университет защитава и магистратура. През същата години, в галерията на СБХ на „Шипка” 6 (IV етаж), а по-късно и във Варна, фотографът представи велоколепната изложба (негова дипломна работа) с черно-бели и цветни портрети „Моят арменски род”.

През пролетта на 2015 г., в галерия „Арте”, младият артист показа своята забележителна самостоятелна изложба „Един друг свят. Индия” - разтърсващ документално-художествен фоторазказ за далечната страна...

През 2017 г. Сандро Арабян защити втора магистърска степен по фотография, този път в School of Design and Engeneering, Barcelona. В Барселона младият фотограф взе участие и в няколко групови изложби, които бяха представени в престижните Centre Cívic Pati Llimona и Can Framis Museum.

Освен от „събитията” пред обектива, Сандро Арабян е изкушен и от музиката - през 2011 г., заедно с Фарис Аббас, създават един от най-бързо прогресиращите DJ дуети в България - The Foreigners.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 12 Ноември 2017г. 17:31ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ