Dec 12
Когато идеите имат значение - минало и настояще на един контракултурен разказ PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 27 Ноември 2017г. 19:25ч.

Плакатът на изложбата „Минало и настояще на един контракултурен разказ”. Снимка: Национална художествена галерия, СофияГрупа XXL представя „виждани и невиждани” творби от 1994 до 2017 г. в „Двореца” и „Червената къща”.

СОФИЯ. Участниците в създадената през 1994 г. [арт] група XXL ще направят своеобразна рекапитулация на изминатия от тях творчески път с изложбата „Минало и настояще на един контракултурен разказ”, която ще бъде открита на 28 ноември, вторник (в 18.00 ч.) в Националната художествена галерия - „Двореца” (пл. „Княз Александър І” 1). Експозицията ще представи документация и творби от вече далечното и изпълнено с желание за промяна последно десетилетие на миналото столетие, като същевременно ще покаже и актуални произведения на авторите от този някога пределно провокативен артистичен кръг, съобщава сайтът на НХГ.

Освен основателите на групата Свилен Стефанов, Генади Гатев, Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Косьо Минчев, Расим Кръстев, Георги Тушев и Слави Славов, в изложбата са представени и автори, които се включват в дейността на XXL през годините, сред които са Росен Тошев, Димитър Яранов, Георги Ружев, Борис Сергинов, Красимир Добрев, Йордан Ефтимов, Дейвид Д’Агостино и Анатолий Осмоловски. С групата, в различно време, са сътрудничили голям брой автори, а десетки от тях са имали свои самостоятелни изяви в пространството на галерия XXL, която от 1996 до 2003 г. се помещава в „Стария хан” на пл. „Македония” 2 в столицата.

Първият манифест на групата „Ритник в гърба на инерцията” е написан и публикуван в началото на 1995 г. във в. „Култура”, а по-късно с допълнения е отпечатан и на страниците на „Литературен вестник”.

Имената на някои от най-известните изложби на кръга XXL са „Нова българска живопис” (1996), „Косьо, Хубен, Тушев” (1997), „Измерения на насилието” (1998), Gangstart (1998), „Българският пейзаж като метафора” (2001) и „Нови радикални практики” (1997-2001). Галерия XXL е закрита през 2003 г. от тогавашния областен управител на София след експозицията AntiSax (Ново политическо изкуство).

Куратори на изложбата в „Двореца” са Свилен Стефанов и Сузана Каранфилова.

Част от участниците в групата XXL във времето на своето създаване в средата на 90-те. Снимка: Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” На 29 ноември, от 18.30 ч., Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” също ще представи изложба на групата XXL. В „Опит за една революция”, която може да бъде разгледана от 30 ноември до 15 декември, ще бъдат включени произведения на живописта, скулптурата, фотографията и видеоизукството (входът е свободен).

Изложбата представя „виждани и невиждани” творби от група XXL, създадени между 1994 и 2017 г., селектирани от лични и корпоративни колекции от Георги Тенев, с които кураторът иска да сподели своята гледна точка към феномена XXL - разказ и свидетелства за един естетически бунт в годините на раздържавяването. Сред експонатите ще има архивни документи, а автори са Иван Кюранов, Генади Гатев, Георги Тушев, Расим Кръстев, Косьо Минчев, Свилен Стефанов, Хубен Черкелов и Георги Ружев.

В рамките на изложбата, на 12 декември, вторник, от 19.30 ч. (входът е свободен), ще бъде проведено и друго арт събитие: „Расим - живот и дело, течности и плът (един субективен поглед)”, което под формата на прожекции и диалози „предлага разказ/разговор/разрез на едно уникално артистично тяло”, казват художникът Расим Кръстев и Георги Тенев. „Нестинарски опит, регистриран чрез видео и спомени. Реминисценции през десетилетия на художествен радикализъм и експерименти, невиждани преди в българското изкуство. Метафора на пазарния култ, връхлетял България след падането на комунистическия култ: Расим променя тялото си. За година се превръща в мускулест идеал на силовата епоха. Реже части от плътта си, за да засвидетелства: не обрязването прави човека брат или враг. Расим се нагърбва с отчаянието на безпризорната младеж. Диша лепило и стига до ръба между изкуство и реалност, между здраве и болест...” - допълват от тандема.

За група XXL e писано много, но сякаш най-точната характеристика на артистичния кръг можем да открием в думите на изкуствоведа Свилен Стефанов, споделени преди време: „…Това, което отличава тези художници, е ясното желание за социален радикализъм в изкуството, който да говори за проблемите на обществото, нравствените мутации, политическите перверзии и дори срещу конюнктурната квазиангажирана позиция на определени артистични среди. Съществува желание за ново нравствено действие, насочено към смяната на социалното въображение, но това не е търсене на пряка дидактика, а опит за активиране на процеса на автокомуникация у всеки един изкушен от съвременното изкуство зрител…”

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 27 Ноември 2017г. 19:36ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ