Oct 16
Изкуството на Михалис Гарудис - поетична хармония между дух и материя PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Сряда, 29 Ноември 2017г. 18:22ч.

Фрагмент от картина на Михалис Гарудис. Темата за Античността, историята и непреходността на времето е основна в творчеството на художника. Снимка: Галерия „Арте” © Михалис ГарудисИзложбата на световноизвестния художник в столичната галерия „Арте” ще продължи до 22 декември т.г.

СОФИЯ. Големият Михалис Гарудис се завърна на столичната художествена сцена с великолепна изложба, в която галерия „Арте” представя някои от най-новите му картини. В камерното пространство на ул. „Г. С. Раковски” 183 А почитателите на родения в Егейска Тракия художник, ще могат да се потопят в неговия вълнуващ свят, в който хиперреализмът е възторжено допълнение/съпоставяне на/с реалността, опит за мечтаното от всеки творец докосване до съвършената хармония между дух и материя.

Художникът Михалис Гарудис има съществен принос в развитието на българското изкуство от края на XX в. и XXI в. Снимка: Галерия „Арте”„От Античното до Модерното - всичко това събрано в кавалетните формати на Mихалис Гарудис, така както само той умее - прецизно, бавно, старателно до перфекционизъм” - казва за изложбата галеристката Гергана Борисова и допълва: „Един свят наситен със символи, алегории, метафори, свят колкото красив, толкова и крайно чувствителен до болезнен. Живопис изградена изцяло на противоположности: от фината маска на четката до майсторски колажирания реален предмет - камък, въже, дърво, пирони...; от каменните антични мотиви до нежния полет на пеперудата; от обгорелите дънери до красивия пламък на свещта; от острието на пироните до фината бяла драперия; от вечното до мигновеното - един философски диалог със зрителя за неумолимите закони на вселената, заключени в краткия човешки живот.”

Изкуството на Михалис Гарудис е възторжен полет на духа и въображението. Снимка: © artnovini.comВсепризнат майстор в живописта, творбите на Михалис Гарудис винаги впечатляват (и вдъхновяват) със своята непреднамереност, с перфектното владеене на формата и композицията, с техническата си безкомпромисност, с изяществото не само на рисунката, но и на мисълта, която при него е олицетворение на висша естетика, поетичност и дълбоки философски прозрения.

Експозицията в галерия „Арте” акцентира върху основните тематични линии, върху които изградено творчеството на Гарудис: натюрморт; произведения, вдъхновени от Античността и от различните измерения на времето и пространството; духът на морето; композиции-колажи... В изобразяваните теми гръцкият артист остава верен и на своя емблематичен похват да съпоставя чрез виртуозната си техника на рисуване триизмерната реалност и двуизмерната фикция, като същевременно ги превръща в своеобразна метафора на безкрайността и мимолетния живот, на светлината и тъмнината, на миналото и бъдещето...  

Изложбата с живопис на Михалис Гарудис в столичната галерия „Арте” ще продължи до 22 декември т.г.

Натюрмортът е един от любимите жанрове на Гарудис. Снимка: © artnovini.com* * *

БИОГРАФИЯ

Михалис Гарудис е роден в Димотика, Гърция, през 1940 г. От 1948 до 1986 г. е емигрант в България и в Унгария. Завършил е специалност „Живопис” в Художествената академия в София, в класа на проф. Илия Петров (1903-1975). Художникът участва с успех във всички Общи художествени изложби (ОХИ) в столицата и в страната, а през 1971 г. организира първите си самостоятелни изяви в София и Париж.

От 1986 г. живее в Солун и излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк, а негови картини са притежание на колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция, България и др.

Още от студентските си години Гарудис навлиза в кръга на изявените български интелектуалци; общува с големите актьори Йордан Матев (1928-1968) и Спас Джонев (1927-1966); близко приятелство го свързва с Въло Радев (1923-2001), Стефан Данаилов, Христо Фотев (1934-2002), Любомир Левчев, който открива първата му изложба в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 и му посвещава проникновени стихове.

Творбите на художника запленяват и с майсторската техника на живописване. Снимка: © artnovini.com„По софийските павета си търся отминалата младост - казва художникът. - Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и да се присадя на другото...”

„Повечето ми картини са с Егейски мотиви, започнах с живопис, после преминах към монументални неща, а сега творческите ми изяви са между фотореализъм и хиперреализъм, с елементи на сюрреализъм”, допълва артистът.

В България произведения на Михалис Гарудис са собственост на СГХГ, НХГ, художествените галерии на Разград, Смолян, Стражица и др., както и в частни колекции.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 29 Ноември 2017г. 18:46ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ