Dec 12
Започва 43-та Национална изложба на българската карикатура PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 05 Април 2018г. 09:03ч.

Поредното, 43-то издание на Националната изложба на българската карикатура ще продължи от 5 до 30 април т.г. Снимка: © Архив на  artnovini.comС добронамерено чувство за хумор, остроумие, смях през сълзи, но и безкомпромисно, 46 автори рисуват света около нас.

СОФИЯ. За 43-и път, в изложбения център на ул. „Шипка” 6 ще бъде представено едно от най-очакваните годишни събития, организирано от Съюза на българските художници (СБХ) - Националната изложба на карикатурата. Откриването на експозицията е на 5 април, четвъртък, от 18.00 ч. Всяка година художниците карикатуристи се събират в галерията на СБХ на „Шипка” 6, за да заявят позицията си към наболели политически проблеми, към вечните теми в (не)човешките взаимоотношения, като обхващат различни и многообразни нюанси на пресъздаването им: от добронамерен хумор и смях през сълзи до гротеска и протест, казват от художническия съюз.

Снимка: © Секция „Карикатура” към СБХПрез годините на т.нар. „демократичен преход”, Националната изложба на най-изявените български карикатуристи винаги е била барометър за отношението на обществото ни към властта в страната, към процесите, протичащи в света, и по остроумен и оригинален начин е отразявала народопсихологията на народа ни. Организирането на изложбата има за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина.

В експозицията са представени творби на 46 автори.

При откриването на изложбата, по традиция, ще бъдат връчени няколко отличия: Голямата награда на Съюза на българските художници и Награда на секция „Карикатура” към СБХ (за цялостно творчество), Наградата на Софийска община на името на Доньо Донев, както и нагарди от спонсори, съмишленици и приятели.

43-та Национална изложба на българската карикатура ще продължи до 30 април (понеделник).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 05 Април 2018г. 09:15ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ