Dec 18
Галерия „Васка Емануилова” разкрива „секретното творчество” на Стоян Венев PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 12 Април 2018г. 11:42ч.

„Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов” е първата пролетна изложба на галерия „Васка Емануилова” през 2018 г. Снимка: sghg.bg Изложбата представя еротиката в творчеството на художника през погледа на писателя Богомил Райнов.

СОФИЯ. Първата изложба на галерия „Васка Емануилова” (бул. Янко Сакъзов 15 - до парк „Ген. Владимир Заимов”) през тази пролет е посветена, съвсем в духа на сезона, на любовта, секса и еротика. Откриването на експозицията „Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов” е на 12 април, четвъртък, от 18.30 ч., и ще е на разположение на публиката до 29 април т.г.

Стоян Венев, „Автопортрет в леглото” от 60-те години. Снимка: галерия „Васка Емануилова”„Сексът, еротизмът и любовта са аспекти на един и същ феномен, израз на това, което наричаме живот”, казват организаторите на изложбата. Надзърнем ли в света на изкуството, няма как да не открием присъствието на тези три аспекта в творчеството на стотици автори, изявявали се в полето на литературата, музиката, киното, театъра, пластичните изкуства. Обаче, в изкуството на българските художници, проявата им е смущаващо ограничена. Сред малкото автори, в чието творчество откриваме по-устойчиво присъствие на еротичното(?), е Стоян Венев (1904-1989). Именно това наследство може да бъде видяно в изложбата „Еротиката на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов”, допълват от филиала на Софийска градска художествена галерия (ул. Ген. Гурко” 1).

В началото на 60-те години на миналия век, когато Богомил Райнов (1919-2007) се завръща в България от Париж, където е аташе по културата в българското посолство, той е ангажиран да напише монография за художника Стоян Венев. Осъществените множество срещи между двамата водят до зараждането на едно трайно приятелство, в което художникът разкрива една своя дълго прикривана страст - трайният му интерес към еротиката. Голото, изтъкано от желание, човешко тяло, страстта между мъжа и жената са намерили изява в творчеството на артиста, към която Богомил Райнов проявява жив интерес и в продължение десетилетие откупува от приятеля си. Това са десетки листове, изпълнени с акварел, туш или молив, които остават за дълго прикрити в личния архив на писателя. След като напуска този свят, те попадат в частни колекции и днес, значителната част от тях, могат да бъдат видени в оригинал в изложбата.

Стоян Венев е един от големите български майстори на рисунката. Снимка: галерия „Васка Емануилова”Публиката познава яркото живописно творчество на художника и неподражаемото му чувство за хумор изявено в неговите десетки сатирични рисунки, осмиващи властимащите, църковната власт, първичният сексуален нагон у хората. В подредената в галерия „Васка Емануилова” изложба, това са герои... оставени без дрехи; герои отдадени на похотта и сладострастието. Образи, които са част, по определението на Богомил Райнов, от „секретното творчество” на Стоян Венев. Прикривано творчество, което ни дава възможност, както никое друго в българското изкуство, не само да осъзнаем половата си незрялост и груба първичност, но и да оценим, посредством спомените на известния писател за това творчество, механизмите на съществуване в близкото ни минало, с което така и не успяваме да се помирим, споделят от галерията.

Изложбата е част от проекта „Отвъд пуританизма: скритите рисунки от архива на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов” и отразява партньорството между издателство „Лист” и галерия „Васка Емануилова”.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 12 Април 2018г. 12:01ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ