Dec 12
Скулпторът Христо Христов показва едновременно две изложби във Варна PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 22 Май 2018г. 10:46ч.

Скулпторът Христо Христов е сред най-значимите имена в съвременното българско изкуство. Снимка: © artnovini.comЮбилейната му експозиция „55” ще бъде представена в галерия „Папийон” и в ГХГ „Борис Георгиев” в морския град.

ВАРНА. Галерия „Папийон” (Le Papillon), в партньорство с Градска художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна, ще представи две изложби на известния български скулптор и художник Христо Христов (Christo Christov), с които артистът ще отбележи своята 55-годишнина. Вернисажът на юбилейната експозиция, наречена „55”, ще се състои на 23 май, сряда, от 18.00 ч. в арт пространството на ул. „Драгоман” 12 (до Кукления театър), а втората част на изложбата ще бъде разположена на първия етаж на Градската галерия от 31 май, четвъртък.

„Брод”. Бронзовите пластики на Христо Христов са заредени с мощна енергия и патос, в една обща нишка, подчертаваща  първичността на любимия му материал - бронза. Снимка: галерия „Папийон” / © Христо ХристовПрез годините произведения на Христо Христов се превърнаха в неотменна част от постоянната експозиция на „Папийон”, а самостоятелните изложби на автора се радваха на голям успех сред почитателите на съвременното изобразително изкуство, казват от галерията. След успешно осъществени проекти в Германия, Чехия, Австрия и Франция съвсем естествено идва моментът за по-цялостно и концентрирано представяне на твореца в родния му град. И когато поводът за това събитие е провокиран от личен празник - 55-годишнината на артиста, тогава отличаването му става още по-специално и значимо. Така е озаглавена и изложбата „55” - общо 55 произведения: бронзови скулптури, живописни платна и рисунки ще бъдат подредени в пространствата на двете галерии, и ще представят пред посетителите типичния и разпознаваем стил на Христо Христов, отличаващ се с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи...

От 23 май до 14 юни в арт галерия „Папийон” ще бъдат изложени картини, кавалетни бронзови скулптури и една монументална пластика, а творческото развитие и търсения на варненския скулптор през годините може да се представи най-цялостно и достойно в просторните зали на Градската галерия „Борис Георгиев”, уверени са организаторите на двете арт събития. Затова е предвидено вторият етап на юбилейната изложба да се разгърне в мащабна експозиция, която ще включва монументални бронзови пластики и картини, по-голямата част от тях създадени за конкретното пространство, допълват от „Драгоман” 12.

: „Музика”; смесена техника, платно; 80 х 60 см. В картините си артистът подхожда безкомпромисно, а живописта му дава сетивен израз на идеите, които има, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно. Снимка: галерия „Папийон” / © Христо ХристовИзкуството на Христо Христов е многопластово - като стилистика, естетика и културни измерения. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания. Авторът често се вълнува от живота на Човека - главният герой на неговото творчество. Затова фигурата, в типичната за него стилизация и форма, ни разкрива устрема на Човека, от който не само твореца се вдъхновява. Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения, като движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се появяват у зрителя. Повлиян от древните релефи, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и енигматични кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби. Христо Христов е вдъхновен от творчеството на Генко Генков (1923-2006), получил признание от именития художник, притежавал негови скулптури, също като него е винаги искрен в изкуството си и в творбите си, споделят от „Папийон”.

„Тя” II. Някои от пластиките си скулпторът изпълва с вдъхновяваща поетичност, която като контрапункт на силата и монументалността, идва да ни покаже колко многообразен и чувствен може да бъде животът. Снимка: галерия „Папийон” / © Христо Христов* * *

Биография:

ХРИСТО ХРИСТОВ е роден на 22 май 1963 г. в гр. Варна. През 1982 г. завършва единственото на Балканите училище за художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско, а през 1994 г. и специалност „Скулптура” в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков (1927-2000). От същата година е член на Съюза на българските художници.

Първото си участие в голяма експозиция авторът прави през 1994 г., когато показва свои работи в Националната изложба „Скулптура”, организирана от галерия „Досев” в българската столица. Година по-късно, скулпторът излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия, която презентира немски и български художници и в най-скъпия хотел в света (по това време) - Burj Al Arab в Дубай. През 1996 г. в столичната галерия „Макта” скулпторът представя своята първа самостоятелна изложба. Оттогава до днес той има редица индивидуални изяви и участия в общи проекти в България и чужбина.

Художникът е автор на годишните награди „Спортен Икар” на фондация „Български спорт”, които изработва от 1997 г. до днес. През 2000 г. отличен с наградата „Златно перо” за принос към българската култура. Същевременно артистът участва и в няколко симпозиума по скулптура - „Море от форми” (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум - камък (2003), Вунсидел, Германия и др. Негови пластики бяха представени в общата изложба, която се проведе през 2002 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването на Европейския съюз). Сред монументалните творби, изработени от скулптора, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София.

Христо Христов е носител на Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България” за скулптура - 2010”, както и на Първа награда от Биеналето на малките форми в Плевен.

„Край реката”; смесена техника, платно; 90 х 70 см. Живописните творби на художника имат абстрактно звучене в ярък или успокояващ колорит, с образни препратки към формата и скулптурата му. Снимка: галерия „Папийон” / © Христо Христов* * *

Изложби:

2017 - самостоятелна изложба,
          
галерия „Астри”, София;
2016 - самостоятелна изложба,
           галерия Upark, Пловдив;

2015 - самостоятелна изложба,
           БКИ Дом „Витгенщайн”, Виена
;
2015 - самостоятелна изложба,
           БКИ - Прага, Чехия
;
2013 - самостоятелна изложба,
           Oecumenisch Aandachtscentrum;
2013 - Посолство на Република България,
           Хага, Холандия;
2013
- самостоятелна изложба,
           Бенедиктински духовен
           център (Centrum voor Benedictijnse Spiritualiteit),
           абатство Свети Адалберт, Холандия;
2011
- самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2011
- обща изложба „Петият сезон”, галерия „Сезони”, София;
2010 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 - самостоятелна изложба, галерия „1908”, София;
2009 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 - самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София;
2008 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 - самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 - обща изложба, галерия „Класика”, София;
2006 - самостоятелна изложба, Кметство на град Бон,
          Германия;
2005 - самостоятелна изложба,
          Български културен институт в Берлин, Германия;
2005 - самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2004 - самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
2002 - самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2001 - представя свои творби в галерия Celine, Париж, Франция;
2001 - самостоятелна изложба в хотел Hilton, София;
2000 - самостоятелна изложба, галерия „Цар Освободител”, София;
2000 - самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
1999 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки),
          Български културен институт в Берлин, Германия;
1998 - участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Шипка 6”, София;
1998 - самостоятелна изложба, галерия „3.14”, Берген, Норвегия;
1997 - самостоятелна изложба, галерия „Макта”, София;
1996 - самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София;
1996 - самостоятелна изложба, галерия „Макта”, София;
1995 - участие в „Есенен салон”, галерия „Райко Алексиев”, София;
1994 - участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Досев”, София.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 22 Май 2018г. 11:07ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ