Jan 20
Училището по каменообработване събра над 250 бивши свои ученици PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Понеделник, 22 Август 2011г. 10:09ч.

Бившият директор на училището Димитър Йотов (с вдигната ръка) беше искрено развълнуван от срещата със свои ученици и съученици. Снимка:artnovini.comКУНИНО. За първи път в своята 90-годишна история Училището по каменообработване в с. Кунино, Врачанска област, събра над 250 свои бивши ученици, които дойдоха от цяла България, от няколко европейски държави и САЩ. Организатори на срещата бяха администраторите на групата КУНИНО в социалната мрежа Facebook, които започнаха подготовката на събитието преди повече от половин година.

Идеята за тази първа по рода си проява беше, в неформална обстановка, да се обсъди състоянието на единственото на Балканския полуостров училище по каменообработване, което се нуждае от спешен ремонт на голяма част от учебната база, общежитието и столовата. Друг съществен въпрос е и бъдещето на уникалното училище, около което от години витаят постоянни слухове за закриването му.

Всички присъстващи се съгласиха с констатацията, че без намесата на държавата, в лицето на Министерство на културата (МК), оцеляването на Професионалната гимназия, която е едно от четирите подобни училища в Европа, ще бъде „мисия: невъзможна”. За целта ведомството трябва своевременно да приложи приоритетите на Сектор „Творчески процес”, в които е записано: „Осигуряване на високо качество и ефективност на учебно-възпитателния процес и на професионалната подготовка по изкуствата...” и още „Подобряване и обновяване на материално-техническата база на училищата...”

За подкрепа от страна на държавата апелира в приветствието си и скулпторът Стефан Стефанов, директор на гимназията. В речта си, той сподели, че въпреки големите финансови трудности, с които училището се сблъсква всекидневно, преподаватели и ученици се стараят да поддържат добрите традиции и високото ниво на обучение в „каменоделската школа на Кунино”. В последните години нейни възпитаници са носители на повечето награди за скулптура от Националната младежка изложба-конкурс за изящни и приложни изкуства, организирана от МК. През тази година, първата награда отново беше за нас - спечели я деветокласникът Дарин Ганчев, допълни директорът...

Момент от дългоочакваната среща. Снимка:artnovini.comПрез изминалите десетилетия от Училището по каменоделие (името му е променяно няколко пъти) от неговите класните стаи са излезли редица изтъкнати скулптори, художници, архитекти, графични дизайнери, изкуствоведи, педагози, майстори-занаятчии, както и хора със съвсем различни професии, като музиканти, журналисти и дори лекари и юристи, в чиито сърца завинаги ще остане любовта към изкуството.

От 2 ноември 2006 г. Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино вече е училище по изкуствата към Министерството на културата, а от 2007 г. в нея се провежда обучение по професия „Художник” – специалност „Скулптура” и професия „Каменоделец”.

Освен чисто професионалните идеи, които обмениха участниците в срещата, тя беше изключително емоционална - сред присъстващите имаше хора, завършили във време, когато други от бившите ученици все още не са били още родени. Например, беше особено вълнуващо човек да стане свидетел на срещата на випускници от 1967 и 1995 г.

За изключителния заряд на сбирката в с. Кунино, говорят и коментарите от социалната мрежа, които по разбираеми причини, започнаха да се появяват едва на следващия ден вечерта:

Гергана Николова (Бонита Спрингс, Флорида), организатор на срещата: ...Благодаря на всички, които бяха с нас!.. Имаше заряд, който още витае в двора на Училището... С думи е трудно да се обясни, неописуемо е! Дано всеки е намерил поне един човек, след прегръдката с когото, са му тръгнали сълзички!..

Цветанка Хинова (Атина, Гърция): Прекрасен ден, с прекрасни хора... с прекрасни спомени... Благодаря ви, скъпи приятели!

Стефан Стефанов, директор: „Вижте тези достойни хора! Вижте този щит, изтъкан от силни характери и уникална душевност! Вижте още една велика страница от явлението „Каменоделно училище”! Тя е и началото на нова епоха! Благодаря ти, Гергана! Благодаря, още веднъж, на всички от групата КУНИНО! На всички дошли!..  

Ценка Ценова (Лайпциг, Германия): С дела като вашите, бъдещето на България изглежда светло и оптимистично! Дерзайте, въпреки трудностите и кризата! Вие сте СВЕТЛИНАТА в края на тунела! Тази светлина е все още мъничка, но всеки ден, приближавайки се до нея, тя ни осветява и дарява сила, и вдъхновение за бъдещето на целия свят! Ние ви подкрепяме! Успех!..

На 15 октомври т.г. Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино ще отбележи официално 90 години от основаването на училището, което е създадено със заповед на правителство на Александър Стамболийски през ноември 1921 г. Първите ученици прекрачват прага на Каменоделското училище на 2 март 1922 г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 22 Август 2011г. 10:36ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ