Nov 17
„Целувката” и още две творби на Климт остават у нас с благотворителна цел PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 21 Ноември 2012г. 21:20ч.

В галерия „Средец” българските почитатели на Климт могат да видят уникално копие на шедьовъра „Приятелки II” (1916-1917), чиито оригинал е унищожен при пожар в двореца „Имендорф” през 1945 г. Снимка: © artnovini.comСОФИЯ. Три великолепни репродукции на знаменития виенски художник Густав Климт (Gustav Klimt; 1862-1918), част от изложбата, открита във вторник, 20 ноември т.г., в галерия „Средец” на Министерство на културата, ще останат в българската столица завинаги, съобщиха от ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.

В България остават копията на Целувката(Der Kuss; 1907-1908) - най-репродуцираната картина на гениалния маестро, която е собственост на световноизвестния музей Belvedere; както и прочутите „Портрет на Емили Фльоге” (Porträt Emilie Flöge; 1902), изобразяващ известната виенска моделиерка и спътница на Климт до края на дните му, и „Атина Палада” (Pallas Athene; 1898) от колекцията Музея на Виена (Wien Museum).

„Портрет на Емили Фльоге” (1902). Репродукция: © TWINС тази специална експозиция, която беше представена в 13 европейски града и четири дестинации в Далечния Изток, община Виена отбелязва 150-годишнината от рождението на художника (KLIMT 2012). Организаторите на изложбата решиха да дарят три от репродукциите, които да бъдат предложени на благотворителен търг в полза на нуждаещи се български деца.

Шестнадесетте висококачествени репродукции на някои от най-известните картини на Климт ще радват ценителите на виенския сецесион до 8 декември. Въпреки че не са оригинали, посетителите няма да останат разочаровани, уверени са организаторите, събрали на едно място произведения, които иначе никога досега не са били показвани заедно: великолепните два портрета Аделе Блох-Бауер I (Adele Bloch-Bauer I; 1907), чийто оригинал се намира в Neue Galerie, Ню Йорк и Аделе Блох-Бауер II(Adele Bloch-Bauer II; 1912); вълнуващият пейзаж Атерзее (Attersee; 1901), собственост на Leopold Museum, Виена; „Целувката”, както и копия на Приятелки II (Freundinnen II; 1916-1917) и етюдът „Хигия” (Hygeia; 1907) - към паното „Медицина” (Medizin) за Голямата аула на Виенския университет (Universität Wien), чиито оригинали са изгорели при пожар в двореца „Имендорф” (Schloss Immendorf) през 1945 г.

„Целувката”, която промени света... Снимка: © artnovini.comРепродукциите, представени в София, носят логото на известната фирма TWIN, която е осъществила този специален проект в сътрудничество с големите музеи, както и с любезното съдействие на частни колекционери, собственици на творби на Климт. Невероятното реалистично внушение на картините се дължи на достъпа, който са имали професионалистите от компанията до оригиналите. Копията върху ленено платно са създадени чрез заснемане с най-модерни високочувствителни дигитални камери на свалените от рамка оригинални картини. Заедно с музейните куратори, получените по този начин пробни отпечатъци, бяха сравнявани с оригиналите дотогава докато се получи перфектното копие”, поясни Манфред Тумбергер (Manfred Thumberger) от TWIN.

За репродукциите на изгорелите през 1945 г. картини са използвани уникални гравюри от 20-те и 30-те години, които въпреки малките си размери, са от изключително значение за реставраторите.

Шестнадесетте картини никога не биха могли да се съберат заедно в оригинал, защото някои от тях не могат да напуснат музейните зали поради опасността да се увредят; други, защото са в частни колекции и обществеността няма достъп до тях; трети - защото вече не съществуват. Особено сложен е и въпросът с тяхната застраховка, тъй като според експерти, в този момент няма застрахователна компания в света, която би поела подобен ангажимент.

Почитателите на Густав Климт имат уникалната за България възможност да видят „представителна извадка” от творчеството на един основоположниците на модернизма. Експозицията в галерия „Средец” ще може да бъде разгледана безплатно, всеки ден, от понеделник до събота, от 10.00 ч. до 19.00 ч.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 21 Ноември 2012г. 21:36ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ