Nov 17
Уникална изложба на Леонардо да Винчи в Лондон през есента PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 11 Май 2011г. 13:35ч.

Три от най-известните картини на Леонардо да Винчи - „Прекрасната Ферониера”, „Мадоната сред скалите” и „Мадона Лита”. Снимки: Musée du Louvre, The National Gallery, Государственный ЭрмитажЛОНДОН. Безпрецедентна по своя мащаб и съдържание изложба живопис на гениалния Леонардо да Винчи (1452 - 1519) ще бъде открита на 9 ноември т.г. в Националната галерия в Лондон (The National Gallery), съобщава сайта www.nationalgallery.org.uk. Експозицията Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan е едиствената по рода си в света, която включва възможно най-пълно представяне на ренесансовия художник като живописец. В залите на Sainsbury Wing ще бъдат събрани на едно място шедьоври от най-големите световни музеи като Лувъра (Musée du Louvre, Париж) с „Прекрасната Ферониера" (La Belle Ferronière, 1495-1497), Ермитажа (Государственный Эрмитаж, Санкт Петербург) с „Мадона Лита" (Madonna Litta, около 1490), Пинакотеката във Ватикана (Pinacoteca Vaticana, Рим) със „Свети Йероним" (Saint Jerome, 1480) и др.

И докато повечето изложби по света показват на почитателите на изобразителното изкуство личността на Леонардо като изобретател, учен, инженер или архитект, то тази експозиция е изцяло посветена на неговите цели и методи като живописец, допълват организаторите. Благодарение на своето високо положение

в двора на Лудовико Сфорца в Милано

между 1480 и 1490 г., художникът е имал свободата да прави редица изследвания на човешката анатомия, на растения и животни, които по-късно намират място и във великолепните му и необичайни живописни платна и рисунки, в които той обединява реалността и идеала, естественото и божественото... Като живописец Леонардо винаги се опитвал да убеди зрителите в истинността на това, което виждат и в искрения си стремеж да създава съвършенната красота. Всичко това личи с особена сила в изящните портрети и религиозните творби, които рисува.

Изложбата в Националната галерия в Лондон е вдъхновена от картината „Мадоната сред скалите" (The Virgin of the Rocks, около 1491-1508), която е една от перлите в нейната колекция. Шедьовърът на Леонардо да Винчи беше върнат в постоянната експозиция на 14 юли 2010 г. след 18-месечна реставрация. За този период от време екипът на новия директор на Департамента по консервация Лари Кейт (Larry Keith) заедно с куратора Люк Сисон (Luke Syson) и Научният отдел, ръководен от Ашок Рой (Ashok Roy), успяха да отстранят некачественото лаково покритие положено в края 1940 г. и възвърнаха свежестта на цветовете на прочутата творба, а с тях и уникалното усещане за пространство и перспектива на маестрото.

По време на реставрацията учените достигнали и до едно забележително откритие – според тях Леонардо да Винчи

е рисувал картината сам

Досега се твърдеше, че част от работата по нея е била извършена от негови ученици и помощници. Според експертите на Националната галерия картината не е завършена, а основание за подобно твърдение им дава различната степен на разработка на детайлите. През 2005 г. на „Мадоната сред скалите" е направена инфрачервена рефлектограма, коато показва, че под основния живописен слой има още два, коренно различаващи се един от друг.

По повод успешната реставрация на картината сайтът на в. „Гардиън" (www.guardian.co.uk) цитира редактора на сп. ArtWatch Майкъл Дейли (Michael Daley), който с удоволствие отбелязва, че специалистите всъщност са оставили съвсем тънък слой от стария лак, като по този начин са съхранили повърхността на живописния слой, който при пълното отстраняване на лака би могъл да бъде повреден. Според него старите майстори умишлено са търсили ефекта на състаряване на творбите си като ги покривали с по-тъмен лак.

В сайта беше публикувана интересна схема разработена от журналиста Джонатан Джоунс (Jonathan Jones, член на журито на Turner Prize 2009), която показа шест участъка от картината, които досега не са били видими за публиката.

Леонардо е рисувал

две версии на „Мадоната сред скалите"

„Ранната" е датирана в периода 1483-1486 и днес се намира в Лувъра, а картината от Националната галерия в Лондон е създадена межу 1491 и 1508. Тя е нарисувана с маслени бои върху дърво и е с размер 189.5 x 120 см.

Показвайки прекрасните картини и рисунки, достигнали до нас, Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan изследва постоянния стремеж на гениалния творец към съвършенното изобразяване на човешката фигура. В заключителната част на изложбата ще бъде представено сравнително ново, в естествена големина, копие на знаменитата фреска от църквата Santa Maria delle Grazie в Милано „Тайната вечеря" (The Last Supper, (1495-1498), предоставено специално за случая от Кралската художествена академия (The Royal Academy of Art).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 08 Ноември 2011г. 01:09ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ