Dec 12
Българският културен институт в Прага ще покаже неизвестни творби на Мърквичка PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 25 Октомври 2016г. 20:34ч.

Фрагмент от „Автопортрет” на Иван Мърквичка (1856-1938), нарисуван през 1937 г. Снимка: Архив - Експозицията е посветена на 160 години от рождението на големия художник.

- Посетителите ще видят произведения от колекцията на СГХГ, Народната галерия в Прага и Западночешката галерия в Пилзен, а Регионалният исторически музей в София и Държавна агенция „Архиви” предоставят ценни документи и фотографии.

ПРАГА. Българският културен институт (Bulharský kulturní institut) в столицата на Чехия е инициатор на проекта „Иван Мърквичка - българският чех” (Ivan Mrkvička - bulharský Čech), с който ще бъдат отбелязани 160 години от рождението на художника и 120 години от основаването на Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) в София, чийто пръв директор е именно големият чешки живописец. На 3 ноември, четвъртък, в галерията на института ще бъде открита изложба с непоказвани и малко известни картини, ценни документи и фотографии на Иван Мърквичка (Jan Václav Mrkvička; 1856-1938), съобщиха от „Климентска” 6 (Klimentská 6).

Събитието е под патронажа на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и се организира от Посолството на Република България в Чехия, Българския културен институт, Софийската градска художествена галерия и Националната художествена академия в партньорство с Народната галерия (Národní galerie) в Прага, Западночешката галерия (Západočeská galerie) в Пилзен, Регионален исторически музей в София, Държавна агенция „Архиви”. Изложбата е подкрепена от програма „Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз”.

С името на Иван Мърквичка се свързва както началото на академичното художествено образование в следосвобожденска България, така и огромният брой значими произведения, които художникът създава по време на своя близо 40-годишен престой у нас. Емблематични негови творби от десетилетия са в колекциите на различни висши държавни институции, музеи и галерии у нас. Художникът продължава да е изключително известен и почитан в България, но колкото и да е изненадващо - все още е малко познат в родната му Чехия. С проекта, посветен на Иван Мърквичка, екипът на Българския културен институт в Прага цели да осветли неговото име пред чешката аудитория и да обогати информацията за последните години от неговия живот, казват организаторите на изложбата.

Изложбата „Иван Мърквичка - българският чех” (4 - 30 ноември) е едно от най-значимите събития в програмата на Българския културен институт в Прага през 2016 г. Снимка: БКИ - ПрагаБългарският културен институт вече има безценен опит в организирането на подобни мащабни събития - през 2015 г. в София и Прага беше представен проект за основоположника на българската печатна графика Йозеф Питер (Josef Piter; 1881-1925). От института отбелязват, че Питер пристига в България в началото на ХХ в. именно по покана на знаменития художник. Ето защо експозицията „Йозеф Питер” се оказа своеобразен преход към този изложбата с творби на Мърквичка, като в някои аспекти двете художествени събития взаимно се допълват.

Още в началото на изследователските си търсения, екипът на института се натъкнал на албум за проф. Мърквичка, издаден от приятели на художника в Прага по случай неговата 80-годишнина. Пожълтелите от времето страници разкриват интересни факти и ценна информация, като сред тях е и новината, че скоро след окончателното си завръщане през 20-те години на XX в. в родината си - вече Чехословакия, живописецът излага свои произведения в Пилзен.

За селекцията на произведенията, организаторите на изложбата са работили изключително ползотворно със Западночешката галерия, като заедно с това е потърсено и партньорство с Народната галерия в Прага, с която Българският културен институт си сътрудничи много успешно. След щателно проучване, специалистите от двете чешки галерии установяват, че във фондовете им се съхраняват картини, графики и рисунки на Мърквичка. От хранилището на Народната галерия са извадени за заснемане с работна цел 11 негови творби, сред които и два автопортрета. След предварителния оглед се оказва, че част от експонатите се нуждаят от основна реставрация, а пък в архива на Западночешката галерия в Пилзен, експертите попадат на любопитна творба - „Портрет на дама в черно кожено палто”, която е запазена в много добро състояние.

Всички тези образци на проф. Иван Мърквичка, както и произведения от фонда на Софийската градска художествена галерия, ще станат достояние на широката общественост през ноември в Прага. Редом до тази ценна колекция, посетителите на галерията на Българския културен институт ще се запознаят с фотоси, документи и материали за големия „български чех” от Държавния архив и от Регионалния исторически музей в София, както и от личен на артиста.

Изложбата е съпътствана от специален триезичен (на български, чешки и английски език) каталог, подкрепен финансово от Министерството на културата. Изданието разглежда големия художник през призмата на европейските измерения на неговата личност и творчество, допълват от Българския културен институт в Прага.

В контекста на проекта за Мърквичка е важно да се отбележи, че българската държава, в лицето на културния ни институт, от 2001 г. се грижи за гроба на именития художник в Прага. По инициатива на института, през 2016 г., която е юбилейна, надгробната плоча е цялостно обновена с помощта на опитната реставраторка Антоанета Теменугова.

Изложбата „Иван Мърквичка - българският чех” в културния ни институт в Прага ще продължи от 4 до 30 ноември 2016 г.

Куратори на изложбата:
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия
Милена Балчева-Божкова, уредник „Музейна сбирка” на Национална художествена академия.


Иван Мърквичка е всепризнат майстор в портретния жанр - „Портрет на княгиня Мария Луиза” (1899). Снимка: © artnovini.com* * *

Кратка биография

Иван Мърквичка е български живописец от чешки произход, педагог и общественик. Той е една от най-значимите личности в българското изобразително изкуство след Освобождението през 1878 г. Най-значителни са творческите му постижения в битовия жанр: художникът рисува народни празненства и обичаи, като безспорни образци в този жанр са прочутата му картина „Ръченица” (творбата има два варианта: от 1894 г. и от 1906 г.) и „Задушница” (1895, 1899). Работи и в областта на историческия жанр. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава значими фрагменти от историята на България; автор е на портрети с голяма художествена стойност.

Иван Мърквичка е роден в село Видим при Дуба, Чехия, на 23 април 1856 г. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия (Akademie der Bildenden Künste München) при известния Ото Зайц (Otto Seitz; 1846-1912). По покана на правителството на Източна Румелия идва в България през 1881 г. Назначен е като учител в Пловдив - в гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, а по-късно в гимназия „Александър I”. В Града под тепетата той се среща с изявени дейци на българската култура като Иван Вазов (1850-1921), Константин Величков (1855-1907) - който посещава уроци по живопис при художника, Петко Каравелов (1843-1903), Петко Р. Славейков (1827-1895) и т.н. С Константин Величков обсъждат възможността за откриване на рисувално училище в Пловдив и подготвят законопроект, който да бъде внесен в Областното събрание, но след обявяването на Съединението през 1885 г. идеята им не се осъществява. Държавното рисувално училище е открито през 1896 г., но в София, а Иван Мърквичка е първият негов директор - до 1900 г..

През 1886 г. той организира първата си самостоятелна изложба, като участва и в две съвместни експозиции с друг голям български художник - Антон Митов (1862-1930), който също работи като учител в Пловдив. От този период са няколко от най-известните картини на „българския чех”: портретите „Д-р П. Данчев” (1883) и „Йеник сред череши” (1887), „Пловдивски пазар” (1883), „Сакаджии” (1887), „Циганска веселба” (1887), „Продавач на птици” (1887), „Пазар в Пловдив” (1888) и др.

През 1889 г. художникът се установява в София, а завръщането му в Пловдив три години по-късно е свързано с участие в изложбата в Главния павилион на Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892), където представя макет на скулптурата „България - покровителка на земеделието и занаятите” и 15 живописни платна, сред които е и „Улица в Пловдив”. Негов е и официалният плакат на изложението.

С помощта на проф. Иван Шишманов (1862-1928), Йосиф Миланов, Георги Канела (още Георги Канели) и др., той организира първото сдружение на българските художници - Дружество за поддържане на изкуството в България, което през 1893 г. е преименувано в Дружество на художниците в България. Заедно с Антон Митов е редактор на първото българско списание за изобразително изкуство - „Изкуство” (оригинално изписване: Искуство”), което излиза от 1895 до 1899 г. Участва в много представителни за българското изкуство изложби в чужбина: по време на Световните изложения в Париж през 1900 г. и в американския град Сейнт Луис през 1904 г. е награден със златен медал; представя свои творби и във Венеция през 1908 г.

Проф. Мърквичка работи активно и има голям принос в развитието на почти всички живописни жанрове в българското изобразително изкуство: битови картини, портрети, исторически сюжети, пейзажи, натюрморти... Художникът илюстрира различни издания, рисува монументални творби със светски и религиозен характер - през 1912 г. заедно с Антон Митов рисува стенописи в храм „Александър Невски” в София - Мърквичка е автор на фреските „Изкушението на Христос на планината”, „Христос между книжниците и фарисеите в храма” и др.

През 1894 г. и 1896 г., заедно с Митов и с Йозеф Обербауер (Joseph Sebastian Oberbauer; 1853-1926), Мърквичка илюстрира първите две издания на романа „Под игото” и романа „Нова земя” (1896) от Иван Вазов. Съвместно с изтъкнатият археолог и нумизмат Вацлав Добруски (Václav Dobruský; 1858-1916) са автори на тогавашния герб на България. През 1918 г. е избран за дописен член на Българска академия на науките.

След повече от четири десетилетия в България, художникът се завръща в родната си Чехия през 1921 г., където завършва земния си път на 16 май 1938 г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 25 Октомври 2016г. 21:04ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ