May 21
„По пътя” с Марио Николов в Българския културен институт в Прага PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Неделя, 15 Януари 2017г. 16:25ч.

Галина Тодорова - директор на Българския културен институт в Прага, откри изложбата „По пътя” на Марио Николов. Снимка: © Ангел Маринов, БКИ - ПрагаНад 40 творби живопис и фотография са експонирани в галерията на Klimentská 6 в чешката столица.

ПРАГА. В края на седмицата Българският културен институт в Прага (Bulharský kulturní institut, Klimentská 6, Praha 1) постави началото на културния календар за 2017 г. с експозицията „По пътя” (Na cestě) на Марио Николов, съобщават от института в сайта на Министерство на културата. С пожелание към гостите за повече вълнуващи срещи с българското изкуство през новата година се обърна директорът на института Галина Тодорова, която откри изложбата: „Българският културен институт продължава по своя път с представянето на българската култура, наследство и традиции. Пътищата ни с художника Марио Николов се пресякоха през изминалата година и така се роди идеята за тази прекрасна изложба. Надявам се пътищата на всички нас да се пресичат през цялата 2017 година”.

Общ изглед от изложбата. Снимка: © artnovini.comСлед встъпителните думи на Галина Тодорова авторът Марио Николов запозна аудиторията с концепцията и посланието на експозицията. „Спомняте ли си онзи цитат от книгата „По пътя” (On The Road; 1957) на американския писател Джак Керуак (Jack Kerouac; 1922-1969) : „Предстоеше ни още много път, но какво от това - пътят е живот...”. Именно това е мотото на моята дебютна изложба в чешката столица, която показвам в Българския културен институт. Най-общо тя е една метафора. Метафора на пътя, който всички ние извървяваме от началото до края, на пътя, по който вървим към себе си. Изложбата е една метафора и на хората, които срещаме по този път. Тя е и опит в сложните времена, в които живеем, да открием онзи път, който ще ни доведе до постигане на вътрешна хармония. Но условието е едно-единствено: трябва само да искаме да вървим по пътя”, сподели Николов.

Изложбата представя около 40 творби - живопис и фотография, които впечатляват със своето многообразие и внушения. Някои картини са жизнерадостни, други са по-мрачни и провокиращи към дълбок размисъл. Нищо по-различно от това, което преживяваме по пътя...

Откриването на изложбата беше уважено от Н.Пр. г-н Лъчезар Петков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чешката република, от десетки представители на културни и обществени институции, както и от много почитатели на изобразителното изкуство.

Творбите, представени в „По пътя” на Марио Николов, можете да разгледате всеки работен ден до 2 февруари (петък), от 10.00 до 17.00 ч.

Живописната серия „Улици”. Снимка: © Ангел Маринов, БКИ - Прага* * *

Авторът за своята изложба:

Изкуството е път. Изпълнен с неизвестност, безкрайно дълъг, често трънлив, но вдъхновяващ. Изложбата „По пътя”, която представям в Българския културен институт в Прага е метафора на изкушението да вървиш - към себе си, към света, към живота...

Повечето от творбите в експозицията са рисувани специално за тази изложба, а по-ранните произведения са своеобразните кръстопътища, през които (досега) съм преминавал. Чистият реализъм среща провокативната символика на сюрреализма, чиито ирационални проекции пък преминават в експресивна, мистична абстракция, изчистена от конкретни детайли, за да разкрият и да поведат зрителя по пътя на себетърсенето, на себеоткриването, на себепознанието. Към онези пространства, където съжителстват древността и съвременността, обяснимото и необяснимото, познатото и загадъчното, там където винаги след тъмнината идва светлина...

Освен живописта, акцент в изложбата е серията от дигитални (необработвани със софтуерни програми) фотографии, наречена „Изтичащи (отминаващи) спомени”, която олицетворява бързопреходността на спомените и на битието, но и необхватната вечност, обитавана от духовността...

„По пътя” е отражение и на онази противоречивост, която неизбежно съпътства живота ни: колоритът на някои от творбите е експресивен, ярък, с отчетливи цветови и тонални контрасти, а при други носи вглъбеността и спокойствието на почти медиативна монохромност... Интерпретации на отношенията между съдържание и форма, между дух и материя, които, според мен, биха могли да открият пред нас нови естетически измерения - на хармония и озарение. Но, важното е да следваме Пътя си...

* * *

Биография

Марио Николов е роден на 14 февруари 1964 г. в София. През 1982 г. завършва училището по художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско, което е единственото на Балканския полуостров и едно от четирите държавни училища с подобен профил в Европа. Учил е графичен дизайн и реклама. Работи в областта на живописта и графичния дизайн. Произведения на художника има в частни сбирки в Австрия, България, Германия, САЩ, Турция и Чехия.

Автор е на стихосбирките „МузиМузеиМухи” (изд. „Хремес”, 1997) и „Джаз слушат мечтите ми” (изд. „ФАМА”, 2002), на разкази и журналистически текстове.

От 1992 до 2008 г. работи като заместник-отговорен секретар във вестниците „Рудничар”, „Подкрепа”, ПАРИ и др., а от 2001 г. като отговорен секретар на в. „Дневник”.

От 1 юни 2011 г. издава сайта за изкуство и култура artnovini.com, чийто главен редактор е.

От 2007 г. е член на Съюза на българските журналисти, а от 2016 г. - на Съюза на българските художници.

От пролетта на 2013 г. живее и твори във Виена.

Избрани изложби:

2014
- „Тайните градини на...”
- обща изложба в Български културен институт Дом „Витгенщайн”, Виена (декември 2014 - януари 2015);
- „Обратната страна на залеза” (Die Rückseite des Sonnenuntergangs) - самостоятелна изложба в Дом „Витгенщайн”, Виена (октомври 2014).

2013
- „Цветен калейдоскоп” (Farb Karussell) - обща изложба в Galerie Gamma, Friedrichshof (Burgenland);
- „Врата към...” - галерия „Арт 36”, София.

2012
- Ver Sacrum („Свещена пролет”) - Български културен институт Дом „Витгенщайн”, Виена.

2010
- „Когато те докосне Светлина” - Български културен институт Дом „Витгенщайн”, Виена;
- „Въпреки че…” - галерия „Артамонцев”, София;
- „Културен диалог между България и Австрия” - St. Basilius Saal (Gartenpalais), Виена.

2009
- „Dialoge” I - Galerie Rienössl, Виена;
- JAZZ! - Международен джаз фестивал July Jazz, Смолян;
- „Отражения” - галерия „Аросита”, София.

2008
- „Фиеста - Синя нощ, слънчев ден” (Fiesta - Blaue Nacht, Sonnentag)”, Arch & Art Galerie Palina, Виена.

2007
- „Прелюдии” - галерия „Артамонцев”, София;
- „Етно вариации” - Международен джаз фестивал July Jazz, Смолян;
- „25” - обща изложба, Classic Gallery, София;
- „Пробуждане” - галерия Universum, Варна;
- „Орфическа симфония” (Orpheus-Sinfonie), Arch & Art Galerie Palina, Виена.

2005
- самостоятелна изложба - галерия „Артамонцев”, София.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 15 Януари 2017г. 16:51ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ