May 21
В Германия откриха оригинална рисунка на Рембранд ван Рейн PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 17 Февруари 2017г. 10:33ч.

Откритата наскоро „Скица на седящо куче” (1637) от Рембранд ще бъде показана за първи път пред публика през април т.г. в Музея на херцог Антоан Улрих в германския град Брауншвайг. Снимка: © C. Cordes, HAUMБРАУНШВАЙГ. По време на планирано цифровизиране на около 10 хиляди произведения от колекцията на Музея на херцог Антоан Улрих (Herzog-Anton-Ulrich-Museum; HAUM) специалистите открили скица, изобразяваща куче, чийто автор, според тях, е Рембранд ван Рейн (Rembrandt Harmensz. van Rijn; 1606-1669), съобщи пресслужбата на институцията.

След подробни микроскопски изследвания и сравнителен анализ с други рисунки на великия холандски художник, намиращи се в музеи в Амстердам, Париж и Виена, от екипа на Томас Дьоринг (Thomas Döring), ръководител на Графичния отдел (Kupferstichkabinetts) в HAUM, стигнали до извода, че скицата (8.2 x 9.9 см) с черна креда е оригинална творба на маестрото и е нарисувана през 1637 г.

Първоначално „Скица на седящо куче” (Studie eines sitzenden Hundes), която се съхранява в музея от 1770 г., била приписвана на известния германски художник-анималист Йохан Мерхиор Рос (Johann Melchior Roos; 1663-1731). Рисунката е любопитна с това, че света има много малко запазени графични творби на Рембранд, изобразяващи животни.

От Музея на херцог Антоан Улрих в Брауншвайг обявиха, че скицата ще бъде представена за първи път пред публика на 4 април т.г., когато е откриването на изложбата „Дюрер, Сезан и ти. Как рисуват майсторите” (Dürer, Cézanne und Du. Wie Meister zeichnen).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 17 Февруари 2017г. 10:45ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ