May 21
Иновативна технология замества кадмиевите пигменти в боите за рисуване PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 15 Март 2017г. 10:26ч.

Гениалният холандски постимпресионист Винсент ван Гог (1853-1890) е бил един от най-големите „почитатели” на кадмиевите бои. Снимка: Стефка Николова © artnovini.comЕкологично чистите серии ще се появят на пазара през юли т.г.

СОЛТ ЛЕЙК СИТИ. По време на изложението Art Materials World 2017, организирано от The International Art Materials Association - NAMTA®, което се състоя в началото на март в столицата на американския щат Юта, марката Liquitex представи нови колекции от бои. Разработени по иновативна технология, те са своеобразна алтернатива за художниците, които предпочитат здравословния и безопасен начин на работа, тъй като пигментите им не съдържат кадмий (cadmium; Cd), съобщава порталът artnet News, цитиран от artguide.com.

През 2014 г. сребристобелият метал с пореден номер 48 в Периодичната система на химичните елементи (Таблица на Менделеев) се оказа в центъра на остър спор между еколози, производители, законотворци и художници, а предвид отрицателното му въздействие върху нивото на калция в костите и потенциално свързаните с него заболявания, Европейската химическа агенция (European Chemical Agency; ECHA) предложи да бъдат забранени кадмиевите пигменти в боите. Както artnovini.com написа, след възраженията на много художници и на производители, през есента на 2015 г. Европейският съюз (ЕС) се отказа от идеята си за общоевропейска забрана върху производството на бои, съдържащи кадмий.

ЕС започна кампания за ограничаване на производството на кадмиеви бои след натиск от страна на шведски експерти, които твърдяха, че след като измият четките си от бои, съдържащи този химичен елемент, художниците замърсявали хранителната верига. Според техен доклад, веднъж попаднал в подпочвените води кадмият се утаява в почвата, съответно в земеделските земи, а оттам и в отглежданите култури. В чист вид кадмият е силно токсичен, но неговите съединения, използвани в боите, не са класифицирани като опасни от агенцията на ЕС, която дава насоки за използването на химикали.

Елементът е открит през 1817 г. от германските химици Фридрих Щромайер (Fredrich Stromeyer; 1776-1835) и Карл Самуел Херман (Carl Samuel Hermann; 1765-1846), а в средата на 40-те години на XIX в. започва да се използва при производството на бои за рисуване. Сред най-големите „почитатели” на кадмиевите бои са художници като Ван Гог (Vincent van Gogh; 1853-1890), Клод Моне (Claude Monet; 1840-1926), Пол Сезан (Paul Cézanne; 1839-1906), Едвард Мунк (Edvard Munch; 1863-1944) и др.

След задълбочени тестове новите бои били одобрени и от художниците, и от токсиколозите. Според експерти, тези бои ще намерят широко приложение в реставрацията, тъй като кадмиевите пигменти са чувствителни към светлината и се окисляват като с времето яркожълтото се превръща в зеленокафяво.

Очаква се, че новата колекция на Liquitex ще се появи на пазара през юли т.г.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 15 Март 2017г. 10:37ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ