May 25
В мебелен склад във Франция откриха скулптура от Огюст Роден PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 07 Април 2017г. 08:54ч.

Огюст Роден (Auguste Rodin; 1840-1917) в ателието си. Снимка: архив на artnovini.comВърху гипсовата отливка, подготвителна работа за шедьовъра „Аз към прекрасна”, са запазени отпечатъци от пръстите на художника.

БИАРИЦ. В мебелен склад във френския югозападен морски курорт е открита случайно скулптура от Огюст Роден (Auguste Rodin; 1840-1917), създадена през 1885 г., съобщи електронното издание connexionfrance.com, цитирано от портала artguide.com. Според експерти, гипсовата отливка е подготвителна работа към неговата известна творба „Аз към прекрасна” (I am beautiful), която е отлята в бронз едва през 1925-1926 г.

В продължение на много години, 72-сантиметровата скулптура върху постамент, изобразяваща мускулест мъж, вдигнал високо жена със свити колене, се намирала в дома на възрастна жена от град По, а след това в нейната стая в дом за възрастни хора в Страната на баските. Там творбата останала до края на дните й през 2013 г., а по-късно е открита в кутия в мебелен склад.

Фрагмент от скулптурата „Аз към прекрасна”, която неотдавна беше открита в мебелен склад. Снимка: Gestas & Carrère /  connexionfrance.comСкулптурата е атрибутирана от Патрис Карер (Patrice Carrère) от аукционната къща Gestas & Carrère в По. Авторството на гениалния френски скулптор е потвърдено и от следващи експертизи, Продължили четири месеца, а цената й е определена на 700 хил. EUR. Освен като етап от творчеството на художника, творбата е особено интересна за историците на изкуството и изследователите на Роден, тъй като върху гипса са запазени ясни отпечатъци от пръстите и от ноктите на артиста. Според Карер, който споделя, че когато направил откритието „онемял” и че този момент ще остане завинаги „гравиран” в паметта и в кариерата му, по-рано това произведение е била смятано за копие и затова не предизвикало никакъв интерес. След установяването на автентичността на творбата, от Комитета „Огюст Роден” (Auguste Rodin Committee) се заели с проучването на нейната история, а френското Министерство на културата дало на гипсовата скулптура статут на „национално богатство” и сега тя няма право да изнасяна от страната в продължение на 30 месеца.

Статуетката „Аз съм прекрасна” вече беше представена в офиса на аукционната къща Gestas & Carrère в град По, но бъдещето й, най-вероятно, ще бъде решено от непреките наследници на възрастната дама, които се появили след новината за откритието, съобщава електронното издание.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 07 Април 2017г. 09:03ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ