May 21
Венецианското биенале награди Кароли Шнееман със „Златен лъв” PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Петък, 12 Май 2017г. 19:06ч.

Американската художничка Кароли Шнееман (вляво) прибави още една престижна награда към своята „колекция” - „Златен лъв” от 57-ото Биеналето във Венеция. Снимка: © artnovini.comАмериканската художничка, наричана „гранд дамата на пърформанса и на екперименталното кино” триумфира на Канале Гранде с една от най-престижните награди за изкуство в света.

ВЕНЕЦИЯ. Световноизвестната американска визуална артистка и пърформър Кароли Шнееман (Carolee Schneemann) е отличена с  наградата „Златен лъв” за принос в изкуството (Golden Lion for Lifetime Achievement) от 57-та Международна художествена изложба (57th International Art Exhibition) - Viva Arte Viva, на Биеналето във Венеция (La Biennale di Venezia 2017). Форумът ще бъде открит на 13 май, събота, и ще продължи до 26 ноември 2017 г., съобщават организаторите на най-голямото арт събитие в света.

Решението за награждаването на Кароли Шнееман е взето от Съвета на директорите на Биеналето (La Biennale’s Board of Directors), председателстван от Паоло Барата (Paolo Baratta), по препоръка на куратора на изложбата Кристин Масел (Christine Macel).

Няколко фотографии от филма „Снегове” (Snows) към едноименния пърформанс на Шнееман от 1967 година... Снимка: © artnovini.comВ своите мотиви художествената директорка на изложбата отбеляза, че Кароли Шнийман е една от най-важните фигури в развитието на пърформанса и боди арт-а. Тя е пионер на феминисткия пърформанс, още от началото на 60-те години на XX в. Артистката използва собственото си тяло като преобладаващ материал на своето изкуство. По този начин тя поставя жените както като създател, така и като активна част от самата творба. В противовес на традиционното представяне на жените само като гол обект, тя използва голото тяло като първична, архаична сила, която би могла да обедини енергиите. Нейният стил е пряк, сексуален, освободен и автобиографичен. Тя защитава значението на чувственото удоволствие на жените и разглежда възможностите за политическа и лична еманципация от преобладаващите социални и естетически конвенции. Чрез изследването на широка гама от медии, като картини, филми, видеозаписи и представления, Шнееман пресъздава личната си история на изкуството, отхвърляйки идеята за „историята си”, разказвана изключително от мъжката гледна точка.”

Наградата „Златен лъв” за принос в изкуството ще бъде връчена на Кароли Шнееман в събота, 13 май 2017 г. в Ca’ Giustinian, където се намира централния офис на Венецианското биенале. По време на церемонията по награждаването ще се състои и откриването на 57-ата Международна художествена изложба - Viva Arte Viva, която ще бъде отворена за посещение в 10.00 ч. на същия ден.

* * *

Преди четири години - на 25 май 2013 г., в Stadtraum der Sammlung Friedrichshof (бел. ред.: своеобразен музей на виенския акциноизъм, филиал на Музея за модерно изкуство във Виена - mumok) в австрийската федерална провинция Бургенланд (Burgenland), имах възможността да присъствам на откриването на изложбата „Несигурен” (Precarious) на Кароли Шнееман - художничката, която е сред първите артисти в света, които използват тялото си в опит да възстановят връзката между преживяването и въображението, един от основоположниците на видео изкуството и инсталацията и важен спътник на виенския акционизъм.

Тогава публиката видя няколко нейни емблематични творби, които днес са неизменна класика в съвременното изкуство. Сред тях беше многоканалната DVD-инсталация Precarious - поръчана през 2009 г. от Tate Liverpool за Abandon Normal Devices (AND) Festival, в която авторката използва сложна система от подвижни огледала, монтирани до обектива на камерата, позволяваща да се получат динамични отражения върху стените. „Това е произведение за танци в плен”, каза за творбата си в своя специфичен стил Шнееман.

...и осем рисунки от сториборда към същия филм. Снимка: © artnovini.comДруг впечатляващ образец от изложбата беше филмът „Снегове” (Snows) към едноименния пърформанс от 1967 г., заснет от Алфонс Шилинг (Alfons Schilling; 1934-2013), заедно с осем рядко показвани фотографии и осем рисунки (част от сториборда). В 16-милиметровото видео (времетраене: 20.30 мин.) художничката разкрива за скръбта на хората и възмущението от зверствата по време на Виетнамската война. Цветни светещи панели, разкъсани колажи, филмова прожекция, висящи чували с оцветена вода, „сняг”, въжета, ленти, безмълвна пантомима на безмълвно-призрачни изпълнители... Агресори и жертви, мъчители и измъчвани, любовници и възлюбени... „Гневът, възмущението, яростта и болката ме мотивираха да създам този пърформанс, в чиято основа е филма Viet-Flakes (1965)”, разказа тогава тя и допълни, че продължава да се „бори като дявол да излезе от 70-те”, а нейната мантра е, че „използването на нейното тяло, отклонило тялото й от нейната работа.” и занапред ще се опитва да изгражда творбите си върху визуални противоречия...

Днес, в този особено важен за художничката момент, когато тя получава наградата „Златен лъв” - едно от най-авторитетните отличия в света на изкуството, нека да си припомним някои основни фрагменти от нейната забележителна и вдъхновяваща за мнозина кариера...

Кароли Шнееман е родена на 12 октомври 1939 г. във Фокс Чейс, предградие на Филаделфия. Завършила е Bard College и Университета в Илинойс (University of Illinois). Учила е в Колумбийския университет (Columbia University, School of Painting and Sculpture) и в The New School for Social Research в Ню Йорк и в La Universidad De Puebla в Мексико. Преподава и изнася лекции в Нюйоркския университет (New York University), Калифорнийския институт по изкуствата (California Institute of the Arts), в Bard College, в Школата на Института по изкуства в Чикаго (School of the Art Institute of Chicago) и в още десетки колежи и университети по света. Автор е на книгите: „Сезан, тя е велик художник” (Cezanne, She Was A Great Painter; 1976), „Ранни и нови работи” (Early and Recent Work; 1983), „Пърформанси и избрани текстове” (More Than Meat Joy: Performance Works and Selected Writings; 1979, 1997), Imaging Her Erotics (2003) и т.н.

Кароли Шнееман е наричана „гранд дамата на пърформанса и на екперименталното кино”. През 60-те и 70-те тя е сред основателите на съвременните феминистки художествени движения (вкл. feminist art movement) и подлага на остра критика патриархалните институции. Снимка: © artnovini.comМултидисциплинарен артист,

Кароли Шнееман е една от първите авторки в света, която използва тялото си в опит да възстанови връзката между преживяването и въображението, дискутира открито (и неконвенционално) темите за сексуалността, за пола (gender), за табутата, за еротиката... Тя, заедно с личности като Файт Ринголд (Faith Ringgold), Джуди Чикаго (Judy Chicago), Луси Лайпард (Lucy Lippard), Линда Нохлин (Linda Nochlin), Мириам Шапиро (Miriam Schapiro) и др., които през 60-те и 70-те полагат основите на съвременните феминистки художествени движения (вкл. feminist art movement) и подлага на остра критика патриархалните институции. Артистката изследва арахичните визуални традиции, изтръгнатите от забраните удоволствия, търси контакта между тялото на художника и социалното тяло… В началото на 80-те тя е в авангарда на художниците, които започват да експериментират във виртуална среда.

Живопис, фотография, пърформанс, повече от 20 видеотворби... Кароли Шнееман излага в Музея за модерно изкуство в Лос Анджелис (Los Angeles Museum of Contemporary Art), в „Уитни” (Whitney Museum of American Art), в Reina Sophia Museum в Мадрид, в Ethan Cohen Fine Arts в Ню Йорк, в Joan Miro Foundation в Барселона, в Македонския музей за съвременно изкуство в Солун (Macedonian Museum of Contemporary Art) и в много други. Досега са организирани няколко нейни ретроспективи: в Париж - Centre Georges Pompidou; Лондон - National Film Theatre; Сан Франциско Cinematheque; в Ню Йорк - MoMA, но най-голямата от тях, наречена Up To And Including Her Limits, се състоя през 1996 г. в нюйоркския New Museum of Contemporary Art.    Продължава на стр. 2Последна промяна от Петък, 12 Май 2017г. 19:37ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ