Oct 18
Хиперреализмът среща абстракционизма в Българския културен институт в Прага PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 14 Юли 2017г. 15:22ч.

Откриването на изложбата „Посока: Изток - Запад” в Българския културен институт в Прага предизвика голям интерес сред почитателите на изобразителното изкуство в чешката столица. Снимка: © БКИ-ПрагаХудожниците Аспарух Сърбов-Пуха и Геракси Гераксиев-Герака показват 30 картини в галерията на ул. „Климентска” 6.

ПРАГА. Изтокът среща Запада в галерията на Българския културен институт (Bulharský kulturní institut, Klimentská 6) в чешката столица! Всъщност, не било грешно да се каже и: хиперреализмът среща абстрактната живопис... В партньорство с община Пловдив и фондация „Пловдив - европейска столица на културата 2019”, в културния ни институт в Прага на 12 юли беше открита изложбата „Посока: Изток - Запад” на художниците Аспарух Сърбов-Пуха и Геракси Гераксиев-Герака. Експозицията включва 30 платна, част от които са създадени специално за събитието в чешката столица.

„Живописта на Аспарух Сърбов и Геракси Гераксиев се отличава с характерен рисунък, навяващ спомени за лятото, разнасящ очарованието на сгушените градски къщи, провокиращ сетивата към търсенето на споделената любов, таящ в себе си символи и знаци, чрез които човек преоткрива себе си. Все теми, дълбоко заложени в творчеството на двамата автори”, сподели при откриването на изложбата Ангел Маринов, сътрудник в Българския културен институт в Прага.

Ангел Маринов - сътрудник в Българския културен институт в чешката столица, представи творчеството художниците Аспарух Сърбов-Пуха и Геракси Гераксиев-Герака. Снимка: © БКИ-Прага„Стиловете на двамата художници са както различни, така и взаимно допълващи се. Сърбов е художник на търсенията. Когато започва някоя картина, той няма предварително изградена представа какво ще нарисува, а я търси в пространството. Докато Гераксиев рисува само това, което предварително „вижда” в съзнанието си. Може би тук се крие пресечната точка, която взаимно ги допълва и носи успех на творците в съвместните им арт проекти като „Посока: Изток - Запад”, добави Маринов.

В прохладната юлска привечер откриването на изложбата привлече вниманието на чешки художници, галеристи, гости на Прага, както и на много почитатели на съвременното българско изкуство.

Изложбата „Посока: Изток - Запад” на Аспарух Сърбов-Пуха и Геракси Гераксиев-Герака в Българския културен институт в Прага ще остане на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 4 август 2017 г.

* * *

Аспарух Сърбов е роден в Асеновград. Ученик е на големите български художници Георги Ковачев и Коста Форев. Работи в областта на реалистичната живопис, като развива собствен маниер, постигайки баланс между цветност и синтетика. Има над 20 самостоятелни изложби в България и чужбина, както и много участия в общи художествени проекти. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България, САЩ, Германия, Португалия, Норвегия, Турция, Гърция и др. Художникът членува в Дружеството на пловдивските художници.

Геракси Гераксиев също е роден в Асеновград. Ученик е на художника Ангел Михайлов. Вечната тема за любовта и щастието е основна линия в неговото творчество. Има участия в множество самостоятелни и общи изложби в България и чужбина. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в България, Италия, Германия, Русия, ЮАР, Люксембург, САЩ и др. Геракси Гераксиев членува в Дружеството на пловдивските художници.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 14 Юли 2017г. 15:36ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ