Dec 14
„Златна” арт есен във Виена - музеят „Албертина” показва уникални изложби на Питер Брьогел Стария и Рафаело PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Сряда, 02 Август 2017г. 22:19ч.

През 2017 г. година музеят „Албертина” показа няколко великолепни изложби, но несъмнено „перлите в короната” ще бъдат есенните експозиции с творби на Питер Брьогел Стария и Рафаело. Снимка: © Albertina, Wien / Photo: Bruno EngelbrechtНад 270 изключителни произведения на изкуството от XV и XVI в. ще могат да видят по едно и също време посетителите на експозициите.

ВИЕНА. И през 2017 г. есенната арт сцена в австрийската столица може да бъде наречена само по един начин - златна, но сега нейният блясък ще бъде още по-ярък, благодарение на двете уникални изложби, които ще представи музеят „Албертина” (Albertina Museum). От 8 септември до 3 декември почитателите на изобразителното изкуство ще могат да видят изложбата Bruegel. Drawing the World с творби на знаменития холандски художник Питер Брьогел Стария (Pieter Bruegel the Elder; ca. 1525-1569), а от 29 септември до 7 януари 2018 г. и грандиозна експозиция с произведения на ренесансовия гений Рафаело (Raffaello Sanzio da Urbino; 1483-1520).

„Художникът и ценителят” (ок. 1565), с която сякаш Брьогел казва всичко за отношението на обществото (независимо от коя епоха) към работата на художника. Снимка: © Albertina Museum, ViennaАкцентът върху творчеството на двамата велики майстори на европейския художествен канон от XVI в. е изключителна възможност за едновременно съпреживявавне на естетическия идеализъм, характерен за изкуството на Рафаело, с безмилостния реализъм на нидерландския моралист Брьогел, казват от виенския музей.

Bruegel. Drawing the World ще покаже над 100 от най-известните рисунки и графики на художника, който е сред най-значимите личности в изкуството на своята епоха. Като представя целия спектър на забележителното му графично творчество, експозицията в „Албертина” ще хвърли светлина върху неговото художествено развитие, съпоставяйки го с изкуството на именитите му предшественици Йеронимус Бош (Hieronymus Bosch; ca.1450-1516) и Албрехт Дюрер (Albrecht Dürer; 1471-1528).   

Изложбата включва около 20
от най-красивите рисунки на Брьогел Стария,

които днес се намират в колекциите на различни музеи, и ще предостави на ценителите изключително рядката възможност да видят заедно две от последните рисунки (туш и перо) на големия холандски майстор от серията „Месеци, или годишните времена” (Four Seasons): шедьоврите „Пролет” (Spring; 1565) - собственост на „Албертина”, и „Лято” (Summer; 1568), която идва от Hamburger Kunsthalle в Хамбург. През тази есен тук за първи път ще бъдат показани и великолепни образци на неговото графично изкуство, старателно възстановени от специалистите на виенския музей в хода на техните дългогодишни научни изследвания.      

„Голямата риба изяжда малките риби” (1556) - една от емблематичните метафорични творби на Питер Брьогел Стария, в която преди почти пет века, големият холандски художник е обрисувал с безмилостен реализъм „изконната” човешката природа. Снимка: © Albertina Museum, ViennaОсвен изпълнени с метафори, както е в емблематичната му творба „Голямата риба изяжда малкатите риби” (Big Fish eat little Fish; 1556), рисунките на Питер Брьогел отразяват още трагедията и величието на човечеството като цяло. Неговите творби, сътворени в навечерието на холандското въстание срещу испанските окупатори, в епохата на терор, политически, социални и религиозни трансформации, пресъздават сложните отношения в един безрадостен свят, а като отражение на тежкото социално битие, изкуството на Брьогел е същевременно реалистично и саркастично, разбираемо и дълбоко критично. В същото време художникът-моралист разсъждава за трагизма и величието на човешките същества, за техните слабости и греховност...

„Лов на зайци” (1560) е един от графичните образци, които публиката ще види в изложбата Bruegel. Drawing the World през тази есен в „Албертина”. Снимка: © Albertina Museum, ViennaПроизведенията на Брьогел са така разпознаваеми заради неговия голям интерес към реалния свят на съвременниците му. В тях ние виждаме селяни, които работят на полето, живописни пейзажи, планински върхове и романтични речни долини, но и комични гротески, както и много често - разтърсващи образи, чието хиперболизиране отразява постоянният конфликт между идеал и реалност, но погледнат от различни ъгли. Според кураторите на изложбата, при Брьогел изобразяването на човека отстъпва в полза на илюстрирането на конкретни архетипи. Неговата склонност към грубите, недодялани персонажи от народа и към техния недодялан хумор, заедно с екзистенциалното им битие, лиризъм и трагизъм, нямат нищо общо с имагинерния свят от универсални идеи и прозрения на съвременниците му като Мигел Сервантес (Miguel de Cervantes Saavedra; 1547-1616), Франсоа Рабле (François Rabelais; 1483/1494-1553) или пък на Уилям Шекспир, който дори превърна света в сцена... В същото време, като морален подход, художникът е близък до дълбочините, които достигат Мишел де Монтен (Michel de Montaigne; 1533-1592) или философът Франсис Бейкън (Francis Bacon; 1561-1626).

В най-известна рисунка на Брьогел Стария (един от шедьоврите на „Албертина”) - „Художникът и ценителят” (The Painter and the Connoisseur; ca. 1565), авторът изследва темата за сериозната и изключително важна интелектуална дейност на художника. В тази емблематична творба изкуството се среща с неразбирането на купувача и, съответно, на обществото като цяло...   Продължава на стр. 2Последна промяна от Сряда, 16 Август 2017г. 10:23ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ