Dec 11
Резултатите от ДНК-теста за бащинство на Салвадор Дали са отрицателни PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Сряда, 06 Септември 2017г. 22:26ч.

Гениалният Салвадор Дали е един от най-известните художници на XX в., а изложбите му привличат стотици хиляди посетители. Снимка: © artnovini.comГениалният сюрреалист няма никаква роднинска връзка с гадателката на таро Пилар Абел.

БАРСЕЛОНА / МАДРИД. Резултатите от ДНК-теста на световноизвестния испански художник Салвадор Дали (Salvador Dali; 1904-1989) показаха, че той не е баща на гадателката на карти таро Пилар Абел (Pilar Abel) от каталунския град Фигерас, съобщи изданието La Vanguardia, цитирано от lenta.ru. Двойната експертиза беше проведена в Барселона и в Мадрид, но точно какви образци са изследвали специалистите, не се уточнява.

Анализът ще бъде основно доказателство в съда, тъй като не са открити никакви писмени или други данни за родство между 61-годишната жена и големия художник. Заседанието на съда по делото за бащинство ще се състои на 18 септември т.г.

Балсамираните останки на знаменития сюрреалист бяха ексхумирани в края на юли т.г. от гробницата му в прочутия театър-музей „Салвадор Дали” (Teatro-Museo Dalí de Figueres) във Фигерас. Пилар Абел Мартинес твърдеше, че нейната майка Антониа Мартинез де Аро, преди да се разболее, й споделила дълго пазената тайна, че през 1955 г., докато работела в съседна на къщата на Дали в Кадакес, имала интимна връзка с артиста.

Гадателката подаде съдебен иск през 2015 г., а ответници са Кралство Испания и фондация „Салвадор Дали” (Fundación Gala-Salvador Dalí), собственици на творческото наследство на художника, което днес е оценено на около 320 млн. EUR.

Творчеството на Салвадор Дали се радва на изключителна популярност в цял свят, което доказва фактът, че от 21 ноември 2012 г. до 25 март 2013 г. неговата ретроспективна изложба в Париж, наречена Dali (тогава бяха показани над 200 произведения), беше посетена от над един милион души и подобри рекорда за посещаемост в Центъра за модерно изкуство „Помпиду” (Musée national d’Art moderne - Centre Georges Pompidou), поставен от самия... Дали, но през 1979-1980 г., когато представянето му привлече над 900 хиляди посетители.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 06 Септември 2017г. 22:36ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ