Dec 18
Christie’s предлага на търг „Спасителят на света” от Леонардо за 100 млн. USD PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Сряда, 11 Октомври 2017г. 21:34ч.

Шедьовърът „Спасителят на света” на Леонардо да Винчи е последната открита живописна творба на гениалния художник. Снимка: Christie’sКартината е единствената известна творба на ренесансовия гений, която все още е частна собственост.

НЮ ЙОРК. Аукционната къща Christie’s New York ще предложи на търг картината „Спасителят на света” (Salvator Mundi; c. 1500) от ренесансовия гений Леонардо да Винчи (Leonardo da Vinci; 1452-1519). Творбата, чието авторство беше потвърдено окончателно през 2011 г., е собственост на руския колекционер Дмитрий Риболовлев (Dmitry Rybolovlev) и ще е водещ лот на аукциона... „Следвоенно изкуство и съвременно изкуство” (Post-War and Contemporary Art Evening Sale), който ще бъде проведен на 15 ноември т.г. в Rockefeller Plaza в Ню Йорк. Наддаването за шедьовъра - великолепно изображение на нашия Спасител Исус Христос, ще започне от 100 млн. USD, съобщи вчера, 10 октомври, сайтът christies.com.

В информацията, акционната къща не съобщава името на собственика, но представител на руския милиардер, бивш собственик на „Уралкалай”, а сега на френския футболен клуб „Монако”, потвърди пред The Wall Street Journal, че именно семейният тръст на Риболовлев предлага произведението, което е единствената живописна творба от Леонардо (запазените до днес са по-малко от 20), намираща се в частна колекция, припомня vedomosti.ru.  

В същия търг, Christie’s ще предложи „Спасителят на света” заедно с картина от Анди Уорхол (Andy Warhol; 1928-1987), в която „кралят на попарта” е мултиплицирал 60 пъти един от най-известните шедьоври на ренесансовия майстор - фреската „Тайната вечеря” (The Last Supper; 1495-1498). Първоначалната оценка на Sixty Last Supers (1986) на Уорхол е 50 млн. USD и според Лоик Гоузър (Loic Gouzer), председател на департамента „Следвоенно изкуство и съвременно изкуство”, подготовката й за търга е започнала преди няколко месеца, а едва след това е било предложено на собственика на Salvator Mundi двете творби да бъдат представени заедно.

Според историци на изкуството, Леонардо нарисувал картината за краля на Франция Людовик XII (Louis XII de France; 1462-1515) в периода 1506-1513 г. През XVII в. творбата става собственост последователно на английските крале Чарлз I (Charles I; 1600-1649) и Чарлз II (Charles II; 1630-1685), но след това изчезва безследно, за да се появи отново през втората половина на XIX в., когато неин собственик е британският колекционер сър Френсис Кук (Sir Francis Cook; 1817-1901). През 1958 г. неговите наследници погрешно я приписали на Джовани Болтрафио (Giovanni Boltraffio; 1466/67-1516), ученик на Леонардо, и я продали на търга Milanese School (1500) в Sothebys за... 45 GBP (по това време - около 125 USD).

В първите години на новия век картината, смятаната за безвъзвратно загубена, беше придобита от консорциум на арт дилъри, които я купил на търг в САЩ. През 2011 г., след като авторството на Леонардо беше потвърдено от независими експерти, сътрудници на музея „Метрополитън” (Metropolitan Museum of Art) и на Националната галерия в Лондон (The National Gallery in London), Робърт Саймън (Robert Simon) - един от собствениците на произведението и специалист по „Стари майстори” в Tuxedo Park, Ню Йорк, разказа, че оригиналното изображение на Леонардо е дорисувано многократно, дооцветявано и укрепвано, затова първоначално картината приличала повече на копие. След няколко години на прецизна реставрация, когато всички излишни слоеве боя били отстранени, под тях се разкрил оригиналът, сътворен от великия ренесансов майстор.

През 2009 г. картината била показана на четирима водещи експерти по творчеството на Леонардо, сред които били ръководителят на реставрацията на „Тайната вечеря” Пиетро Марани (Pietro Marani) и почетният професор от Оксфорд Мартин Кемп (Martin Kemp), изучавал в детайли творбите на гениалния художник цели 40 години. Според тях, въпреки че цветовете на „Спасителят на света” били загубили яркостта си, „впечатлението, което предизвиква е приказно...”

През 2011 г. Робърт Саймън отказа да назове сумата, за която е била купена картината - днес вече е известно, че става дума за около 10 хил. USD. Експерт, запознат със ситуацията, сподели пред ARTnews magazine, че тогавашните й собственици имали предложение да я продадат за 100 млн. USD, но те смятали да я предложат за сума не по-малка от 200 млн. USD. Пред репортер на Time арт дилърът опровергал тази информация и заявил, че „Спасителят на света” не се продава. По-късно - през есента на 2011 г., след участието на творбата в грандиозната изложба „Леонардо да Винчи: художникът при миланския двор” (Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan) в Националната галерия в Лондон, и с посредничеството на Sotheby’s, тя беше купена от швейцарския арт дилър Ив Бувие (Yves Bouvier) за 80 млн. USD, който след това я препродаде на Дмитрий Риболовлев за 127.5 млн. USD. Тази „надбавка” от почти 50 млн. USD се превърна в парче от „ябълката на раздора” между швейцареца и руския милиардер, който обвини търговеца в мошеничество. Съдебният спор между двамата продължава и днес, но правата на Риболовлев върху картината на Леонардо са неоспорими. Милиардерът се надява, че „предстоящият аукцион най-накрая ще сложи край на тази много болезнена история”, допълва vedomosti.ru.  

Специалистите на Christie’s наричат „Спасителят на света” „Светият Граал”, а откриването й „по-голямо събитие, от откриването на нова планета”. Въпреки че идеята да бъде предложена на вечерния търг „Следвоенно изкуство и съвременно изкуство” през ноември беше определена като парадоксална, от аукционната къща смятат, че представянето й е „още едно доказателство за нейната вечна актуалност”. Според някои арт експерти, това решение е тактически пазарен ход, тъй като е добре известно, че в последните години именно тези търгове, провеждани от големите аукционни къщи през ноември и май, привличат най-платежоспособните колекционери.

„Спасителят на света” е последната открита картина на Леонардо да Винчи след „Мадона Бенуа” (Madonna and Child with Flower or Benois Madonna; 1478-1480) - намерена в началото на XX в., а днес в колекцията на Държавния Ермитаж (The State Hermitage Museum) в Санкт Петербург.

В периода XV-XVI в. темата Salvator Mundi е разработвана от холандския виртуоз Ян ван Ейк (Jan van Eyck; 1395-1441), титанът на Северния ренесанс Албрехт Дюрер (Albrecht Duerer; 1471-1528) и от големия венецианския майстор Тициан (Tiziano Vecellio; 1488/90-1576).

Ако Salvator Mundi бъде продадена над първоначалната й оценка от 100 млн. USD, творбата ще стане втората, която постига цена над тази психологическа граница през 2017 г. в Ню Йорк. През май японският милиардер Юсаку Маедзава (Yusaku Maezawa) плати изненадващите 110.5 млн. USD за „Без име” (Untitled; 1982) от Жан-Мишел Баския (Jean-Michel Basquiat; 1960-1988).

Преди търга на 15 ноември, картината „Спасителят на света” ще бъде показана на специални изложби в различни краища на света: от 13 до 16 октомври в Хонконг, 17-21 октомври в Сан Франциско; в Лондон - 24-26 октомври, и в Ню Йорк - от 28 октомври до 4 ноември.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Сряда, 11 Октомври 2017г. 21:47ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ