Dec 12
Художничката Станислава Стоянова ще „докосне в цвят” есенен Лондон PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Петък, 27 Октомври 2017г. 19:07ч.

Художничката Станислава Стоянова пред своя картина. Снимка: © личен архив на авторкатаИзложбата й в Българския културен институт в британската столица ще продължи от 1 ноември до 4 декември 2017 г.

ЛОНДОН. Художничката Станислава Стоянова (Stanislava Stoyanova) ще представи 50 живописни творби в голямата си самостоятелна изложба „Докосване в цвят” (Тоuching colours), която ще бъде открита на 1 ноември (сряда) от 19.00 ч. в Българския културен институт (Bulgarian Cultural Institute London) в британската столица (188 Queen’s Gate, Kensington, London SW7 5HL).

Снимка: © Български културен институт - Лондон / Design by EnilВ галерия „София” на културния институт авторката ще покаже пред лондонската публика десет картини (изпълнени в смесена техника) от серията Touching colours, създадени специално за изявата й на Острова. Част от останалите произведения - от поредиците Save me и Memories - ценителите на изобразителното изкуство имаха възможността да видят във великолепните й изложби „Разговор с ангели” в Ellinor’s House (през април) и Save Me в [a]cube contemporary art gallery (през юни) в София, за които artnovini.com написа.

„Изискан колорит, свобода и експресия на изказа, цветна хармония - това е водещото в живописта на Станислава Стоянова” - казва куротрката Диана Драганова-Щир и допълва: „Изложбата „Докосване в цвят” ни пренася в един нов свят, в който красотата и фината чувствителност на авторката си партнират със силата и размаха на четката. Създадени с много емоция и творчески заряд, картините й се отличават с изявен авторски поглед, сила на внушението, спонтанност и баланс при изграждане на композицията. „Докосване в цвят” обединява серия от абстрактни платна, наситени с много движение, светлина и динамика. Живописно разработени чрез преливащи мазки, тонове и наслагване на форми и детайли, те са изцяло подчинени на идеята за многопластовото преминаване през сложния спектър от емоции и преживявания.

Абстрактно-експресивните творби на Станислава Стоянова успяват по елегантен и силно въздействащ начин да хармонизират усещанията на зрителя за „модерната красота и енергия”. Художник: © Станислава СтояноваИ все пак основен акцент в картините на Станислава Стоянова е колорита. На места доминиращ и налагащ, напрегнат и успокояващ, изпълнен с много страст, той допринася за цялостното въздействие на творбата.

Платната на авторката провокират със структурата на цвета и същността на образа. Творбите й са израз на емоция и размах, на невербални и неизказани мисли и настроения, и както самата тя споделя „оставям се на момента и чувството да ме водят“.

Изкуството е красота, индивидуалност, стил и енергия.

Деликатна и изискана, живописта на Станислава Стоянова е вътрешно изживяна духовна реалност, едно истинско „Докосване в цвят”.

По време на откриването на експозицията в Българския културен институт в Лондон посетителите ще могат да разговарят на чаша вино с художничката, която ще пристигне специално за вернисажа. Изложбата ще продължи до 4 декември 2017 г.

Художник: © Станислава Стоянова* * *

БИОГРАФИЯ

СТАНИСЛАВА СТОЯНОВА е родена през 1971 г. в София, където живее и работи. През 1998 г. завършва Националната художествена академия (НХА) в София. Има редица участия в различни проекти, свързани със съвременно визуално изкуство, а творческият й път включва самостоятелни изложби в Италия и в България.

По значимите международни участия на художничката са на Арт панаира за съвременно изкуство в Ханджоу, Китай (2014) и Contemporary Istambul (2014), където е представена от галериите „Юзина”, „София” и Stephan Stoyanov Gallery (Ню Йорк). През 2015 г. тя участва и в проекта Imago Mundi на фондация Benetton, съпътстващо събитие на Венецианското биенале.

От 2007 до 2013 г. е работила като асистент по живопис в НХА; преподавател в детска академия „Юзина”; като арт консултант в частни галерии и като административен директор на фондация „Съвременно изкуство” (2015-2016). През 2016 г. създава Ателие за изкуствa BLUESS - експериментална арт платформа за деца и възрастни.

Снимка: © личен архив на авторката* * *

Избрани самостоятелни изложби

2017   Save Me -
          
[a]cube contemporary art gallery
,
           София
2017   „Разговор с ангели” -
           Ellinor’s House
, София
2015   живопис
- галерия „Монев”, София

2011   „Фантастичната разходка” -
           галерия „Тандра”

2011   La Dolce Vita.
           Въображаемата реалност
           на невидимите светове
-
           галерия „Аросита”, София

2011   La Dolce Vita - Галерия 8, Варна
2007   „Еклектика в образи” -
          Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна
2005  „Еклектика в образи” - галерия „Лик”, София
2004  „Между утопията” - Художествена къща „Триадис”, София
2002  Metamorfosi е immagini - Музей на поезията, Арецо, Италия;
          куратор: Перла Качагуерра (Perla Cacciaguerra)
2001  галерия „Братя Кадинови”, София
2000  галерия „Жанет”, Пловдив
1999  Palazzo commune Gallery, Арецо, Италия
1998  Individuazioni - Mentana Gallery;
          куратор: Никола Нути (Nicola Nuti), Флоренция

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 27 Октомври 2017г. 19:39ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ