Dec 17
Задава ли се дебат за свободата на изкуството в Германия PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Понеделник, 20 Ноември 2017г. 17:11ч.

Момент от дискусията „Изкуство и силата на думите” (Kunst und die Macht der Worte), предизвикана от идеята за премахване на стихотворението от Ойген Гомрингер от южната фасада на висшето училище „Алис Сомолон” в Берлин. Снимка: © Alice Salomon Hochschule BerlinСвалиха изложба заради „сексизъм” и „антисемитизъм” в Гьотинген, заличават „дискриминиращо” жените стихотворение от фасадата на висше училище в Берлин.

ГЬOТИНГЕН / БЕРЛИН. В Германия, очевидно, не само политическият живот се намира в „сложна ситуация”, защото вече се забелязват и проблеми при тълкуването на изконни доскоро ценности, гарантирани от Конституцията на Федералната република, като свободата на изкуството и на науката, например. „Докъде стига свободата на изкуството?” и „Какво означава свобода на изкуството?” са двата основателни въпроса, които през този ноември бродят из германското обществено пространство, след като по безпрецедентен начин беше свалена изложбата „Въпрос на вкус” (Geschmackssache) с 45 сатирични произведения на арт групата KomiTee и на техни колеги. Част от творбите бяха изтълкувани като „сексистки” и „антисемитски” и изложбата, която трябваше да продължи от 20 октомври 2017 г. до 14 февруари 2018 г., беше закрита преждевременно.

Спорните творби в експозицията, организирана от студентската организация Studentenwerk Göttingen в централната университетска Менза (Zentralmensa), бяха карикатура на физика Алберт Айнщайн (Albert Einstein; 1879-1955), изобразен със свински уши и розов нос, и еротични рисунки от художничката Марион Вина (Marion Vina). Творбите бяха критикувани остро от Еврейската общност в Долно-саксонския град и от Обществения студентски комитет (AStA), който бил притеснен още от самото начало на изложбата от начина, по който са били изобразени голи гърди, бедра и т.н. В съвместно изявление организаторите на изложбата и художниците заявиха, че не са искали по никакъв начин да „възродят унизителното представяне на евреите”, а Марион Вина сподели, че картините й „не са сексистки”, а са „опит да се върнем към нормалната сексуалност и еротика” след MeToo-дебата, който завладя света през тази есен.

В средата на миналата седмица от висшето училище „Алис Сомолон” (Alice Salomon Hochschule) в Берлин пък предизвикаха дебат и анкета в интернет за премахване от южната фасада на стиховете на поета от швейцарско-боливийски произход Ойген Гомрингер (Eugen Gomringer; 1925). Според представители на академичната общност, последният ред от написаното на испански стихотворение „Булеварди” (avenidas), с което авторът печели приза... Alice Salomon Poetik Preis през 2011 г.: булеварди и цветя и жени и почитател” (avenidas y flores y mujeres y an admirador) е „сексистко и дискриминационно”. Тази констатация беше подкрепена с Отворено писмо на представители на AStA във висшето училище. През януари 2018 г. академичният сенат ще трябва определи с кое от постъпилите предложения ще бъде заменен надписът.

По повод тези случаи, организацията Германски културен съвет (Deutsche Kulturrat), чиито членове са около 250 федерални културни институции, изрази загрижеността си от появилата се „цензура”, а изпълнителният директор на организацията Олаф Цимерман (Olaf Zimmermann) каза: „Висшите учебни заведения са обществени пространства и, разбира се, за тях се отнася конституционното право за свобода на изкуството”. Културният съвет допълни, че „свободата на науката е гарантирана от същата статия в Конституцията като свободата на изкуството” и следователно членовете на университета трябва категорично да защитават тези свободи в свой интерес. „Дебатиране да, цензуриране не!” - призова Олаф Цимерман.

Случаите в Гьотинген и в Берлин бяха отразени от всички водещи медии в Германия.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Понеделник, 20 Ноември 2017г. 17:34ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ