Dec 12
Загубите на форума за съвременно изкуство Documenta 14 са над 5 млн. EUR PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 28 Ноември 2017г. 17:40ч.

Емблематичната за documenta14 инсталация „Партенон на книгите” (The Parthenon of Books, 2017), за която аржентинската авангардистка Марта Минуин (Marta Minujín) използва 25 хиляди книги. Снимка: © Роман Мерц (Roman März)- Причина за големите разходи били летните жеги в Атина и нападенията върху части от изложбата в Гърция.

- Директорката Анете Куленкампф напуска „по взаимно съгласие” година преди да изтече договора й.

КАСЕЛ. Управляващата директорка на компанията documenta und Museum Fridericianum gGmbH, която ръководи изложението за съвременно изкуство documenta 14, Анете Куленкампф (Annette Kulenkampff) напуска длъжността си година по-рано, след като загубите от последното издание на германския арт форум, проведен от 8 април до 17 септември 2017, се очаква да достигнат 5.4 млн. EUR, съобщи theartnewspaper.com.

От градската управа на град Касел обявиха, че Куленкамф ще напусне поста си по „взаимно съгласие” от 1 юни 2018 г. и ѝ благодариха за работата, но в краткото изявление от кабинета на кмета не се споменава за бюджетното фиаско. В съобщението се казва още, че директорката ще остане на длъжността до юни, за да работи върху „създаването на важни структурни условия за успешното провеждане на documenta 15 и ще помогне за намирането на нов художествен директор за следващото издание, което ще бъде проведено през 2022 г. (бел. ред.: изложбата се провежда веднъж на пет години). Досега тази длъжност изпълняваше полският арт критик и куратор Адам Шимчик (Adam Szymczyk).

През август т.г. кметът на Касел сподели, че градът е в състояние да се справи с допълнителните разходи, направени през 2017 г., когато за пръв път в своята 62-годишна история изложбата беше проведена едновременно на две места: в Атина (8 април - 16 юли) и в Касел (10 юни - 17 септмеври). Именно дефицитът от 7 млн. EUR, значителна част от който беше натрупан в гръцката столица, принуди акционерите на Documenta 14 - град Касел и Федерална провинция Хесен, спешно да дадат гаранции и да потърсят заем от 8 млн. EUR, припомня медията.

В интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung директорката Анете Куленкамф оправда превишението на бюджета с неочакваните разходи, които е трябвало да бъдат направени за монтирането на допълнителни климатични инсталации в закритите помещения по време на летните горещини в Атина, както и за предприетите мерки по усилване на сигурността, след като части от изложбата бяха атакувани.

„Ние надхвърлихме бюджета поради обстоятелства, които не бяхме предвидили”, каза Куленкамф. „Това не е добре - не би трябвало да се случи и ние трябва да носим отговорност”.

През септември около 200 участници в documenta 14 защитиха в открито писмо кураторския екип на изложбата. Според тях, опитите да бъде опозорен екипът чрез финансови задължения е „стара тактика”, която иска да хвърли сянка върху добрата му работа. Преди това кураторите, начело с Шимчик, нарекоха обвиненията „спекулация и полуистина”.

За общо 163 дни, тазгодишното издание беше посетено от над един милион души, което превърна documenta 14 в най-посещаваната изложба за съвременно изкуство на всички времена, съобщи неотдавна documenta14.de. В Касел събитията от арт форума видяха 891 500 души (от тях 65% германци), а в Атина 47-те изложбени пространства бяха разгледани от 339 хил. почитатели на съвременното изкуство и така експозицията стана най-посещаваната в този сегмент в историята на Гърция.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 28 Ноември 2017г. 17:53ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ