Dec 12
Christie’s предлага на търг автопортрет на Пикасо с начална цена от 70 млн. USD PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Неделя, 01 Април 2018г. 15:28ч.

През 1952 г. колекционерът Виктор Ганц купува картината „Морякът” от Пабло Пикасо за 11 хил. USD, а през май 2018 г. платното ще бъде предложено на търг с начална цена 70 млн. USD. Снимка: Screenshot of christies.comКартината „Морякът” (1943) е била част от прочутата колекция на Виктор и Сали Ганц.

НЮ ЙОРК. Предполагаем автопортрет на Пабло Пикасо (Pablo Picasso; 1881-1973) - живописното платно „Морякът” (Le Marin), подписано от големия испански художник на 28 октомври 1943 г., ще бъде топ лот на вечерния търг на импресионисти и модерно изкуство - Evening Sale of Impressionist and Modern Art, който аукционната къща Christies New York ще проведе на 15 май т.г. в Rockefeller Center, съобщава christies.com. Очакванията на организаторите са, че с първоначална оценка от 70 млн. USD този шедьовър от времето на Втората световна война има реалната възможност да постигне една от петте най-високи цени, платени за картина на знаменития артист на публичен търг.

В момента картината, върху която е изобразен мъж в моряшка фланелка, преметнал крак върху крак и подпрял главата си с дясната си ръка, е изложена за предварителен оглед в Хонконг, където ще остане до 3 април. „От нейната дълбока и изразителна сила до раираната бретонска риза, „Морякът” е ярък, жив портрет на художника... А това, че „Морякът” е бил част от легендарната колекция на Виктор и Сали Ганц (Collection of Victor and Sally Ganz) я прави още по-изключителна”, казва Ейдриън Мейер (Adrien Meyer), съпредседател на департамента „Импресионизъм и модерно изкуство” в Christie’s New York.

Според някои арт експерти, картината, нарисувана през 1943 г. в окупираната от нацистите Франция, е символ на меланхолията и отразява тревогите на Пикасо пред реалната възможност да бъде изпратен в концентрационен лагер. Въпреки че има предложение да се премести в Мексико или в САЩ, художникът остава да работи във Франция, а неговото ателие често е посещавано от нацистки агенти, които търсят доказателства за антифашистките му убеждения и го провокират като унищожават негови произведения. Пикасо е спасен от депортиране в лагер на смъртта благодарение на приятелите си Андре-Луи Дюбоа (André-Louis Dubois; 1903-1998) и Жан Кокто (Jean Cocteau; 1889-1963), като за него се застъпва дори и скулпторът Арно Брекер (Arno Breker; 1900-1991), един от любимците на Хитлер.

За първи път платното „Морякът” (130 x 81 см) е предложено на търг от Christie’s New York през 1997 г., като част от колекцията на Виктор и Сали Ганц. На същия аукцион колекционерите продават за 31.9 млн. USD друг шедьовър на Пикасо - „Алжирките” (Les Femmes d’Alger. Version O; 1955), който през май 2015 г. беше купен за фантастичните (преди три години) 179.4 млн. USD и тази цена стана най-високата, платена за картина на художника на открит търг.

Американският бизнесмен Виктор Ганц (Victor Ganz; 1913-1987) купува „Морякът” за 11 хил. USD през 1952 г. от издателя Хари Абрамс (Harry Abrams; 1905-1979) и картината е единственият мъжки портрет от Пикасо в неговата уникална колекция.

_________

Забележка: Оценките не включват премията на купувача. Общият обем на продажбите е окончателната цена след удара на чука плюс премията на купувача. Отчитат се без съответните такси.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Неделя, 01 Април 2018г. 15:41ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ