Dec 14
BA Kunstforum Wien показва ретроспектива на „универсалния” Ман Рей PDF Печат Е-поща
Автор: Марио Николов   
Вторник, 03 Април 2018г. 19:17ч.

Ретроспективата на Ман Рей в BA Kunstforum Wien е една от най-големите и всеобхватни изложби на артиста, показвана в Европа, и първата с подобен мащаб, представяна в Австрия. Снимка: © leisure.at/Christian JobstУникалната изложба изследва многостранния талант на един от най-влиятелните художници в изкуството на XX в.

ВИЕНА. Повече от 150 творби: фотография, живопис, скулптура и арт обекти, създадени от големия американски артист Ман Рей (Man Ray; 1890-1976) - една от водещите личности в изкуството на XX в., представя впечатляващата ретроспектива, експонирана в залите на Bank Austria Kunstforum (1010 Wien, Freyung 8) до 24 юни 2018 г. Известен повече като човекът, който превръща фотографията в изкуство, всъщност Ман Рей е и един от най-продуктивните и универсални художници на своето време, чието цялостно творчество се радва на изключителен интерес в САЩ (за разлика от Европа), казват от BA Kunstforum.

Ман Рей, „Танцьорката на въже, съпровождана от своята сянка” (1916). През 1954 г. картината е дарена от банкера Джордж Дейвид Томпсън на MoMA, Ню Йорк. Снимка: © 2017. Digital image, The Museum of Modern Art, New York / Scala, Florenz © MAN RAY TRUST/ Bildrecht, Wien, 2017/18Изложбата Man Ray във Виена, освен че е едно от най-значимите събития през тази пролет в австрийската столица, има амбициозната цел да промени тази ситуация и да представи пред почитателите на изобразителното изкуство в Европа универсалният Ман Рей.

Експозицията, чийто куратор е Лиза Ортнер-Клайл (Lisa Ortner-Kreil), включва великолепни образци на неговото творчество, които са специално предоставени на BA Kunstforum от световни арт институции като Музеят за модерно изкуство (Museum of Modern Art) и Музеят „Уитни” (Whitney Museum) в Ню Йорк, Център „Помпиду” (Centre Pompidou) и Колекция „Марион Мейер” (Collection Marion Meyer) в Париж, „Тейт” (Tate London) и от Фондация „Маркони” (Fondazione Marconi) в Милано, и които показват

Изглед от изложбата Man Ray в BA Kunstforum Wien. Снимка: © artnovini.comноваторския и модерен
подход на Ман Рей

Живопис, фотография, рисуване, асемблиране, аерография, филми, илюстрации на книги и арт обекти - практически няма област, в която артистът да не е работил. Представена така изчерпателно, изложбата разкрива една многостранна и разнообразна, поетична и често хумористична панорама, която дава възможност на публиката да види за първи път един цялостен и завършен Ман Рей.

Една от емблематичните фотографии на Ман Рей - „Цигулката на Енгр”. Снимка: Galerie Johannes Faber © MAN RAY TRUST/ Bildrecht, Wien, 2017/18Роден като Еманюел Радницки (Emmanuel Radnitzky), той е най-големият син на семейството руски еврейски емигранти от Ковенска губерния (днес се намира в Литва, с център град Каунас), което напуска родината си в края на XIX в., а през 1912 г. променя фамилията си на Рей.

Ман Рей е роден на 27 август 1890 г. във Филаделфия, а от 1911 г. учи и работи в Ню Йорк, където се среща с легендарния фотограф Алфред Стиглиц (Alfred Stieglitz; 1864-1946). Благодарение на него, три години след първата си изложба през 1915 г., младият художник се посвещава изцяло на фотографията, живописта и кинорежисурата. Според историците на изкуството, Ман Рей е един от първите абстрактни художници в Съединените щати, а заедно с Марсел Дюшан (Marcel Duchamp; 1887-1968) и Франсис Пикабия (Francisco Picabia della Torre; 1879-1953) създават американското общество на дадаистите и през април 1921 г. издават първият и единствен брой на списанието „Дада в Ню Йорк” (New York Dada Magazine).

Ман Рей, бронзов „Автопортрет” (1937). Снимка: © Galerie Eva Meyer, Paris. © MAN RAY TRUST/Bildrecht, Wien, 2017/18По време на забележителната си кариера Ман Рей не спира да се възхищава от възможността да експериментира, а

безкрайното богатство
на неговите авангардни идеи

допринася в значителна степен за характерния облик на изкуството на XX в. Афинитетът към новото проличава още по време на ученическите му години, когато той е очарован от техническото чертане. Днес, посетителите на изложбата могат да видят една ранна негова работа, която едва ли е позната в Европа и представя абстрактно-техническите му проучвания, както и силно повлияни от фовизма и кубизма произведения, създадени по време на престоя му в колонията на художниците в Риджфийлд от 1913 г. до 1915 г.

Търсенето на собствен визуален език продължава и след завръщането му в Ню Йорк, където младият артист насочва вниманието си към фотографията и изследва художествения потенциал на обектите от всекидневието, а сътрудничеството и дългогодишното му приятелство с Марсел Дюшан (Marcel Duchamp; 1887-1968), са в основата на великолепните творби, които поставят под въпрос понятия като „оригинал” и „документация” или пък размиват общоприетите граници в сексуалността. Още през 1910 г. двамата поставят основите на концептуалното изкуство и на body art и работят задълбочено в областта на кинетичното изкуство...

Изглед от експозицията. Снимка: © artnovini.comПрез 1921 г. художникът пристига в Париж, където е посрещнат възторжено от представителите на дадаизма и сюрреализма, и сам, или с други свои колеги като Тристан Цара (Tristan Tzara; 1896-1963) и Андре Бретон (André Breton; 1896-1966), създава редица образци в духа на тези два стила на изкуството: арт обекти, инсталации и фотографии. Четири години по-късно - през 1925 г., заедно с Ханс Арп (Hans Arp; 1886-1966), Макс Ернст (Max Ernst; 1891-1976), Хуан Миро (Joan Miró; 1893-1983), Андре Масон (André Masson; 1896-1987), Пабло Пикасо (Pablo Picasso; 1881-1973) и др., участва в легендарната изложба La Peinture Surrealiste, представена в парижката галерия „Пиер” (Gallerie Pierre).

Постепенно Ман Рей се превръща в

един от най-успешните
и скъпоплатени фотографи в Париж

но освен с художествената си дейност, той е познат и в областта на рекламата и модата, снима иновативни модни сесии за списания като Harper’s Bazaar и Vogue. Неговите експерименти в тъмната стая доведоха до „откриването” на рейографията (photogram, Man Ray’s rayographs) - получаване на изображения по фотохимичен способ без фотоапарат, а заедно с американската фотографка Лий Милър (Lee Miller; 1907-1977), която е негов партньор от 1929 до 1932 г., работи по усъвършенстването на процеса на соларизация, който той успешно използва в портретната и в актовата фотография.

Още една знаменита творба на Ман Рей - „Черно и бяло” (1926/1970). Снимка: Galerie 1900-2000, Paris. © MAN RAY TRUST/Bildrecht, Wien, 2017/18В Париж Ман Рей снима няколко авангардни филма; създава поредица от портрети, сред които са шедьоври на фотографското изкуство, запечатали лицата на Ерик Сати (Erik Satie; 1866-1925), Джеймс Джойс (James Augustine Aloysius Joyce; 1882-1941), Гeртруд Стейн (Gertrude Stein; 1874-1946), Жан Кокто (Jean Cocteau; 1889-1963), Жорж Брак (Georges Braque; 1882-1963), Салвадор Дали (Salvador Dali; 1904-1989), Макс Ернст, Пикасо, Дора Маар (Dora Maar; 1907-1997) и др.; работи върху вдъхновяващи серии с актова фотография...

Творчеството на американския артист впечатлява и най-малките посетители на изложбата. Снимка: © artnovini.comКогато започва Втората световна война (1930-1945), артистът заминава за САЩ, където до 1951 г. преподава живопис и фотография. След това той се връща в Париж, където се запознава и с германския рекламист, публицист, куратор и колекционер Лео Фриц Грубер (Leo Fritz Gruber; 1908-2005), който е и съосновател на най-голямото фотографско изложение в света Photokina. Преди известно време, в интервю за изданието artports magazine, неговата съпруга Ренате Грубер (Renate Gruber) сподели впечатленията си за Ман Рей: „Той беше дребен, изящен господин... Носеше големи очила, пушеше лула; американец, който живееше в Париж, но говореше свободно френски. Беше изключително интересен събеседник, тъй като се интересуваше от мнението на другите. За разлика от Хелмут Нютън (Helmut Newton; 1920-2004), който можеше да се шегува безкрайно, Ман Рей винаги беше много сериозен, целенасочен и не се включваше в несъществени разговори... Големите успехи от 20-те години не се върнаха. Той обаче не се притесняваше, че името му ще бъде забравено. Хората оценяваха неговите качества на творец. Той гледаше на фотографията като равностойно изкуство и винаги казваше: „което не мога да нарисувам, снимам, и обратно”. Но сърцето му беше в живописта...”

Вдъхновенията на Ман Рей... Снимка: © artnovini.comИзложбата в BA Kunstforum акцентира и върху друг важен аспект от творчеството на Ман Рей - интермедията (intermedia), която днес е неотменна част от „арсенала” с изразни средства на съвременното изкуство. В основната зала на галерията са експонирани различни образци, които недвусмислено показват удивителната лекота, с която художникът осъществява

връзката между обект,
фотография, живопис и рисунка

Той превръща различни предмети, например, домакински съдове или музикални инструменти, в загадъчни обекти, които прехвърля във фотографията и живописта и обратно. В специално оборудваната зала, посетителите могат видят уникални филми, произведени през 20-те години на миналия век, които имат формиращо влияние върху естетиката на авангардното кино.

Фотографски портрет на испанския художник и сюрреалист Салвадор Дали. Снимка: © artnovini.comВ края на 30-те години на XX в. Ман Рей се завръща към живописта и в картините си с тревога насочва вниманието на европейците към нарастващата заплаха от страна на нацистите, които звучат истински пророчески. Изложбата събира някои от най-забележителните примери по тази тема, сред които е метафоричната La Fortune (1938) - картината, изобразяваща билярдната маса, върху която се решава бъдещето на Европа...

Експозицията изследва задълбочено и разнообразните проекции в творчеството на Ман Рей, като обръща специално внимание върху модернистичното звучене на неговите визуални изображения и композиции. Защото малцина са художниците, които като него оформят нашата (всекидневна) култура в музикални клипове, мода, козметика, филми, графични романи, обзавеждане и рекламни кампании. Оттук, изложбата подчертава водещата ролята на артиста като пионер в областта на интермедията, въпреки че той никога не е смятал, че принадлежи към конкретен стил, направление или към художествена група.

„Въображаем портрет на маркиз дьо Сад” (1938/1970) - скулптура от Ман Рей. Снимка: © artnovini.comСред шедьоврите на Ман Рей, които посетителите на голямата ретроспектива в BA Kunstforum могат да видят, са емблематични фотографии като „Цигулката на Енгр” (Le Violon d’Ingres, 1924/1990) и „Черно и бяло” (Noire et Blanche; 1926 (1970), за които позира един от най-известните модели в Монпарнас - Кики (Kiki de Montparnasse; 1901-1953); „Сълзи” (Larmes (Tears); 1933/1959); „Соларизиран портрет на Лий Милър” (Solarized Portrait of Lee Miller; 1929); „Коко Шанел” (Gabrielle ‘Coco’ Chanel; 1935/1936); образци на рeйографията; дада- и сюрреалистични обекти като „Неразрушим обект” (Indestructible Object, 1923/65) - прочутият метроном с фотография на женско око върху махалото, който първоначално бил нарeчен „Обект за унищожение” (Object to Be Destroyed); легендарната ютия с шипове „Подарък” (Cadeau I Gift, 1921/1958) - изработена заедно с френския композитор Ерик Сати; енигматичната „опаковка” L’Énigme d’Isidore Ducasse (1920/1971), посветена на вдъхновителя на сюрреализма френският писател Изидор Дюкас (Isidore Ducasse; 1846-1870), известен повече като граф Лотреамон (comte de Lautréamont); живописните платна „Танцьорката на въже, съпровождана от своята сянка” (The Rope Dancer Accompanies Herself with Her Shadows; 1916) от колекцията на MoMA в Ню Йорк, и Man Ray (1914) от The Roland Penrose Collection; скулптурите „Автопортрет” (Selfportrait, 1937/1971) от бронз и плексглас, и „Въображаем портрет на маркиз дьо Сад” (Portrait imaginaire de Marquis de Sade; 1938/1970), и много други.

Изложбата Man Ray във Виена e съпътствана от 240-страничен каталог (на немски език) със 76 цветни и 163 черно-бели илюстрации.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 03 Април 2018г. 20:05ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ