Nov 17
Забраниха корица на Деймиън Хърст за списанието на Даря Жукова PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Вторник, 30 Август 2011г. 22:39ч.

Детайли от трите варианта за корица на списанието - на Хърст, на Принс и на Найт/Чапман Снимки: © GarageЛОНДОН. Най-голямата британска мрежа за продажба на дребно на книги и периодични издания, забрани един от вариантите за корица на новото списание за изкуство и мода Garage на Даря Жукова (Dasha Zhukova), известна и като партньорка на руския милиардер Роман Абрамович. Дизайнът е на Деймиън Хърст (Damien Hirst), един от най-влиятелните съвременни художници, и изобразява гола манекенка с татуировка на пеперуда, съобщи Lenta.ru, като цитира ArtInfo.

От компанията са сметнали корицата на Хърст за прекалено провокационна, тъй като изображението се намира между краката на момичето. Преди седмица The New York Times написа, че това е стикер на зелена пеперуда, който е залепен върху истинска татуировка. Идеята е вдъхновена от обложка на албум на групата Velvet Underground, илюстрирана от Анди Уорхол (Andy Warhol).

Според The Daily Telegraph, за корицата е позирала 23-годишната илюстраторка Шауна Тейлър (Shauna Taylor), която се съгласила да бъде „част от арт обекта”. Тя признава, че направените татуировки се оказали доста болезнени. „Мислех си, че това няма да е много приятно. Но никога не бях изпитвала подобна болка”, споделя Тейлър пред изданието и допълва, че ако някой ден роди дете, ще може да каже, че то се е появило на бял свят от произведение на Деймиън Хърст.

Върху дизайна на корицата с татуировката е работил и бившият творчески директор на Dior Homme Еди Слиман (Hedi Slimane). Проектът на втория вариант е на родения в Панама американски художник Ричард Принс (Richard Prince) и изобразява ескиз на татуировка във вид на безобидна усмивка. Третата идея е фотографа Ник Найт (Nick Knight), която показва куклена къща, в която е поставена кукла на британския топ модел Лили Доналдсън (Lily Donaldson), облечена с дрехи на Marc Jacobs и Mary Katrantzou. Проектът е на художника Динос Чапман (Dinos Chapman), който заедно с брат си Джейк е автор на скандалната инсталация Death, номинирана за Turner Prize през 2003 г.

Арт директор на Garage е Майк Меир (Mike Meiré), който работи и за известното германско списание за съвременна култура 032c, а според някои източници - творчески директор ще е Шейла Монрок (Shala Monroque), приятелката на един от най-големите галеристи в света Лари Гагозян (Larry Gagosian), който е арт дилър на Деймиън Хърст.

Новият медиен проект на Даря Жукова, който носи името на създадения от нея Център за съвременна култура в Москва - „Гараж”, трябва да се появи на пазара в понеделник, 5 септември.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Вторник, 30 Август 2011г. 22:58ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ