Nov 17
Vienna Design Week, или град изпълнен с дизайн PDF Печат Е-поща
Автор: Екип на artnovini.com   
Петък, 30 Септември 2011г. 01:29ч.

Вчера в Liechtenstein Museum беше официално открит форума Vienna Design Week. Снимка: © artnovini.comВИЕНА. В прочутия Liechtenstein Museum (Fürstengasse 1), вчера, 29 септември, беше открито петото издание на Vienna Design Week. В зала „Херкулес” (Herkules-Saal) на музея, инициаторките и куратори на арт събитието Тулга Бейерле (Tulga Beyerle) и Лили Холайн (Lilli Hollein), от компанията Neigungsgruppe Design, поздравиха участниците и гостите на вече традиционната среща на дизайнери от цял свят.

По време на Vienna Design Week австрийската столица ще се превърне в една огромна зала, в която ще бъдат показани най-новите тенденции в продуктовия, индустриалния и графичния дизайн. Престижният фестивал, чийто слоган е Wien - eine Stadt voll Design! (Виена - град изпълнен със дизайн!), ще се проведе от 30 септември до 9 октомври, като отделните изложби ще бъдат представени в 52 локации на града.

На среща със журналисти, проведена вчера, организаторите на Vienna Design Week нарекоха форума „платформа за международна обмяна на дизайн” и подчертаха ползотворното си сътрудничество с автори от цял свят, отличната работа с повечето от виенските музеи и не на последно място - изключителната подкрепа от страна на различни компании. Лили Холайн сподели, че фирмите не само подпомагат провеждането на фестивала, но са инициатори и на контактите между тях и самите дизайнери, като идеята им е връзката между изкуство и бизнес да се превърне в едно цяло. С благородната мисия да осъществи симбиозата между креативност и икономическа полза се е заела и Стопанската камара на Виена (Wirtschaftskammer Wien) чрез своята агенция, наречена departure (Kreativagentur der Stadt Wien), която е пряко ангажирана с проекти в областта на изкуствата и културата.

Много и разнообразни идеи, и... ароматно кафе Nespresso - така започна седмицата на дизайна във Виена. Снимка: © artnovini.comТазгодишното издание на Vienna Design Week, освен споменатите вече различни аспекти на дизайна, ще постави специален акцент и на експерименталните разработки, както и на творческите търсения на много млади, но изключително талантливи дизайнери.

Заедно с изложбите и презентациите, програмата на фестивала включва редица дискусии и публични дебати. Към най-интересните проекти се отнася и т.нар. Passionswege, в който на няколко многообещаващи дизайнери е предложено да създадат, в предварително избрани виенски пространства, свои инсталации.

Проведеното вчера прессафари, потвърди идеята, че свободата е основната движеща сила на мисълта и творчеството. Обиколката се състоя из някои от локациите, включени в програмата Carte Blanche, представяща неконвенционални, но особено любопитни проекти, реализирани в Леополдщат (Leopoldstadt). Всъщност изборът на Втори район на Виена не е случаен, тъй като, според организаторите, тази част на града има много характерна атмосфера, а и тук се намират някои уникални сгради, като, например, дизайнерският център Stilwerk, проектиран от световноизвестния архитект Жан Нувел (Jean Nouvel). Именно в тази уникална сграда ще бъде разположен и информационният център на „виенската дизайнерската седмица”.

Тази година специален гост на Vienna Design Week ще бъде Полша, чиято динамично развиваща се сцена ще бъде представена с няколко събития.

Днес от 19.00 ч. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” (Haus Wittgenstein), в рамките на фестивала, ще бъде открита изложба на български автори, които работят в областта на продуктовия дизайн.

Очаквайте още публикации за събитията от Vienna Design Week, както и фотогалерии с някои от най-интересните изложби в рамките на форума.

Материалът е подготвен със съдействието на ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Петък, 30 Септември 2011г. 07:38ч.
 

КИНО

ЛИТЕРАТУРА

МУЗИКА

ТЕАТЪР

ДРУГИ