Dec 18
Непознатата Виена: излет до сметището PDF Печат Е-поща
Автор: artnovini.com   
Четвъртък, 15 Септември 2011г. 12:19ч.

Сметището „Раутенвег” от птичи поглед. Снимка: © МА 48СЛУЖИТЕЛИТЕ, отговарящи за чистота в австрийската столица са хора с въображение. Това може да потвърди всеки, който е наблюдавал поне за малко тяхната работа из градските улици. Друго убедително доказателство е кулата-шедьовър на уникалния художник и архитект Хундертвасер (Friedensreich Hundertwasser; 1928-2000) в сметопреработващия завод „Шпителау” (Müllverbrennungsanlage in Spittelau)...

Най-новият проект на Службата за управление на отпадъците във Виена е обиколката на сметището „Раутенвег” (Deponie Rautenweg) - най-голямото в Австрия, която всеки уикенд се предлага на заинтересованите. Мястото се обитава от защитената от Закона качулата чучулига, от рядък вид планински кози, сърни, зайци, патици, 26 вида пеперуди, 47 вида паяци, 43 вида бръмбари, скакалци и др. Необичайните излети до единственото сметище на Виена се организират за първа година, съобщи ComPRess/Бюро за връзки с община Виена в София.

Посетителите на „Раутенвег” правят 90-минутна обиколка, придружавани от специалисти в областта на отпадъците, които изчерпателно разказват за дейността на сметището и неговото управление. За улеснение на гражданите е организиран ведомствен транспорт, който е свързан със станция на метрото.

Планинските кози от Пинцгау не се плашат от камионите на виенската „Чистота”. Снимка: © МА 48Ареалът, който обхваща площ от 600 декара, се използва като депо за отпадъци от 1966 г., а в неговата яма могат да се поместят 14 милиона кубически метра боклук. От 2009 г. то се използва единствено за остатъците от виенските сметопреработващи предприятия, като тук работи и специална инсталация за рециклиране на едрия пясък, с който се обработват улиците през зимата. През пролетта „малките камъчета”, събрани в града, се докарват, пресяват се, измиват се и се подготвят за използване през следващата зима. На сметището се съхраняват и „прочути” отпадъци, като останките от рухналия на 1 август 1976 г. мост Райхсбрюке (Reichsbrücke), съединяващ Леополдщат (2.Leopoldstadt) с най-големия район на Виена - Донаущат (22.Donaustadt). След трагичния инцидент с огромното съоръжение, отломките са докарани тук и са „забравени”. След 31 години, през 2007 г., те са открити случайно. Оттогава служителите на службата по чистотата изработват малки „талисмани” от един от големите гранитни блокове, който е бил част от конструкцията. Сувенирите се продават с благотворителна цел по време на коледните базари.

Куриози в историята на „Раутенвег” също не липсват – преди време група фанатици, убедени, че на сметището се изхвърлят абортирани ембриони от виенските клиники, поискали да издигнат там паметник. За щастие идеята не се реализирала.

Сред чудноватите обитатели на района са не само защитените качулати чучулиги, но и пинцгауските планински кози (Pinzgauer Bergziegen). Те са заселени тук през 1993 г., когато ветеринарна лекарка търси място за застрашената от изчезване порода. По онова време в Австрия имало едва 190 такива животни. В крайна сметка тя докарва четири кози, а през 2003 г. стадото вече наброява 23. Други 100 са върнати в дивата природа. Добродушните животинки са една от големите атракции на „Раутенвег”.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Последна промяна от Четвъртък, 15 Септември 2011г. 12:53ч.